Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

6 digitale detox-tips om helemaal offline te reizen

 
 

Steeds meer zelfstandigen en ondernemers kiezen op vakantie voor een digitale detox. Even alles uitzetten, om er nadien met volle batterijen weer in te vliegen. Maar hoe gaat u offline?

Mocht u nog twijfelen: ‘Digitoxen’ heeft wel degelijk effect. Na enkele dagen zult u al merken dat u met minder met vanalles tegelijk bezig bent en minder afgeleid wordt, waardoor u tot rust komt en meer quality time overhoudt. Een mooi voornemen dus voor als u binnenkort op reis vertrekt.

Wilt u even afkicken dan doet u dat wel best met de nodige voorbereiding. Wij geven u alvast enkele tips om er een succes van te maken:

Tip 1. Kies offline locaties

Behoefte om echt even volledig uit de digitale maatschappij te verdwijnen? Kies dan een bestemming zonder WiFi of een vakantieparadijs buiten Europa waar u niet profiteert van de gratis roaming. Plan voldoende activiteiten in of neem literatuur mee zodat u minder behoefte hebt om op uw smartphone te kijken.

Tip 2. Informeer klanten ruim op voorhand

Informeer klanten en relaties ruim op voorhand over uw nakende vakantie. Vertel hen welke periode u niet bereikbaar bent. Bezorg hen gerust op voorhand al de gegevens van een eventuele vervanger.

 

Hebt u een webwinkel, dan kondigt u best - al dan niet op een creatieve manier - op uw website en sociale media aan dat deze even sluit. Speel daar eventueel commercieel op in. Zo kan u een kortingscode geven voor aankopen net voor en na uw vakantie.

 

Handel vooral administratieve zaken tijdig af, zodat u uw digitale detox niet hoeft te onderbreken om bijvoorbeeld dringende rekeningen te betalen.

Tip 3. Spreek een boodschap in

De ‘out of office’-boodschap instellen op de professionele e-mailaccount is ondertussen een standaard to do voor vakantiegangers geworden. Maar hebt u er ook al aan gedacht om mensen via uw voicemail te informeren over uw afwezigheid?

 

Vertel op de welkomstboodschap van uw voicemail vanaf wanneer u weer bereikbaar bent. Wens iedereen een fijne vakantie.

Tip 4. Schakel apps van het werk uit

Schakel professionele apps op uw smartphone tijdelijk uit of verwijder ze desnoods. Bijvoorbeeld de e-mail van het werk, een team-communicatietool als Slack, de CRM-tool en andere programma’s die voortdurend werk brengen, mogen nu even in de slaapstand.

Tip 5. Stel ‘niet storen’ in

Via de handige Niet storen-functie in Android of iPhone bepaalt u wanneer berichten en meldingen niet mogen doorkomen. Bepaal meteen voor wie u wel altijd bereikbaar wil zijn.

 

‘Vliegtuigstand’ inschakelen gaat ook, maar dan bent u naast offline ook volledig onbereikbaar. Een voordeel is dat u het eenvoudig met één knop kan instellen.

Tip 6. Download reisapps

U wil toch navigeren en info ophalen via een app? Misschien heeft uw favoriete app een offline versie. iCulture maakt een overzicht van reisapps die ook offline werken, waaronder Google Maps, Google Translate, TripAdvisor en apps om valuta om te rekenen. Die kunnen zeker nog van pas komen!

Blijkt de volledige detox te zwaar, dan stelt u best een digitaal detox-schema op. Hierin bepaalt u vooraf wanneer u wel online gaat.

 

Extra inspiratie en steun vindt u bij itstimetologoff.com.

Volg ons op Facebook en LinkedIn!

Bekijk ook

 • Gratis wifi op elke luchthaven… met deze paswoorden

  Zoekt u gratis wifi op luchthavens? Dit artikel geeft u netwerknamen en wachtwoorden van 285 luchthavens.

  lees meer
 • Hoe overleeft uw smartphone de zomer?

  In de zomer ziet uw smartphone meer af dan anders. Gelukkig kunt u maatregelen treffen om schade te voorkomen.

  lees meer
 • Nieuw! Vakantiekampen voor de jongste ondernemers

  Schuilt er ook een ondernemer in uw zoon of dochter? Laat hij zijn voetbal liggen om een robot in elkaar te knutselen?

  lees meer