Agfa-Gevaert bestaat dit jaar 150 jaar. Op die anderhalve eeuw is er in het hoofdkwartier in Mortsel veel veranderd. Telenet evolueert al vele jaren mee met de internationale speler in beeldvorming en informatietechnologie. Rudy Peeters, Global Purchasing Manager IT, blikt terug … en vooruit.
“Ons bedrijf is groot geworden in het tijdperk van de analoge fotografie. Voor de opkomst van de digitale camera maakten heel wat mensen nog foto’s op onze Agfa-filmrolletjes”, legt Rudy uit. “Vandaag werken wij 100% business-to-business en worden we meer en meer een ICT- en softwarebedrijf. Zowel Agfa HealthCare als Afga Graphics zijn actief in sectoren die door digitalisering enorm veranderen. In die context is een betrouwbare connectiviteitspartner cruciaal voor ons.”
Voor internet en e-mailcommunicatie rekent Agfa-Gevaert op Telenet. Maar dat is niet alles: Telenet verbindt vandaag ook enkele Agfa-datacenters met klanten van het bedrijf. Onder meer met Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). Rudy Peeters wijst naar een gebouw aan de overkant van de Septestraat: “Daar zit een datacenter van Agfa HealthCare. Onder andere de opslag en archivering van al het medisch beeldmateriaal van ZNA gebeurt in dat gebouw. ZNA werkt met ons beeldenplatform. De medische beelden van hun verschillende sites bevinden zich in de cloud. De exacte volumes zijn vertrouwelijk, maar dat gaat over honderden terabytes, duizenden patiëntendossiers en miljoenen onderzoeken.”
“Ziekenhuizen hebben lang hun datacenters en mini-datacenters op hun eigen terreinen gehuisvest. Wij zorgen ervoor dat hun dataopslag veiliger, efficiënter en goedkoper kan. Voor onze klanten in Vlaanderen gebeurt dat over Telenet-infrastructuur. Vandaag bundelen veel ziekenhuizen hun krachten. Die plannen dan nieuwe gebouwen of updaten hun ICT-infrastructuur. Op zulke momenten willen wij er voor hen zijn. Dikwijls samen met Telenet. Wij komen voor onze tenders vaak met vragen bij Telenet aankloppen. En daar wordt altijd heel prompt en klantgericht op gereageerd.”
“Sinds de digitalisering is een betrouwbare
Ook in de sector van Agfa Graphics ziet Rudy het belang van dat soort outsourcing toenemen. “Drukkerijen en uitgeverijen herbergen en onderhouden zelf minder vaak hun datacenters. Ook hier kunnen wij als third party een oplossing bieden. Wat is er doorslaggevend in ons beslissingsproces wanneer wij een leverancier kiezen voor dataverbindingen met onze klanten? Vaak zijn er heel specifieke eisen. In het algemeen onderscheid ik drie criteria: betrouwbaarheid, fysiek gescheiden zijn van andere netwerken en een interessante prijs-kwaliteitverhouding. Telenet scoort uitstekend op al die criteria.”
“We hebben een uitstekend contact met de mensen van Telenet. Lang voor ik aankoopverantwoordelijke werd, bracht Telenet hier al glasvezel binnen. Na al die jaren blijft elke potentiële samenwerking een uitdaging. Bij sommige tenders duiken immers heel complexe vragen met specifieke eisen van onze eindklanten op. Dat gaat meestal over capaciteit, redundantie, veiligheid en privacy. Telenet kan hier in België altijd de kwaliteit bieden die wij vragen.”
Ons eigen internetverkeer gaat over iFiber. Verder hebben we het Telenet Incentive Plan (TIP) en 50% van onze medewerkers doet aan homeworking met Telenet. Ook dat loopt heel vlot allemaal. Ik denk dat er in heel onze samenwerking met Telenet maar één keer een echt noemenswaardig technisch probleem is geweest. Daar werd toen heel gevat en accuraat op ingespeeld.
Onze Telenet-accountmanager volgt alles heel correct op. Er is een druk mail- en telefoonverkeer. Hij werkt nauw samen met onze afdeling Internal Computer Systems (ICS). En binnen de subafdelingen van ICS wisselt hij met verschillende mensen van gedachten over hun specifieke datacommunicatienoden. Op die manier kreeg hij door de jaren heen een duidelijk beeld van ons bedrijf. Dat is niet zo voor de hand liggend als het klinkt. Agfa-Gevaert trekt – voor zichzelf en zijn klanten – voluit de kaart van de evolutie en innovatie. Het is fijn om dan te kunnen terugvallen op een partner als Telenet die daar 100% mee voor gaat.
De Agfa-Gevaert Groep ontwikkelt, produceert en verdeelt analoge en digitale beeldvormingsystemen en IT-oplossingen, voornamelijk voor de grafische industrie, de sector van de gezondheidszorg en ook voor specifieke industriële toepassingen. De hoofdzetel en de moedermaatschappij van Agfa bevinden zich in Mortsel. Agfa-Gevaert realiseerde in 2016 een omzet van 2.537 miljoen euro.