Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

"Hoe het gat in de markt vinden?"

 
 
 
 

Mag ik mezelf een loon uitbetalen? Hoe weet ik dat mijn businessidee succesvol zal zijn? Wat is het gat in de markt? Start-up specialist Cedric Deweeck antwoordt.

Elke starter zit met bergen vragen. En ook als ondernemer zoekt u steeds nieuwe businessideeën. Want zelfs al draait uw zaak al jaren, enkel succesvolle innovatie kan u een toekomst garanderen. Laat u inspireren door start-ups en hun vragen aan Cedric Deweeck, programmadirecteur bij Idealabs.

 

Na de #Vraagmaarraak-film hier de antwoorden op deze prangende startersvragen:

Wat is de slaagkans van een start-up in België?

Cedric: "De weg van een idee naar een succesvol bedrijf is lang. Weinig starters slagen er in om een gigantisch bedrijf uit te bouwen. Maar een slaagpercentage mag je niet tegenhouden. Je moet er vooral hard voor gaan, met geloof in eigen kunnen, je team en je idee."

Mag ik een loon aan mezelf en medewerkers uitbetalen?

Cedric: "Ik zie liever dat de starters het startbudget volledig in hun bedrijf steken en daar vooruitgang mee boeken in plaats van zichzelf een loon uit te keren."

Welk business-idee kan succesvol zijn in de huidige markt?

Cedric: "Het idee is belangrijk, maar het team achter het idee is nog belangrijker. Een idee kan maar zo goed zijn als de mensen die erachter zitten. Ik denk bijvoorbeeld aan mensen die jarenlang voor een groot bedrijf hebben gewerkt en daar telkens met eenzelfde probleem werden geconfronteerd. Wanneer zij beslissen om hun job op te geven om dat probleem op te lossen, hebben ze een belangrijk voordeel. Ze zijn gebeten door de problematiek en hebben ervaring in de industrie."

Schets je ons een werkweek van een startende ondernemer?

Cedric: "Een start-up is allesbehalve een 9 to 5-job. Je moet veel meer uren kloppen, maar dat is tof. Je wordt gedreven door andere mensen in je omgeving, mensen die allemaal dezelfde droom beleven en daar alles voor doen. Je deelt samen successen en momenten waarop het slecht gaat. Dus een typische werkweek is zwaar, maar wel plezant!"

Met welke tools schrijven we een beter businessplan?

Cedric: "Liveplan.com is een hele goede tool. En surf ook zeker naar producthunt.com. Je kan via keywords naar tools zoeken. Je leest er zelfs businessplannen van andere start-ups."

Wat is het gat in de markt?

Cedric: "Als ik dat zou weten, had ik hier niet gezeten. En was ik superrijk. Niemand heeft daar eigenlijk een antwoord op. Je moet vooral ervaring meenemen uit je vorige job en een pijnpunt uit de maatschappij of businesswereld blootleggen. Wanneer je dé manier vindt om dat probleem op te lossen... Bingo!"


Hoe kunt u beloftevolle start-ups van dichtbij volgen? Er zijn net 8 nieuwe start-ups gestart in het acceleratieprogramma van Telenet Kickstart powered by Idealabs. Check meteen of hun innovatie misschien ook waardevol is voor uw zaak.

"Het idee is belangrijk, maar het team achter het idee is nog belangrijker"
 
 
 
 
 
 
data-overlay-scroll-enable="false"