Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Businessbytes

Draadloos internet blijft groeien

 
 
 
 

Wifi is oud, maar niet out. De eerste standaard dateert al van 1997, maar niets wijst erop dat de technologie zijn beste tijd heeft gehad. Hans Demarneffe, Product Manager bij Telenet, staat stil bij de evolutie van draadloos internet: “Het succes van smartphones, trends als BYOD (Bring Your Own Device) en het Internet of Things maken Wifi populairder dan ooit.”

"Elke seconde komt er wel ergens ter wereld een hotspot bij”, steekt Hans Demarneffe, Product Manager bij Telenet, van wal. “Gemeenten en steden bouwen overal grote Wifi-zones uit, ook in ons land. Een grote Wifi-zone is relatief eenvoudig en kostenefficiënt op te zetten. En voor een stad of gemeente biedt het interessante marketingmogelijkheden.”

Nieuwe toepassingen

Heel wat nieuwe toepassingen zullen Wifi de volgende jaren verder doen exploderen. Veel winkelende klanten, bijvoorbeeld, hebben een smartphone op zak en kunnen gemakkelijk via Wifi in de winkel bereikt en gevolgd worden. “Je kan via Wifi heel wat big data over klanten en bezoekers verzamelen”, gaat Hans Demarneffe verder. “Zo kan je statistieken bijhouden over de lengte van wachtrijen aan de kassa. Of nagaan welke plaatsen in je winkel het meest bezocht worden, en welke het minst. Om die gegevens te verzamelen, moeten mensen zelfs niet ingelogd zijn. Laat je mensen wel inloggen op je Wifi-netwerk, dan kan je nieuwe marketingtechnieken inzetten. Je kan klanten op het winkelpunt bijvoorbeeld een promo van de week aanbieden, via Wifi, op hun smartphone.”

“Je kan via Wifi heel wat big data over klanten en bezoekers verzamelen.”

Hans Demarneffe

Product Manager bij Telenet

Wifi blijft belangrijke norm

In de toekomst zullen zelfs steeds meer machines draadloos met mekaar gaan communiceren. Hans Demarneffe: “Een groot deel van dit Internet of Things zal via Wifi verlopen. Voor veel toepassingen zijn ook andere technologieën bruikbaar, zoals bluetooth, GPS, 3G/4G en RFID. Maar werd er enkele jaren geleden nog gedacht dat Wifi zou verdwijnen ten voordele van 3G/4G, dan is dat vandaag niet meer het geval. Ook in bedrijven zal Wifi een belangrijke rol blijven spelen. Zo verwacht onderzoeksbureau Gartner dat tegen 2018 40 procent van alle bedrijven Wifi als standaardconnectie voor niet-mobiele toestellen als desktopcomputers en printers zal gebruiken.”

“Werd er enkele jaren geleden nog gedacht dat Wifi zou verdwijnen ten voordele van 3G/4G, dan is dat vandaag niet meer het geval.”

Hans Demarneffe

Product Manager bij Telenet

Wifi-verkeer optimaliseren

“Vandaag kan een bedrijf met Managed Wifi zijn mobiel dataverkeer bovendien zeer goed beheren en optimaliseren”, zegt Hans Demarneffe. “Enerzijds kan je Wifi aan klanten en bezoekers aanbieden en dat verkeer volledig gescheiden houden van de communicatie van je medewerkers. Anderzijds kan je door gebruikersprofielen te definiëren – zoals op een firewall – je Wifi-verkeer onder controle houden. Je kan bijvoorbeeld beslissen om geen peer-to-peerverbindingen toe te laten of de toegang tot websites met security threats blokkeren.” De mogelijkheden voor bedrijven met Wifi zijn vandaag groter dan ooit. Ook qua performantie, bereik, beheerscomfort en veiligheid scoort Wifi hoge toppen.

Bekijk ook:

 
 
 
 

3 troeven van (Managed) Wifi volgens Hans Demarneffe, Product Manager bij Telenet

 • Je kan het dataverkeer van bezoekers en klanten volledig scheiden van het verkeer van de eigen medewerkers en het eigen bedrijfsnetwerk
 • Op vlak van marketing en metrics is vandaag heel veel mogelijk. Als je gasten via hun Facebook-profiel laat inloggen, krijg je nieuwe marketingmogelijkheden.
 • Wifi werkt perfect in combinatie met andere technologieën, zoals bluetooth. Met Wifi maak je van heel je winkel of bedrijf een draadloze zone, bluetooth is geschikt voor specifieke toepassingen in een kleiner gebied, bijvoorbeeld aan de kassa’s in een winkel.
 
 

Bekijk ook

 • Hoe gaat úw bedrijf om met thuiswerken?

  Vragen zoals deze beantwoordt u met een bedrijfsbeleid rond het gebruik van smartphone, tablet, BYOD en pc...

  lees meer
 • Mobiel 21

  “Het Mobile Employee Plan is gemakkelijk en brengt weinig administratie met zich mee.”

  lees meer
 • VGD

  “Om de continuïteit te garanderen, hebben we in elk kantoor een back-uplijn.”

  lees meer
 
 
 
 
 
 
data-overlay-scroll-enable="false"