Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

CoderDojo Belgium
viert zijn 5de verjaardag!

 
 

CoderDojo is een vzw die gratis codeerlessen aanbiedt aan kinderen en jongeren van 7 tot en met 17 jaar. De coders verzamelen in clubs (Dojo’s) en werken samen aan technologische projecten.

Wanneer iemand vast zit met een project, schiet een coach te hulp. Op die manier leren de deelnemers op een speelse en zelfstandige manier cruciale digitale skills. CoderDojo Belgium bestaat vijf jaar. Op die tijd is de organisatie razend populair geworden. Ze telt ondertussen 90 verschillende Dojo’s verspreid over het land en trekt per maand 2000 deelnemers. Hoog tijd dus om dit succes te bespreken met Martine Tempels en Bettina Steylaerts. 


Martine, Senior Vicepresident bij Telenet Business, is de oprichtster en voorzitster van CoderDojo Belgium. Ze kwam in 2012 in contact met de CoderDojo Foundation in Ierland. Ze was meteen overtuigd dat ze de succesvolle vrijwilligersbeweging naar België wou brengen. Enkele maanden later opende de eerste Dojo in Antwerpen zijn deuren.
In 2016 begint CoderDojo uit zijn voegen te barsten. Op dat moment komt Bettina in de picture. Ze wordt aangeworven om de werking van de vzw in goede banen te leiden. Een dubbelinterview met de sterke vrouwen achter CoderDojo Belgium.

Hadden jullie dit succes verwacht?

Martine: Het succes komt niet helemaal uit de lucht vallen. We wisten dat er een grote vraag was naar organisaties die kinderen willen begeleiden om meer te kunnen doen met een computer dan enkel naar YouTube surfen en spelletjes te spelen. Dat we ondertussen 2000 kinderen per maand bereiken hadden we niet durven dromen. CoderDojo is zo populair dat veel Dojo’s nog steeds met wachtlijsten moeten werken. We zijn ook aangenaam verrast dat er zoveel enthousiaste vrijwilligers zich aangemeld hebben. Het is door hen dat er, overal in Vlaanderen en Brussel, CoderDojo’s als paddenstoelen uit de grond schieten. Toch hebben we nog altijd meer coaches nodig. Hoe meer coaches, hoe meer kinderen we kunnen ontvangen in onze CoderDojo’s.

Hoe verklaren jullie dit succes?

Martine: CoderDojo heeft eigenlijk een heel eenvoudige succesformule: het is leuk voor iedereen. Voor de deelnemers kan alles en moet niks en is het dus echt een plek om zich digitaal uit te leven. We willen deelnemers de kans geven om bezig te zijn met dingen waar ze zelf zin in hebben. Feitelijk proberen we hun ondernemingszin op te wekken en hen te begeleiden in het proces van idee tot uitwerking. Dat werkt verrassend goed, kinderen zijn er dol op!

Bettina: Bij onze coaches horen we een beetje hetzelfde verhaal. Hoewel we vanuit het centrale bestuur een paar voorwaarden opleggen om een Dojo te beginnen, worden de coaches voor de rest vrijgelaten. Natuurlijk staat de vzw klaar wanneer er vragen zijn of om extra ondersteuning te bieden.

Een nieuwe Dojo oprichten, hoe pak je dat aan?

Bettina: Je neemt liefst zo snel mogelijk contact met ons op. Op die manier kunnen we je al vanaf het begin goed begeleiden. Daarna ga je best op zoek naar vrijwilligers. Het is noodzakelijk om een sterk kernteam van vrijwilligers te hebben, anders merken we dat het in de praktijk moeilijk kan zijn om een Dojo draaiende te houden. CoderDojo moet plezant zijn, zeker ook voor onze vrijwilligers.
Voor de locatie werken de meeste van onze Dojo’s samen met de lokale bibliotheek en die samenwerkingen verlopen overal super vlot. Ook culturele centra zijn dankbare locaties. Via wat reclame bij lokale scholen vind je meestal wel snel heel wat deelnemers voor je club. Daarna doet de mond-aan-mond reclame vaak zijn werk. 


Waarom zou je coach/cook worden?


Martine: Zowat al onze vrijwilligers doen dit omdat ze rotsvast overtuigd zijn van onze missie: zoveel mogelijk kinderen gratis leren programmeren in clubverband. Velen van hen ondervinden de nadelen van het tekort aan IT-krachten op een dagelijkse basis. Vaak zijn onze vrijwilligers ook zelf ouders en vinden ze het erg jammer dat het lespakket IT ontbreekt in het algemeen leerplan. Zij zien hun kinderen uitgroeien tot een verloren generatie. In andere landen wordt er wel aan structureel IT-onderwijs gedaan en veel ouders hebben schrik dat de jonge Belgische generatie daar niet zal kunnen tegen opboksen.

Bettina: Daarnaast is coachen bij CoderDojo ook gewoon keitof! De tools die de kinderen gebruiken zijn erg toegankelijk en speels. Bovendien is het fantastisch en ontzettend dankbaar om te zien hoe creatief de kinderen ermee aan de slag gaan.

Martine Tempels  

Bettina Steylaerts

Welke partnerschappen gaat CoderDojo Belgium momenteel aan? 


Martine: CoderDojo werkt samen met een heleboel andere STEM-academies 1. Voor ons is dit erg belangrijk omdat we ervan overtuigd zijn dat door een heel divers aanbod te hebben, kinderen en jongeren makkelijker een STEM-activiteit vinden waar ze zich in thuis voelen en dus in verder willen gaan. 
Daarnaast worden we natuurlijk ook gesponsord door de overheden. We werken samen met zowel  de Vlaamse, Waalse als Federale overheid die duidelijk ook het belang van CoderDojo begrepen hebben.

STEM-academies zijn buitenschoolse organisaties die opleidingen/initiaties aanbieden in STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics). Het STEM-academie netwerk verzamelt deze organisaties. Meer info op: https://www.stem-academie.be/

Voor onze laptops werken we samen met Close The Gap, een organisatie die oude laptops een nieuw leven geeft in een sociaal kader. Zij zorgen ervoor dat we op onze Dojo’s laptops kunnen voorzien aan kinderen die er zelf geen hebben.



Bettina: CoderDojo Belgium kon niet tot stand komen zonder Telenet. Met hun steun kreeg onze organisatie van bij het begin een enorme boost. Een boost waar we momenteel nog altijd op aan het surfen zijn trouwens. Dat is niet enkel de verdienste van het netwerk van Martine, maar ook de professionele ondersteuning van Telenet geeft onze organisatie vleugels.

Waarom blijft Telenet een overtuigde sponsor van CoderDojo? 


Martine: Telenet zet in op Digital Skills en is zich ontzettend bewust van de tekorten op de arbeidsmarkt. Bovendien wilt Telenet zich, in het kader van De Digitale Versnelling 2, ook voor ondernemers inzetten om de digitalisering een handje te helpen. Via CoderDojo wordt daar alvast een structurele bijdrage voor geleverd. Iedereen die een CoderDojo bezoekt kan ervaren dat daar een heel aantal ondernemers van morgen zitten.


Hoe ziet CoderDojo er over nog eens 5 jaar uit?


Bettina: Daft Punk zei het al: harder better faster stronger. Daar willen we met CoderDojo ook naartoe. In Vlaanderen en Brussel groeien we momenteel aan een mooi tempo maar het is cruciaal dat we met de vzw de perfecte omgeving blijven creëren om die groei te ondersteunen. In Wallonië hadden we nog niet echt een vaste voet aan de grond, maar met de aanstelling van Muriel De Lathouwer als vice-presidente en enkele nieuwe collega’s zit de expansie in Wallonië op de rails. Recent werden daar ook al enkele samenwerkingsverbanden gesloten met de Waalse overheid. Bovendien sponsort ook EVS, het bedrijf waar Muriel CEO is, onze organisatie.


Welke inspanningen levert CoderDojo om verschillende doelgroepen te bereiken?


Bettina: CoderDojo zo inclusief mogelijk maken is een zeer belangrijk doel van onze community. Daarom hebben er doorheen de jaren al heel wat mooie spin-off events het licht gezien op initiatief van onze vrijwilligers. Zo organiseren we bijvoorbeeld het jaarlijkse evenement CoderDojo4Divas, een CoderDojo uitsluitend voor meisjes. We proberen die dag zoveel mogelijk meisjes warm te maken voor IT en proberen om ze daarna te laten aansluiten bij een “gewone” Dojo. Daarnaast hebben we dankzij het Digital Belgium Skills Fund ook enkele modellen om kansengroepen te bereiken. 
Een paar keer per jaar organiseert een van onze coaches ook Clinicoders, waar hij met enkele junior coaches naar ziekenhuizen gaat om daar codeerlessen aan te bieden voor zieke kinderen.

Heeft het onderwijs ondertussen de boodschap begrepen?

Martine: We zien dat er toch al zaken beginnen te bewegen in het onderwijslandschap. Het gaat natuurlijk om een belangrijk domein dus we begrijpen dat de instellingen niet over een nacht ijs gaan. Toch zou het voor CoderDojo sneller mogen gaan. Een basiskennis programmeren voor onze jongeren is dringend nodig en liefst al vanaf het lager onderwijs.

2 De onafhankelijke digitale experten van De Digitale Versnelling gaan op pad om zaakvoerders in Vlaanderen gratis tips te geven. Ze tonen u persoonlijk hoe u online kan adverteren, alles haalt uit sociale media, een webshop opstart en nog veel meer… Alle info op digitaleversnelling.be

Is er al een verschil merkbaar?

Bettina: Ja, we merken toch dat kinderen en jongeren die naar CoderDojo gaan een stuk meer tech-savvy worden. Een mooi voorbeeld daarvan is onze ‘Coolest Projects’, de technologiebeurs voor jonge uitvinders die CoderDojo Belgium jaarlijks organiseert. We zien dat de projecten van deelnemers die jaar na jaar terugkomen, elke keer complexer worden. Het niveau is echt indrukwekkend. Dat zijn stuk voor stuk kinderen en jongeren die een pak sterker op de arbeidsmarkt gaan komen, of ze nu een job in de IT-sector nastreven of niet.

Wil u zelf CoderDojo eens beleven als vrijwilig(er/ster)? Één keer, twee keer, duizend keer? Meld u aan op www.coderdojobelgium.be en word de held of heldin van de club.

Volg ons op Facebook en LinkedIn!

Bekijk ook

  • REDIRECT - Mis deze 6 IT-trends voor zelfstandigen en kleine ondernemers niet in 2018

    De evoluties op het vlak van IT gaan ook in 2018 razendsnel. Welke IT-trends mag u niet missen dit jaar?

    lees meer
  • Bel met een glimlach

    Klanten die meteen geholpen worden aan de telefoon, klagen minder en kopen meer. Maar hoe worden uw telefoontjes klantvriendelijker?

    lees meer
  • Ondernemers bereikten samen 5,7 miljoen klanten.

    In december zetteTelenet Business 200 ondernemers gratis in de kijker met de actie

    lees meer