Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

BusinessBytes

SSL VPN, desktopvirtualisatie en terminal servers : niet alleen voor werken vanop afstand

 
 

In het verleden boden bedrijven werken vanop afstand meestal via een IPSec VPN aan. Maar die oplossing vereist dat er op de computer van de gebruiker VPN client software staat. Met SSL VPN, desktopvirtualisatie of terminal servers is dat niet nodig. Bovendien kunt u met deze oplossingen meer doen dan alleen maar werken vanop afstand organiseren. Verder vergroten nieuwigheden als SMS-authenticatie en SSL VPN via onze Secured Internet Gateway de mogelijkheden.

 

SSL VPN is vandaag in vele situaties de eenvoudigste manier voor beveiligde remote access van thuiswerkers, mobiele werkers en BYOD-adepten. Remote workers hebben met SSL enkel nog een webbrowser nodig om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Ze geven de URL van hun bedrijf in en komen zo op een beveiligde portal met beschikbare bedrijfsapplicaties. Omdat SSL VPN veel voordelen biedt, wil Telenet het tegen het eind van dit jaar op de markt brengen.

Voordelen van SSL VPN

SSL VPN geeft bedrijven volledige controle over wie welke informatie en webapplicaties mag gebruiken. De toegang kan per gebruiker of bedrijfsafdeling ingesteld worden. Bijkomend voordeel is dat gebruikers vanop eender welke internetcomputer met het bedrijfsnetwerk kunnen connecteren, zonder veiligheidsrisico’s. Ook hebben gebruikers geen enkele kennis of training nodig om met SSL VPN te werken. Verder is SSL VPN compleet schaalbaar: moeten medewerkers die normaal niet remote werken dat uitzonderlijk toch doen, bijvoorbeeld omdat ze door een treinstaking niet op het werk geraken, dan volstaat het om hen een URL door te sturen.

Ook voor partners, klanten, leveranciers, …

De mogelijkheden met SSL gaan nog verder. SSL VPN is niet enkel voor remote workers en (gelegenheids-)thuiswerkers geschikt. U kunt voor uw partners, klanten of leveranciers een aparte portal aanmaken. SSL VPN is een universeel platform dat u voor verschillende groepen gebruikers kunt inzetten, waarbij u de portals voor de groepen volledig van elkaar gescheiden kunt houden.

SSL VPN via Secured Internet Gateway

Voor een SSL VPN voor thuisgebruikers dient normaal nog VPN infrastructuur geplaatst te worden, zoals een VPN Concentrator of een firewall met VPN-capaciteit.

Telenet biedt ook een kostenefficiëntere oplossing aan zonder die infrastructuur: SSL VPN via Secured Internet Gateway. Bij SSL VPN kan de authenticatie van gebruikers via naam en wachtwoord gebeuren. Telenet oplossing werkt echter met sterke beveiliging, door middel van tokens.

Deze tokens genereren een éénmalig wachtwoord waarmee een gebruiker overal op een veilige manier kan inloggen op de infrastructuur.

Desktopvirtualisatie en terminal servers

Nog veiliger dan SSL VPN zijn desktopvirtualisatie en terminal servers, want het risico op ongeoorloofde datatransfer wordt hier volledig uitgesloten. De gebruiker lijkt lokaal te werken, maar alles —desktop, applicaties en data— wordt vanuit een centrale omgeving geleverd. Dit zijn interessante oplossingen voor gebruikers die op devices van buiten het bedrijf werken, bijvoorbeeld in een hotel of internetcafé. Ook worden desktopvirtualisatie en terminal servers soms gebruikt om snel, eenvoudig en veilig samen te werken met afdelingen in het buitenland zonder lokale IT ondersteuning.

Netwerk, bandbreedte en wireless access

Omdat bij desktopvirtualisatie, remote servers en SSL VPN gecentraliseerde diensten over het internet geleverd worden, is netwerkkwaliteit en bandbreedte zeer belangrijk. Thuiswerkers kunnen op een fiscaal gunstige manier met een krachtige internetconnectie uitgerust worden via Telenet Incentive Plan (TIP). De thuiswerker kan dan meteen ook remote werken via meer dan 1.000.000 homespots en 1500 hotspots in Vlaanderen en Brussel (status december 2013). Een extra pluspunt is dat werknemers via TIP naast internet ook alle andere Telenet-producten voor residentieel gebruik op een fiscaal voordelige manier kunnen aanschaffen.

Meer informatie

 
 
 
 

SSL en TLS

SSL (Secure Sockets Layer) en de opvolger TLS (Transport Layer Security) zijn encryptieprotocollen voor de beveiliging van internetcommunicatie. De protocollen kunnen onder meer gebruikt worden voor de beveiliging van surfen (bijvoorbeeld internetbankieren of online aankopen), e-mailen, instant messaging en voice-over-IP (VoIP). Ze beveiligen de communicatie op drie manieren:

 

 1. Integriteit: de communicatie is beschermd tegen wijzigingen tijdens het transport.
 2. Vertrouwelijkheid: de communicatie is versleuteld en kan niet gelezen worden door derden.
 3. Authenticiteit: er kan gecontroleerd worden met wie er wordt gecommuniceerd.
 
 

Bekijk ook

 • IT continuity en internetconnectiviteit whitepaper

  Wat als uw internetverbinding uitvalt?

  lees meer
 • Mobiel 21

  “Het Mobile Employee Plan is gemakkelijk en brengt weinig administratie met zich mee.”

  lees meer
 • De trends in vaste bedrijfstelefonie

  Door de digitalisering van vaste telefonie is kwaliteitswinst geboekt...

  lees meer
 
 
 
 
 
 
data-overlay-scroll-enable="false"