Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

BusinessBytes

7 vragen over Virtueel Private Netwerken

 
 

1. Zelf doen of uitbesteden?

U kunt zelf een internet-VPN opzetten, maar bedrijven kiezen steeds meer voor een managed IP VPN bij een provider. U hoeft zich dan niet meer te bekommeren om het beheer, onderhoud en de beveiliging van uw VPN. Wanneer u kiest voor een managed IP VPN, kijk dan zeker naar de kenmerken en de kwaliteiten van het onderliggende providernetwerk. Telenet zet voor zijn VPN-diensten zijn eigen, performante MPLS-glasvezelbackbone in. Deze backbone met grote footprint wordt 24/7 bewaakt en voortdurend aan de nieuwste vereisten aangepast. Het IP VPN op de MPLS-backbone van Telenet is een complete end-to-endoplossing met proactieve monitoring, bij Ethernet VPN en Point-to-Point VPN behoudt u de controle over de routing en een deel van het netwerkbeheer.

2. Welke garanties geeft uw VPN-provider?

Beschouw uw VPN-provider als een strategische partner. Als u kiest voor een managed VPN, maak dan duidelijke afspraken in een bindend Service Level Agreement. Kijk na welke dienstverlening inbegrepen is. Zorg dat de kwaliteit van het datatransport verzekerd is, dat u 24/7-toegang tot een business helpdesk hebt en dat uw provider regelmatig rapporteert over incidenten en netwerktrafiek. Dat laatste is essentieel om de capaciteit van uw netwerk te plannen en, indien nodig, tijdig uit te breiden. Vraag eventueel om een servicemanager die uw VPN van nabij volgt.

3. Is uw VPN-backbone MPLS-based?

Veel oudere VPN’s op basis van Frame Relay of ATM zijn ondertussen naar MPLS gemigreerd. MPLS is een betaalbare, veilige en betrouwbare oplossing met een grote schaalbaarheid. MPLS is onontbeerlijk als u kritische applicaties als VoIP op een IP VPN wilt gebruiken. Met MPLS is namelijk Quality of Service (QoS) mogelijk: u kunt voice en ander realtime verkeer voorrang geven op ander netwerkverkeer. Op die manier voorkomt u ergerlijke storingen en onderbrekingen.

4. Wilt u uw VPN alleen voor data gebruiken of voor meerdere diensten?

Bedrijven gaan voor een vereenvoudiging van de netwerkinfrastructuur. Dat betekent: liefst één netwerk voor zoveel mogelijk diensten. Ook als u vandaag uw VPN alleen maar voor data wilt gebruiken, zult u in de (nabije) toekomst wellicht toch ook spraak en video willen integreren. Voor de meeste bedrijven is een IP VPN op een MPLS-backbone dan de meest aangewezen keuze. Telenet biedt ook Ethernet VPN en Point-to-Point VPN aan. Dit zijn zeer performante netwerkoplossingen waarmee u uiteraard ook een volledige convergentie van diensten kunt realiseren. Over de trend naar één netwerk leest u meer in het artikel Eén netwerk, één scherm.

5. Hoe gaat u uw locaties of mobiele werknemers aansluiten?

Telenet kan uw locaties zowel via coax, glasvezel als DSL aansluiten. Een van de voordelen is dat u uw aansluitingen echt redundant kunt maken, bijvoorbeeld door te kiezen voor een combinatie van coax en DSL. Ook kunt u, afhankelijk van uw behoefte, voor elke locatie een andere bandbreedte kiezen.

6. Neemt u QoS of gewoon meer bandbreedte?

Om optimaal te kunnen werken moet uw VPN uiteraard over voldoende bandbreedte beschikken. U kunt natuurlijk zoveel bandbreedte afnemen dat vrijwel elk risico op overbelasting uitgesloten is. Maar dat is niet bepaald kostenefficiënt. Met Quality of Service (QoS) vangt u vragen van applicaties naar meer bandbreedte flexibeler en kostenvriendelijker op. Met QoS kent u prioriteiten toe aan de toepassingen op uw VPN. Zo kunt u telefonie voorrang geven op e-mail. Een telefoongesprek moet immers ononderbroken in realtime kunnen verlopen terwijl een e-mail die met enkele seconden vertraging arriveert geen enkele impact heeft.

7. Wat is het niveau van beveiliging?

Als de vertrouwelijkheid, integriteit en authenticiteit van uw data cruciaal zijn, wilt u bovenop de veiligheid die uw VPN al garandeert, misschien nog in extra beveiliging voorzien. Het bekendste protocol, IPSec, biedt onder meer versleuteling van data en authenticatie van afzenders. Beveiligde mobiele access tot uw VPN-toegang is vandaag eenvoudig te regelen via SSL VPN. SSL VPN kan aangeboden worden voor elke applicatie, elk apparaat en elke locatie. Het combineert authenticatie en SSL-encryptie. Telenet biedt SSL VPN aan als optie bij IP VPN.

Meer lezen over VPN

 
 
 
 

Bekijk ook

  • Mobiel 21

    “Het Mobile Employee Plan is gemakkelijk en brengt weinig administratie met zich mee.”

    lees meer
  • VGD

    “Om de continuïteit te garanderen, hebben we in elk kantoor een back-uplijn.”

    lees meer
 
 
 
 
 
 
data-overlay-scroll-enable="false"