Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

BusinessBytes

Praktijk

Laat uw systeem door een ‘ethical’ hacker testen

 
 

Netwerken, data en applicaties kunnen op allerlei manieren beveiligd worden, maar uiteindelijk leert de praktijk wat echt werkt en niet werkt. Bij een penetratietest, kortweg pentest, worden kwetsbaarheden niet alleen opgespoord maar ook daadwerkelijk uitgebuit. Xavier Mertens, Principal Security Consultant: “De pentester gaat tewerk als een criminele hacker, maar doet dat met toestemming van de eigenaar en met het doel de omgeving nadien beter te beveiligen.”

De beveiligingsspecialisten van Telenet voeren regelmatig dergelijke pentests uit, bijvoorbeeld tijdens de acceptatiefase van een nieuw systeem, na een belangrijke wijziging aan een bepaalde omgeving of na een belangrijk veiligheidsincident. Ook worden dergelijke tests periodiek uitgevoerd in het kader van een veiligheidsbeleid, om na te gaan of systemen nog up-to-date zijn.

White versus black box tests

Wanneer een pentester vooraf informatie over de te testen omgeving krijgt, wordt gesproken van een white box pentest. Bij een black box pentest vertrekt de pentester vanuit de positie van een externe hacker en ontvangt hij vooraf geen informatie. Wil men nagaan hoe interne medewerkers reageren bij inbraak, dan worden ze uiteraard niet vooraf ingelicht. Wel moet altijd minstens één beheerder op de hoogte zijn. Die moet de pentest als dusdanig kunnen herkennen en van een echte malafide inbraak kunnen onderscheiden. Hij kan ook onnodige escalaties door personeel dat niet op de hoogte is voorkomen.

"Een pentest kan zich richten op één aspect, zoals de security awareness in uw organisatie, maar ook veel ruimer gaan."

Xavier Mertens

Principal Security Consultant

Goede afspraken

De schaal van de pentest, het moment waarop de test gebeurt, en de rapportering van gevonden kwetsbaarheden zijn allemaal erg belangrijk. Een pentest kan zich richten op één aspect, zoals de security awareness in uw organisatie, maar ook veel ruimer gaan. De pentester zal in dat geval via social engineering toegang proberen te krijgen tot uw systemen. Bij elke pentest moet in elk geval vooraf goed vastgelegd worden wat wel en niet mag. Ook maakt men het best duidelijke afspraken omtrent de rapportering. Uiteindelijk moeten de bevindingen van de pentest uitmonden in actiepunten die de beveiliging optimaliseren.

Meer informatie

 
 
 
 

Bekijk ook

 
 
 
 
 
 
data-overlay-scroll-enable="false"