Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Hoe een bierviltje voor breedbandinternet in België zorgde

 
 
 
 

2017 was net iets specialer, want breedbandinternet vierde z’n twintigste verjaardag. Reden genoeg om met Piet Spiessens te praten. De innovatiemanager van Telenet stond immers mee aan de wieg van het internet in ons land. Voor de gelegenheid deelt hij zijn verhaal over hoe hij met een bierviltje onze wereld voorgoed veranderde.

Nu kunnen we het ons haast niet inbeelden, maar in 1993 was internet helemaal geen prioriteit in ons land. Piet Spiessens daarentegen was zo overtuigd van het potentieel van internet dat hij bij Belgacom ging werken – toen het enige telecombedrijf in België. Maar in een bedrijf waar alles rond telefonie draaide, was de top meetrekken in het internetverhaal makkelijker gezegd dan gedaan.

The next big thing

Bij de oprichting in 1996 ruilde Piet Belgacom voor Telenet. De coaxkabel, die intrinsiek een veel grotere capaciteit heeft dan de koperen telefoonlijn, interesseerde hem. Maar net als Belgacom, had Telenet niet meteen plannen met het internet. Piet was ervan overtuigd dat internet the next big thing was, dus hij drukte dit keer samen met enkele collega’s wel door bij de raad van bestuur.

Het bewuste bierviltje

Omdat er van internet in het toenmalige businessplan geen sprake was, moesten Piet en z’n collega’s er buiten de kantooruren aan werken. “Dan wordt er al eens op café vergaderd”, herinnert Piet zich. Dat hij met een bierviltje breedbandinternet in België introduceerde, vindt hij wat geromantiseerd, “maar het klopt wel dat ik de netwerkconfiguratie toen al eens op een bierviltje schetste.” Het bierviltje werd uiteindelijk een businesscase, waarmee hij de raad van bestuur wist te overtuigen. In 1997 lanceerde Telenet breedbandinternet via coax, goed voor een snelheid van 1 Mbps. Ter vergelijking: de telefoonlijn van Proximus leverde op dat moment 56 kbps.

We vergaderden soms op café. Het klopt dat ik de netwerkconfiguratie toen al eens op een bierviltje schetste.

Piet Spiessens
Innovatiemanager bij Telenet

Hetzelfde gevoel als toen

Piet blikt niet alleen terug, vanuit zijn huidige functie kijkt hij vooral vooruit: “Binnen Telenet ben ik verantwoordelijk voor het Internet of Things. Dat is de volgende golf voor het internet. We staan opnieuw aan de vooravond van iets groots. We gaan een explosie van mogelijkheden en data zien. Vandaag zijn er 10 miljoen geconnecteerde toestellen in Vlaanderen, de komende jaren zal dat vertienvoudigen. Er komt dus heel wat op ons af. Ik voel me opnieuw zoals begin jaren ‘90.”

Volg ons op Facebook en LinkedIn!

Bekijk ook

  • Ondernemers bereikten samen 5,7 miljoen klanten.

    In december zetteTelenet Business 200 ondernemers gratis in de kijker met de actie

    lees meer
  • REDIRECT - Mis deze 6 IT-trends voor zelfstandigen en kleine ondernemers niet in 2018

    De evoluties op het vlak van IT gaan ook in 2018 razendsnel. Welke IT-trends mag u niet missen dit jaar?

    lees meer
  • 5 voordelen van digitaal factureren

    Stuurt u nog facturen per post naar uw klanten? Dit kan efficiënter.

    lees meer