Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Maak kennis met de technologie achter bitcoin

 
 
 
 

Net als elk jaar lijst Gartner dé 10 trends op die het IT-landschap het komende jaar zullen bepalen. Een van de trends is blockchain. Wij bekeken de onderliggende technologie van de bitcoin in meer detail.

De virtuele munt 'bitcoin' kent u ongetwijfeld, de term 'blockchain' doet misschien nog geen belletje rinkelen. Blockchain is de onderliggende technologie van bitcoin. En volgens experts zou het onze manier van transacties doen fundamenteel kunnen veranderen.

Wat is blockchain?

Blockchain is eigenlijk niets meer dan een groot online logboek, een database waaraan steeds nieuwe informatie toegevoegd wordt. Iedereen die deel uitmaakt van een blockchainnetwerk (zoals bitcoin er een is) heeft een kopie van het logboek op zijn computer staan. Bij elke transactie binnen het netwerk worden de logboeken op alle deelnemende computers geüpdatet. De juistheid van elke transactie moet door alle computers in het netwerk gecontroleerd worden. Dat is het grote verschil met gewone valuta: daar kan alleen de bank alle rekeningen en transacties zien en controleren.

Wat maakt blockchain zo interessant?

 • Betrouwbaar
  Omdat alle aangesloten computers een kopie van het logboek hebben, wordt het zo goed als onmogelijk om te frauderen met de data in het logboek. Elke nieuwe transactie wordt door iedere computer gecheckt op fouten, de inhoud van de meerderheid van de logboeken is doorslaggevend. En dat werkt: sinds de lancering in 2009 is er bijvoorbeeld nog geen enkele bitcointransactie gemanipuleerd of verloren gegaan.
 • Snel en goedkoop
  Het betekent ook dat er geen derde onafhankelijke partij – een bank, een overheid, een notaris – nodig is. Transacties kunnen direct plaatsvinden tussen zender en ontvanger, zonder dat er een tussenpersoon bij komt kijken. Dat maakt dat de transacties bijna in real time en tegen zeer lage transactiekosten kunnen plaatsvinden. Het is slechts een kwestie van seconden of hooguit minuten voor een transactie goedgekeurd is.

Wat brengt de toekomst?

In de blockchaintechnologie schuilt een enorme belofte. Zoals internet de overdracht van informatie veranderde, zo kan blockchain de overdracht van digitaal geld, aandelen, bezittingen of data veranderen. Betalen, hypotheken afsluiten, testamenten registreren, een verzekering nemen, contracten opstellen, data in de cloud opslaan: dankzij blockchain kan het allemaal zonder professionele dienstverleners geregeld worden.

Bekijk ook

 • Telenet Business helpt zaakvoerders digitaliseren

  Telenet helpt zaakvoerders digitaliseren met De Digitale Versnelling.

  lees meer
 • De 9 meest lucratieve extralegale voordelen

  Fiscaalvriendelijke verloningsvormen, hoe voordelig zijn ze écht?

  lees meer