Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

BusinessBytes

Expertise

Straks ook ERP in de cloud?

 
 

Cloud zit in de lift. Er zijn de gekende voordelen, zoals flexibiliteit en comfort. De tegenargumenten, die vooral met security te maken hebben, worden minder sterk. Peter Oyserman, managing partner bij Delaware Consulting International: “Men begint in te zien dat het vaak veiliger is om bepaalde aspecten van IT uit te besteden dan ze zelf te organiseren. Vandaag raad ik klanten aan om te investeren in competenties die de brug maken tussen IT en business. De IT-resources zelf en het beheer ervan kun je meestal beter outsourcen.”

Oyserman: “De cloud heeft het voordeel dat je enkel betaalt wat je gebruikt. Zeker in situaties waar je de capaciteit moeilijk kunt voorspellen, is dat een sterk punt. Je kunt gemakkelijk op- en afschalen. Die elasticiteit is bijvoorbeeld interessant voor websites en e-commerceplatformen, om als een soort overdrukventiel voor korte tijd meer capaciteit te voorzien.” Verder ziet hij dat nieuwe manieren van werken het gebruik van de cloud triggeren: “Denk aan thuiswerk, op elk moment en eender waar samenwerken aan documenten en steeds geconnecteerd zijn via al je devices.”

Gradueel instappen

Peter Oyserman ziet de uptake van SaaS bij bedrijven meestal gradueel verlopen. “Men begint typisch met mail- en kalenderbeheer. Eens overtuigd van de voordelen van de aanpak, kiezen veel bedrijven ook voor hun sales- en marketingactiviteiten het SaaS-model. Van onze klanten kiest acht op de tien een SaaS-gebaseerde oplossing voor CRM, omdat het goedkoper en efficiënter is. Men hoeft zich bovendien geen zorgen meer te maken over hardware, back-ups of bug fixes.”

 

De volgende logische stap is SaaS binnen het ERP-domein. Oyserman: “ERP staat typisch voor complexe datamodellen met veel integratie en op maat gemaakte processen. Net dat valt moeilijk te rijmen met de zeer gebruiksgerichte en gestandaardiseerde SaaS-benadering. Bij redelijk afgebakende domeinen als CRM en HR werkt dat prima, maar bij het brede en veeleisende ERP is dat veel moeilijker. De vraag is dan natuurlijk in welke mate men bereid is om zijn processen aan te passen om een ERP-oplossing sneller en efficiënter te implementeren?”

"De vraag is: hoeveel ERP-maatwerk heb je echt nodig? Ben je bereid om je processen aan te passen en meer te standaardiseren?"

Peter Oyserman

Partner bij Delaware Consulting

SaaS versus maatwerk

Oyserman: “We proberen onze klanten te overtuigen om in een SaaS-omgeving geen maatwerk meer te doen, net omdat daar zoveel nadelen aan verbonden zijn. Door zich te aligneren met de standaard oplossing, kunnen bedrijven zich meer toeleggen op de kern van hun bedrijfsactiviteiten. Ze verspillen dus veel minder tijd en geld aan complexe oplossingen en IT-infrastructuur.”

 

Maar het blijft een debat. “Vandaag zien we een hybride situatie ontstaan. Terwijl kerntoepassingen dicht bij het bedrijf blijven, verhuizen andere toepassingen in sneltreinvaart naar de cloud. Op termijn zullen ook ERP-kerntoepassingen transformeren naar het SaaS-model. De markt is aan het bewegen. Het is enkel nog een kwestie van tijd”, aldus Oyserman.

 

Peter Oyserman is managing partner van Delaware Consulting International, een consultancybedrijf gespecialiseerd in het aligneren van bedrijfsprocessen en IT. Het implementeert en past technologieën als ERP, CRM en ECM toe.

www.delawareconsulting.com

Meer weten over cloud computing?

 
 
 
 

Public, private of hybrid cloud?

Bij een public cloud worden diensten via internet op een eenvoudige manier ter beschikking gesteld. Gaat het om software, dan spreekt men van SaaS (Software as a Service). Bij hardware spreekt men over IaaS (Infrastructure as a Service). Schaalbaarheid en de kostprijs per gebruik(er) zijn grote voordelen van dit model. Een private cloud biedt meer mogelijkheden op het vlak van aanpassingen en eigen toepassingen, maar is daardoor ook duurder. Een hybride cloud is een combinatie van public en private cloud. Telenet biedt uw bedrijf alle mogelijkheden voor hosting en cloud.

 
 

Bekijk ook

  • HICT

    “We kunnen onze klanten een oplossing voorstellen die we zelf gebruiken.”

    lees meer
 
 
 
 
 
 
data-overlay-scroll-enable="false"