Even terugschakelen naar 20 jaar geleden: weet u nog hoe u het internet op ging via een inbelverbinding? U surfte toen (al is het woord 'surfen' niet echt op z'n plaats) aan 56 Kbps (Kilobits per seconde). Zelfs het openen van een eenvoudige web pagina duurde een eeuwigheid…
Daarna kwamen telecombedrijven met ADSL of breedbandtechnologie: 56 Kbps werd 256 Kbps (oftewel vijf keer meer), en daarna al snel 1, 2 en daarna 3 Mbps (Megabits per seconde). Als u weet dat één Megabit ongeveer duizend keer meer is dan één Kilobit, dan ziet u meteen welke vooruitgang dit betekende.
Vandaag blijft de race echter onverminderd doorgaan: u kan bij Telenet een downloadsnelheid van maar liefst 200 Mbps bereiken... wat er op neerkomt dat uw internet vandaag ongeveer 2.000 keer sneller is dan een inbelverbinding van 20 jaar geleden.
Die snellere internetverbindingen zijn ook nodig: steeds meer apparaten zijn immers met het internet verbonden. Niet alleen computers en smartphones, maar allerlei geconcentreerde apparaten (ja, zelfs uw thermostaat en uw ijskast) zullen samen één groot netwerk vormen: het 'Internet der Dingen'. Zo ziet Gartner het aantal geconnecteerde toestellen in de wereld toenemen van 4,9 miljard in 2015 tot maar liefst 25 miljard in 2020 (pc's, tablets en smartphones niet meegeteld).
Uw dagelijks internetgebruik vergt steeds meer bandbreedte en steeds hogere snelheden. Zo is er de toenemende populariteit van online video, zowel voor ontspanning als voor professionele doeleinden: volgens Videobrewery bekijkt de gemiddelde internetgebruiker gemiddeld 32.2 video's per maand. En staat de waarde van één minuut video gelijk aan... 1,8 miljoen woorden. Cijfers om van te duizelen!
De impact van het breedbandinternet laat zich onvermijdelijk voelen in uw zaak. Zo is het gebruik van cloudgebaseerde software volgens Eurostat aan een steile opmars bezig: denk maar aan het succes van Office-toepassingen in de cloud.
Verwacht mag worden dat steeds meer ondernemers ook voor hun CRM- en boekhoudsoftware voor de cloud gaan kiezen: geen lokale installatie en geen upgrades meer: het scheelt een flinke slok op de borrel.
Ook andere toepassingen vergen steeds meer bandbreedte en hogere snelheden: Webmeetings en andere vormen van online communicatie, de toenemende populariteit van thuiswerken, het opslaan van bestanden in de cloud,…. een sneller internet levert een aanzienlijke tijdswinst voor u en uw collega's in een nieuwe werkomgeving.