Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Onze experts over 5G

"5G garandeert snelheid, capaciteit en low latency"

We kijken allemaal uit naar 5G. Maar wat is het juist? Wat kunnen we ermee in de nabije toekomst en welke resultaten boekt Telenet Business vandaag al met de nieuwe netwerkstandaard? Twee 5G‑specialisten van Telenet Business weten alles over het het supersnel mobiele internet waaraan Telenet vandaag al ontwikkelt.

 
 

Bart Acke is director access & capacity bij Telenet. In deze ingenieursfunctie is hij verantwoordelijk voor nieuwe ontwikkelingen voor het mobiele en vaste netwerk. Bart Lecomte is director B2B portfolio strategy bij Telenet. Hij voelt aan waar de markt naartoe evolueert, kent de behoeften van klanten en stemt de Telenet Business-plannen af op de lange termijnontwikkelingen.

Wat is 5G?

Bart Acke: "De naam 5G doet vermoeden dat het om een upgrade gaat van het huidige 4G‑netwerk, maar het is veel meer dan een upgrade. 5G biedt een andere dimensie en veel meer mogelijkheden dan 4G. Zo is het sneller mét een veel grotere capaciteit voor meer mensen en machines die tegelijkertijd actief zijn.

'Network slicing' zorgt voor de grootste winst ten opzichte van 4G. Via deze technologie worden op één frequentie meerdere virtuele mobiele netwerken gecreëerd voor verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld, zelfrijdende auto's krijgen een eigen virtueel netwerk met capaciteitsgarantie. Hetzelfde kan voor operaties en spoedinterventies op het terrein, voor complexe industriële processen zoals containertrafiek in havens, enzovoort. Voor elk netwerk worden aangepaste parameters ingesteld."

5G biedt een andere dimensie en veel meer mogelijkheden dan 4G. Zo is het supersnel en biedt het een veel grotere capaciteit. Meer mensen en machines kunnen tegelijkertijd mobiel zijn.

 

- Bart Acke, director access & capacity bij Telenet

 
 

Hoe snel is 5G?

Bart Acke: "5G is supersnel mobiel internet. Dat bleek ook uit de speedtest die we onlangs uitvoerden met apparatuur van onze partner ZTE. De downloadsnelheid bedroeg 1,2 Gbps (gigabits per second). Wanneer we 5G en 4G combineerden, haalden we zelfs 1,8 Gbps. Dit is drie keer sneller dan de topsnelheid van 600 à 700 Mbps die we vandaag halen met 4G. En dit gaat nog verhogen in de toekomst."

 

Bart Lecomte: "Op zich zijn die snelheden niet de belangrijkste vooruitgang in 5G. 4G is ook al snel. Wel zorgt de 'low latency' voor een grote stap voorwaarts. Op 5G zit slechts een milliseconde vertraging. Hierdoor worden processen frictieloos in realtime gemonitord.
Een machine kan meteen stilgelegd worden bij een mankement, voordat er schade is aangericht. Een zelfrijdende auto verwittigt de achterliggers meteen wanneer die afremt, een dronepiloot kijkt in hoge definitie mee tijdens de vlucht. Enzovoort."

Zal Internet of Things echt doorbreken dankzij 5G?

Bart Lecomte: "Dankzij de "Massive machine communication" die 5G ondersteunt, zijn er quasi geen limieten meer aan het aantal toestellen dat we kunnen verbinden. Dat biedt heel veel nieuwe mogelijkheden. De kans is groot dat we de meeste Internet of Things toepassingen van 5G vandaag nog niet kunnen bedenken, maar heel wat nieuwe mogelijkheden worden al duidelijk.
Stel dat alle containers in een haven via 5G gevolgd kunnen worden. Stel dat honderden tot duizenden draadloze sensoren in een fabriek in real time met elkaar en een centrale beheercomputer communiceren, en dat verkeersstromen in Smart City beter beheerd worden, we slimme meters kennen voor water en elektriciteit, enzovoort. In concrete cases zien we vandaag al wat mogelijk is.""

Hoe werkt Telenet vandaag aan de ontwikkeling van 5G?

Acke: "5G is al actief in ons Innovation Lab en we testen momenteel 5G‑apparatuur uit zodat we de beste toestellen van onze partners kennen, voordat we aan de uitrol van het netwerk beginnen. Vandaag experimenteren we bij Telenet.
Tegelijkertijd zijn we bezig met de technische validatie en bereiden we ons voor op de veiling van de netwerklicenties.
We bekijken welke masten in aanmerking komen om als eerste te upgraden met 5G technologie."

Hoe bereiden bedrijven zich voor op 5G?

Bart Lecomte: "Grotere bedrijven beginnen na te denken over concrete mogelijkheden van 5G. Maar velen wachten af tot 5G concreter wordt in België. "
Bart Acke: "Ondertussen investeren ze wel in 4G‑toepassingen die later evolueren naar 5G‑toepassingen, bijvoorbeeld het tracken van voertuigen en assets, logistieke flows... Met 5G zal dit wel op grotere schaal mogelijk zijn op een kostenefficiëntere manier."

 

Bart Acke: "We verwachten een opgang van augmented reality. Als dit vandaag vanwege de hoge nood aan bandbreedte enkel over wifi en vast internet kan, dan is AR met 5G ook mobiel mogelijk, gewoon op straat en in elk bedrijf. Ongetwijfeld zullen techniekers een slimme bril opzetten om aan machines te werken, ze te analyseren en te onderhouden. Lichtjes en aanwijzingen op de bril geven hen aan wat ze kunnen doen."
Bart Lecomte: "Ik denk ook aan mogelijkheden binnen retail. Die kunnen hun klanten virtueel een paar broeken en andere kledij laten passen. Andere mogelijkheden voor consumenten: bekijk hoe de nieuwe keuken er in uw huis uitziet, check of uw droomzetel wel past in uw living. Of op bezoek in een dinomuseum of pretpark zien u en uw kinderen de dino's gewoon rondlopen…"

Wanneer vindt de uitrol van 5G plaats?

Bart Lecomte: "5G is nog niet meteen voor morgen. Zo moet er nog een veiling van de frequenties plaatsvinden. Het is aan de volgende federale regering om het wetgevende werk hieromtrent verder te zetten zodat de frequenties toegewezen kunnen worden."

 

Bart Acke: "Voorlopig bestaan er nog maar een paar 5G‑handsets. Deze worden pas gelanceerd na de finale release van de 5G‑specificatie in de loop van 2020.
Vervolgens vraagt 5G extra equipment op elke mast. Daarom werken we aan een meerjarenplan, waarbij de installaties uitgevoerd worden tussen 2020 en 2025."

Meer inspiratie

 
 
 
 

Inspiratie