Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

BusinessBytes

Cases

Een firewall op maat voor de Universiteit van Namen

 
 

Een netwerk in alle transparantie beveiligen

De Universiteit van Namen telt momenteel zes faculteiten, 62 laboratoria, ongeveer 6.400 studenten en een duizendtal onderzoekers. Vandaag de dag zijn vaste en mobiele informaticatools op de Universiteit niet meer weg te denken. “De Universiteit moet haar infrastructuren en technologieën voortdurend aanpassen aan de nieuwste evoluties”, legt Bruno Delcourt, verantwoordelijke voor de dienst Netwerken van de Universiteit, ons uit.

Het momentum

“We zien dat het gedrag van de gebruikers in vergelijking met een tiental jaren geleden erg veranderd is. Gewoon hun mailbox kunnen checken volstaat niet meer. Daarnaast is het aantal gebruikers exponentieel toegenomen. Hetzelfde geldt voor het aantal mobiele toestellen die op het netwerk kunnen worden aangesloten. Als je stelt dat elke gebruiker 2 of 3 toestellen heeft, dan komen we uit op een totaal van 13.000 tot 18.000 toestellen die mogelijk kunnen worden aangesloten op het netwerk van de Universiteit… Bovendien willen de studenten ook altijd en overal toegang hebben tot hun gegevens”, aldus Bruno Delcourt. “We hebben voor een nieuwe beveiligingsoplossing gekozen omdat we het gevoel hadden dat de verwachtingen met onze vorige oplossing niet langer werden ingelost. Dat was het momentum! We vonden het tijd om méér te doen dan alleen enkele poorten te controleren”, verduidelijkt hij.

Een vertrouwenskwestie

“Om er zeker van te zijn dat alles perfect zal werken, is het uiteraard belangrijk om met een goed product te starten, maar dat alleen is niet voldoende. De securitypartner moet ook proactief en bij de pinken zijn. Ook dat is een van de elementen die hebben bijgedragen tot het succes.” Bruno Delcourt heeft de kwaliteit en de waardevolle input van de Telenet-specialisten altijd weten op prijs te stellen, zowel op technisch als op commercieel vlak. Maar uiteindelijk hebben andere elementen hem overtuigd: de nieuwe next-generation firewall van Palo Alto Networks werd helemaal op maat van de Universiteit geïnstalleerd en er werd een opleiding ter plaatse voorzien.

"De samenwerking met Telenet Security is gebaseerd op vertrouwen en proactiviteit; een samenwerking die altijd zeer verrijkend is geweest."

Bruno Delcourt

Verantwoordelijke voor de dienst Netwerken

Een continu proces

Een netwerk beveiligen is een continu proces dat veel verder gaat dan enkel de technische kenmerken. “Een van de grote uitdagingen bestond erin een infrastructuur en een reeks maatregelen te implementeren die rekening houden met de verscheidenheid van de gebruikers en hun behoeften. Iedereen die actief is op het netwerk moet op een maximale beveiliging kunnen rekenen, en daar tegelijk zo weinig mogelijk hinder van ondervinden”, verklaart Bruno Delcourt. “Het netwerk moet voor iedereen relatief makkelijk beschikbaar zijn. Daarvoor is er een goed evenwicht nodig tussen respect voor de individuele vrijheid enerzijds en controle anderzijds. Het belang van de gemeenschap staat immers voorop.”

Opvolging en rapportering

Dankzij de gedetailleerde opvolging en rapportering van de Palo Alto-oplossing kwam er meer transparantie. De oplossing voert grondige analyses uit, waarbij wordt gecontroleerd of de ingevoerde maatregelen correct werken.” Bruno Delcourt is ook bijzonder tevreden over de rapportering: “Zeer vaak volstaan schermafbeeldingen. Ik hoef zelf niet langer tijd te stoppen in de voorstelling van de gegevens. Ook niet-specialisten begrijpen de rapporten gemakkelijk. Zo winnen we enorm veel tijd!”

Fijnere analyses en naadloze integratie

Met de next-gen firewall van Palo Alto Networks worden doelgerichte acties op het vlak van beveiliging mogelijk. Het systeem voert veel fijnere analyses uit: die wijzen op nieuwe tendensen op het netwerk en maken het mogelijk potentiële bedreigingen te elimineren. “De veranderingen die de nieuwe firewall met zich meebrengt, kunnen we eigenlijk goed vergelijken met een versterkte stad in de Middeleeuwen: die stad is geëvolueerd naar een modernere en meer open stad, maar wordt toch nog op een efficiënte manier gecontroleerd”, legt Bruno Delcourt uit. Bovendien zorgt de firewall er ook voor dat de informatie optimaal wordt gesynchroniseerd met de andere systemen en databases die binnen de Universiteit worden ontwikkeld. “Dankzij de nieuwe firewall heeft het volledige netwerk van de Universiteit van Namen aan globaal vermogen en souplesse gewonnen”, erkent Bruno Delcourt.

"Hoe minder de gebruikers merken van de beveiligingsoplossingen, hoe meer tevreden wij zijn!"

Bruno Delcourt

Verantwoordelijke voor de dienst Netwerken

Resultaten en evoluties

De behaalde resultaten voldoen aan de verwachtingen van de Universiteit. De installatie van de nieuwe Palo Alto-firewall en de integratie ervan met de bestaande tools zijn zonder incidenten verlopen. De verschillende gebruikersprofielen hebben aan comfort en gebruiksgemak gewonnen. Ook het team van Bruno Delcourt heeft zijn skills kunnen perfectioneren. De nieuwe structuur is open en evolutief: “De regels die we hebben ingesteld zijn bruikbaar voor de komende 3 tot 5 jaren. We leggen nu de basis van een systeem waarop we later verder kunnen bouwen”, besluit Bruno Delcourt.

Meer informatie

 
 
 
 

Bekijk ook

 
 
 
 
 
 
data-overlay-scroll-enable="false"