Hoe online klanten werven in een snel veranderende digitale wereld? Investeert u liefst in een eigen website, gelooft u meer in een Facebook-pagina of mikt u voluit op sociale media? Digitale marketing begint bij een goed plan van aanpak. Daarvoor hanteert u best enkele simpele basisregels. Inspiratie daarvoor vinden we bij Bert Van Wassenhove, meer bepaald in zijn boek Een digitaal marketingplan in 100 dagen.
Een consument gaat niet plots een auto kopen omdat hij een advertentie met een auto ziet. Maar wie een nieuwe wagen zoekt, zal zich voor die aankoop vandaag wel veel beter informeren dan vroeger. Zorg er dus voor dat uw toekomstige klanten vlotjes informatie over uw bedrijf of product kunnen vinden. Hou daarnaast de sociale media in de gaten zodat u snel en goed kunt inspelen op vragen van klanten of geïnteresseerden. Het is dus geen slecht idee om op uw website of sociale media video’s of andere content te plaatsen die gemakkelijk gedeeld kan worden.
Online is een blijver, maar de sociale media die vandaag goed scoren, zullen binnen pakweg 5 jaar misschien volledig van de kaart verdwenen zijn. Investeer dus eerst in een website. Die eigen webstek is uw stukje virtuele grond, en tegelijk de enige plek op het net die u zelf volledig onder controle hebt. Het wordt de hoeksteen van uw digitale marketing, waar u continu informatie aan toevoegt en waarop u aan uw reputatie werkt.
Zorg ervoor dat de website perfect toegankelijk is voor smartphones. Een andere optie is een aparte mobiele site, of beter nog: een responsieve site. Die past zichzelf automatisch aan, op maat van het toestel waarmee de (potentiële) klant uw website bezoekt. En last but not least: denk goed na over uw webadres!
Inspireer uw (potentiële) klanten en zet in op contentmarketing. Consumenten hebben het vaak wel gehad met de doorsneereclame en klikken die steeds vaker weg. Tenzij uw reclame zo geloofwaardig en interessant is dat (potentiële) klanten uit uw doelgroepen er spontaan op klikken, net omdat de thema’s voor hen relevant en belangrijk zijn. Som dus alle thema’s op waarover u als ondernemer én specialist geloofwaardig content kan publiceren, in de vorm van artikels, video’s, getuigenissen … Denk daarbij verder dan uw eigen product: publiceer content over onderwerpen die aansluiten bij uw aanbod.
Gevonden worden is een werkwoord. En een zoekmachine als Google speelt daarbij een cruciale rol. Via SEO maakt u uw website als het ware leesbaar voor Google, zodat u vlot opgenomen wordt in de zoekindexen. Opteer daarom bij de bouw van uw website voor een systeem dat voldoet aan alle SEO-standaarden.
Vergeet niet om regelmatig te actualiseren. Google gaat immers altijd op zoek naar de meest recente informatie en plaatst die hoger in de zoekresultaten. Ook op sociale media zoals Facebook, LinkedIn of Twitter kan u uw bedrijf in de belangstelling houden als u daar actief mee bezig bent. Door die aanwezigheid wordt uw website op termijn ook vlotter gevonden.
Verzorg uw reputatie … en de influencers. Mensen die een groot online netwerk combineren met leuke verhalen dragen sterk bij tot de online conversatie. Deze influencers – doorgaans consumenten die vooral hun eigen ervaringen met producten of diensten delen – kunnen voor uw zaak van groot belang zijn. Het is dus geen slecht idee om hen op te sporen en te benaderen met interessante verhalen of vernieuwende producten. Maar vergeet nooit dat vooral de klanten uw beste ambassadeurs zijn: niemand is geloofwaardiger dan een tevreden klant die online spontaan over uw bedrijf of product praat. Moedig hen dus zeker aan om online reviews te plaatsen.