Telenet.be

Webmail

Contact

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Wat als uw internet niet meewil?

 
 
 
 

Als uw internetverbinding uitvalt, heeft dat een enorme impact op uw bedrijfsvoering. Het leidt tot onverwachte kosten en inkomstenverlies. Een redundante verbinding biedt de oplossing. Stijn Vander Plaetse, Marketingdirecteur van Telenet Business, legt uit waarom vaste connectiviteit de beste redundantie biedt. 

De meeste Belgische bedrijven beschouwen hun internet- en dataverbinding als bedrijfskritisch. Toch hebben 6 op de 10 bedrijven geen back-uplijn. "Een enorm risico," vindt Stijn Vander Plaetse, "want een onderbreking leidt meestal tot aanzienlijke kosten en inkomstenverlies. Bij een derde van de bedrijven kunnen medewerkers hun activiteiten niet voortzetten, één op de tien spreekt zelfs van rampzalige gevolgen voor de verkoop en service naar klanten." 

"3G/4G is een enorme meerwaarde voor het mobiliteitsaspect van een bedrijf. Maar als back-up heeft het enkele tekortkomingen die een vast netwerk niet heeft."
Stijn Vander Plaetse, Marketingdirecteur Telenet Business 

Redundantiemogelijkheden voor iedereen

De beschikbaarheid van uw connectiviteit stijgt enorm als u naast uw hoofdverbinding een tweede, redundante verbinding voorziet. "Twee technologieën combineren heeft als pluspunt dat ze losstaan van mekaar. Problemen met de ene technologie zullen geen problemen met de andere veroorzaken", zegt Stijn. Welke technologieën er gecombineerd kunnen worden, zal afhangen van het budget en de situatie:

 

 • Fiber met fiber: redundantie voor grote bedrijven
  Grote bedrijven die hun hoofdkwartier in een VPN willen opnemen of toegang tot het internet willen, raden we glasvezel als hoofdverbinding aan. Op het vlak van redundantie zijn er dan verschillende glasvezeltopologieën mogelijk. Ook coax kan een geschikte back-uplijn zijn.
 • Coax met back-up-lijn: enorme prijs-kwaliteit
  Veel middelgrote bedrijven nemen coax als hoofdverbinding. De prijs-kwaliteitverhouding van een coaxverbinding met een back-up maakt redundantie een haalbare kaart voor de meeste bedrijven.
 • Coax met 3G/4G: back-up van een back-up
  Als er echt geen andere redundantie mogelijk, dan kan 3G/4G een oplossing bieden. Dat kan bijvoorbeeld als een back-up niet mogelijk is. Houd er wel rekening mee dat een 3G/4G-back-up enkele tekortkomingen heeft die een vast netwerk niet heeft. 

Waarom vast beter is dan mobiel

Stijn ziet in 3G/4G vooral een meerwaarde voor het mobiliteitsaspect van een bedrijf: "3G/4G is perfect om medewerkers onderweg te laten werken, maar als back-up raden we het in eerste instantie niet aan. Het is uiteraard beter dan niets, maar om uw volledige business op te vangen, raden we vaste connectiviteit aan." Stijn haalt deze redenen aan:

 

 • Indoor dekking speelt geen rol
  Bij vaste connectiviteit is indoor dekking niet van tel, bij mobiele connectiviteit speelt het wel een rol. Omdat de apparatuur vaak in een serverlokaal of kelder staat, kan de indoor 3G/4G-dekking zeer beperkt zijn – los van de operator. Extra femtocells (kleine basisstations) hebben weinig zin, want die hebben een aansluiting op het vaste netwerk nodig – het netwerk waarvoor 3G/4G net moet inspringen.
 • De snelheden dalen niet
  Als uw medewerkers allemaal tegelijk op het mobiele netwerk moeten overschakelen, moeten ze dat netwerk delen. De snelheden van 4G kunnen in theorie dan wel hoger zijn dan die van VDSL, als ze gedeeld moeten worden, dalen ze drastisch. Het aantal simultane gebruikers heeft echter minder invloed op de snelheden van vaste connectiviteit.
 • Er is geen kans op verzadiging
  Als iedereen plots door een algemene storing op hetzelfde 3G/4G-netwerk terechtkomt, dalen niet alleen de snelheden. De kans dat het netwerk dichtslibt, neemt ook aanzienlijk toe. Zeker omdat een uitval vaak een hele zone treft. Hoe sterk zal uw 3G/4G-back-up nog zijn als uw bedrijfszone getroffen wordt en alle bedrijven terugvallen op 3G/4G? Vaste complementaire netwerken zijn voorzien op een grote hoeveelheid gebruikers en data.

En wat als úw internet uitvalt?

Voor wie nog niet overtuigd is van het belang van redundantie, heeft Stijn nog een eenvoudige rekenoefening: "Bereken gewoon eens de impact van een uitval op uw bedrijf. Ga na wat het u kost als uw personeel enkele uren niet kan werken. Wat de financiële gevolgen zijn als u enkele uren niets kan verkopen of geen service kan leveren. Vergelijk die kosten vervolgens met de investeringen in een extra, redundante connectie." 

Meer weten over connectiviteit en redundantie?

Bel ons op het nummer 0800 66 066. Wij hebben connectiviteit op maat van elk bedrijf: van redundante internetoplossingen met Wifi over mobiele oplossingen tot datanetwerken en dataverbindingen naar de public cloud.

Bekijk ook

 • Staat dataprotectie al op uw prioriteitenlijstje?

  Op 25 mei 2018 wordt de General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht. Is uw bedrijf er al klaar voor?

  lees meer
 • Onder de loep: de financiële impact van Microsoft 365

  Benieuwd naar de financiële impact van een overstap naar Microsoft 365? Microsoft liet het onderzoeken.

  lees meer
 • Kinderen leren programmeren: een must in deze digitale wereld

  CoderDojo is een organisatie die wereldwijd gratis bijeenkomsten organiseert om jongeren te leren programmeren.

  lees meer