Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Het 'Internet of Things':
wat mag u in de toekomst verwachten van cloud computing?

 
 
 
 

Volgens onderzoeksbureau IDC wordt de groei van cloud computing (jaarlijks meer dan 23%) gedragen door de explosie van het gebruik van verbonden devices. Wist u dat in 2020 maar liefst 30 miljard apparaten - van smartwatches en intelligente brillen tot slimme sensoren in uw auto - in verbinding zullen staan met elkaar en met het internet? De toekomst van cloud computing is met andere woorden nog maar pas begonnen: welkom bij het ‘Internet of Things’!

De explosieve toename van mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, was de eerste motor achter de groei van cloud computing. De volgende revolutie staat echter al in de steigers en wordt gedragen door ‘wearable technology’, geconnecteerde apparaten en het ‘Internet of Things’.

 

De term ‘Internet of Things’ (IoT) werd als eerste gelanceerd door Procter & Gamble. Het bedrijf pakte uit met een visie over de mogelijkheden die de combinatie van RFID-tags en het internet boden: een toekomst waarin dingen (objecten, apparaten, voertuigen) zelfstandig informatie verzamelen, waardoor computers nog beter en sneller beslissingen kunnen nemen.

De slimme koelkast

Het meest bekende voorbeeld om IoT uit te leggen, is allicht de slimme koelkast: het toestel weet wanneer de melk over de houdbaarheidsdatum is, zet de koeling een tandje hoger als er een hittegolf heerst, volgt het dagelijks verbruik op en bestelt nieuwe melk wanneer de voorraad bijna op is. Dit kan allemaal dankzij sensoren in de koelkast en in de voorraadkamer, een internetverbinding en een intelligent systeem dat het verbruik bijhoudt.

 

Sensoren en onderdelen in auto’s, machines, huishoudtoestellen en zelfs op en in uw lichaam: ze zullen leiden tot een nieuw internet waar alles en iedereen met elkaar verbonden is. Om de massa aan aldus gecapteerde informatie te bewaren en te verwerken, zullen modulaire datacenters als paddenstoelen uit de grond rijzen.

Data: het nieuwe goud

Tony Fadell, die eerder verantwoordelijk was voor het succes van de iPod van Apple, ontwikkelde Nest, een slimme thermostaat. Het ding bezit een bewegingssensor, een sensor die de luchtvochtigheid in de gaten houdt en drie temperatuursensoren, daarnaast blijft het via een Wifi-verbinding op de hoogte van het actuele weerbericht. Het apparaat leert van je voorkeuren, en combineert die met data uit andere bronnen voor de perfecte temperatuur. Nog opvallender: Nest werd onlangs opgekocht door… Google. De puzzel lijkt in elkaar te vallen! Want de kern van het IoT is het verzamelen, verwerken en interpreteren van data, door dingen uit te rusten met sensoren: data zijn met andere woorden het nieuwe goud.

Smartphone als drijvende kracht

Technologieën zoals IoT en cloud computing leken de eerste jaren een trage start te kennen. Dat is niet meer dan logisch, net zoals een faxtoestel in de beginjaren weinig nut had toen bijna niemand het toestel bezat. Maar hoe meer bedrijven een fax aanschaften, hoe nuttiger die werd.

 

Het massaal creëren en gebruiken van cloud-informatie, zal de toegevoegde waarde van de technologie alleen maar doen toenemen. De randvoorwaarden voor IoT zijn steeds meer voorhanden. Sensoren worden steeds kleiner en goedkoper, internetverbindingen zijn alomtegenwoordig en op internet nemen de verwerkings- en opslagmogelijkheden van data toe.

 

De belangrijkste drijvende kracht aan de gebruikerskant, is echter het toenemende gebruik van smartphones en tablets. Het apparaat, op zichzelf al een slim ding, lijkt langzaam maar zeker te evolueren tot een afstandsbediening én beeldscherm voor de IoT. Gebruikers kunnen er hun slimme apparaten mee bedienen en het beeldscherm presenteert de vergaarde data op een toegankelijke manier. De eerder genoemde Nest heeft bijvoorbeeld een app waarmee het apparaat op afstand kan worden bediend en de energiehistorie kan worden bekeken.

 
 
 
 
 
 
data-overlay-scroll-enable="false"