Telenet.be

Webmail

Contact

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Kinderen leren programmeren: een must in deze digitale wereld

 
 
 
 

CoderDojo is een vrijwilligersorganisatie die wereldwijd gratis bijeenkomsten organiseert om jongeren te leren programmeren. Op die bijeenkomsten – of 'Dojo's' – leren jongens en meisjes coderen, maken ze websites, ontwikkelen ze apps en spelletjes. "Alles kan, niets moet", zegt Jerry Hamal, een van de drijvende krachten van CoderDojo Belgium.

Eén zaterdag per maand leren kinderen tussen pakweg 7 en 15 de kneepjes van het codeervak. Websites en apps ontwikkelen, spelletjes in elkaar steken, robotjes laten rondrijden… Ze doen het samen met hun coaches, terwijl sommige ouders vanop een afstand toekijken.

Een technologische jeugdbeweging

"Vergelijk het gerust met een technologische jeugdbeweging", zegt Jerry. "Omdat de competenties die de maatschappij van ons vraagt steeds digitaler worden, willen we kinderen zo vroeg en laagdrempelig mogelijk met techniek en technologie leren omgaan. Daarom zijn de Dojo's ook volledig gratis, de kinderen moeten zich enkel registreren."

"Omdat de competenties die de maatschappij vraagt steeds digitaler worden, willen we kinderen zo vroeg en laagdrempelig mogelijk met techniek en technologie leren omgaan."
Jerry Hamal, vrijwilliger CoderDojo Belgium 

Cooks en coaches

Dojo's worden volledig door lokale vrijwilligers gerund. Jerry onderscheidt twee soorten vrijwilligers: cooks en coaches. "Coaches zorgen voor de technische begeleiding: zij leren de kinderen programmeren, geven opdrachtjes, tonen dingen voor, inspireren en coachen hen. Het zijn vaak (jonge) IT'ers die fier zijn op hun metier en dat willen uitdragen." Cooks staan op hun beurt in voor de organisatie van de Dojo's. "Zij zorgen dat de locatie in orde is, dat er computers zijn, dat de frigo's gevuld zijn, kortom, dat alles op wieltjes loopt. Cooks hebben geen technische kennis nodig, vaak zijn het ouders van kinderen die aan de Dojo deelnemen."

Alles kan, niets moet

Een Dojo wordt maandelijks georganiseerd, duurt 3 uur en wordt vaak afgesloten met pizza of ander lekkers. "Veel meer 'regels' zijn er eigenlijk niet", zegt Jerry. "Voor de rest zijn het de coaches die beslissen wat er op hun Dojo gebeurt. We gebruiken enkel open source en gratis software, maar zij kiezen welke technologieën ze aanleren. Scratch is bijvoorbeeld ideaal om de allerkleinsten te leren programmeren. De expertise en ervaringen die coaches tijdens de Dojo's opdoen, delen ze op ons interne online platform. Zo kunnen coaches van andere Dojo's er ook mee aan de slag."

Iedereen helpt iedereen

Hoeveel kinderen aan een Dojo kunnen deelnemen, is afhankelijk van het aantal beschikbare coaches op een bepaalde datum. Jerry: "We streven er altijd naar om één coach per vijf kinderen te hebben, bij startende kinderen is dat zelfs één coach voor drie kinderen. Als er vijf coaches beschikbaar zijn, kunnen er dus 15 tot 25 kinderen deelnemen."

 

"We laten de kinderen ook elkaar helpen", zegt Jerry. "Zoals bij pair programming, waarbij twee programmeurs aan één computer aan dezelfde code zitten te werken, zetten wij twee kinderen samen. Vaak combineren we een creatiever kind met een kind dat technisch sterk staat. Het ene kind heeft de ideeën, maar kan ze moeilijk uitvoeren, het andere kan alles uitvoeren, maar heeft minder ideeën. Zo helpen ze mekaar."

Enkele leuke Dojo-projectjes

Het laatste halfuur van de Dojo is ‘Show & Tell’. Dan kunnen de kinderen tonen wat ze de voorbije 2,5 uur in elkaar geknutseld hebben. “En dat kan eender wat zijn”, zegt Jerry. “De leukste projecten delen we ook op onze Facebookpagina.”

 

 • In enkele minuten lost een legorobot een Rubikskubus op.
 • Maarten maakt een veilige treinoverweg.
 • Remi bestuurt een legorobot met zijn smartphone.
 • Een telegeleide robot haalt het pmd-afval op de Dojo op.
 • Robots houden een penalty shootout naar aanleiding van het EK 2016.  
 
 

Waalse Dojo’s meer dan welkom

De Dojo’s zijn erg succesvol, op de meeste locaties zijn er zelfs wachtlijsten. “Vooral kansarme kinderen zouden nog meer de weg naar de Dojo’s moeten vinden”, weet Jerry. “En ook het aantal meisjes mag nog de hoogte in.” Ook in Wallonië is er nog ruimte voor verbetering. “Van de 55-tal Dojo’s die momenteel georganiseerd worden, vindt het overgrote deel in Vlaanderen plaats. Wie zich dus geroepen voelt om in Wallonië een Dojo te starten, is meer dan welkom.”

Wat wij altijd kunnen gebruiken

Naast de lokale coaches en cooks, telt de vzw CoderDojo Belgium vier vaste vrijwilligers in het bestuur. Jerry: “CoderDojo Belgium is volledig afhankelijk van sponsoring. Zonder strategische partners als Telenet die van in het begin mee hun schouders onder CoderDojo Belgium hebben gezet, zouden wij niet kunnen bestaan. Naast instaan voor het budgettaire luik, verzorgen de bestuursleden ook de algemene communicatie, onderhouden we de website, organiseren we workshops voor de coaches, enz.”

 

Wie zijn steentje wil bijdragen, kan contact opnemen met de vzw CoderDojo Belgium: via Twitter, Facebook of www.coderdojobelgium.beZijn altijd welkom:

 • Laptops: (afgeschreven) toestellen die u permanent aan ons wilt schenken
 • Locaties: een zaal(tje) waar een Dojo kan doorgaan
 • Sponsoring: een financiële bijdrage, bijvoorbeeld de catering van een Dojo
 • Coaches en cooks: vrijwilligers om de kinderen te coachen of mee de praktische zaken te regelen: schrijf u hier in of mail naar info@coderdojobelgium.be voor meer info.

Bekijk ook

 • Corporate Fibernet, het snelste kabelinternet op de markt

  Efficiënt zakendoen vraagt een krachtige internetoplossing met voldoende download- en uploadsnelheid.

  lees meer
 • Wat als uw internet niet meewil?

  4G als enige back-up voor uw bedrijf? Minder rooskleuring dan het lijkt! Waarom? Lees het hier.

  lees meer
 • Staat dataprotectie al op uw prioriteitenlijstje?

  Op 25 mei 2018 wordt de General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht. Is uw bedrijf er al klaar voor?

  lees meer