Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Rode Kruis-Vlaanderen

“Telenet heeft onze eisen vertaald naar een transparant voorstel met voldoende kwaliteitsgaranties.”

Luc Botten

Finance & Administration Director en CIO

 
 

Uitdaging

  • Omschakelen naar een betrouwbaar datanetwerk met 100% uptime, inclusief internetverbinding
  • Continuïteit in de supply chain van de bloedverwerking garanderen
 
 

Oplossingen

  • Ethernet VPN-dataverbinding van 2 Gbps
  • IP-VPN-netwerk waarop de 30 sites van Rode Kruis-Vlaanderen aangesloten zijn
  • iFiber-internetverbinding van 16 Mbps
 
 

Voordelen

  • Optimale continuïteit: datanetwerk 24/7 operationeel
  • 100% uptime
  • Dynamische en proactieve partner
 
 

Rode Kruis-Vlaanderen altijd en overal paraat dankzij betrouwbaar datanetwerk

Optimale continuïteit zorgt voor een vlotte verwerking van delicate bloedstalen

Rode Kruis-Vlaanderen redt levens: door bloedvoorziening, humanitaire hulp na natuurrampen of menselijk geweld, interventies tijdens evenementen, opvang voor asielzoekers,… Om de continuïteit van haar activiteiten te verzekeren doet de organisatie sinds eind 2007 een beroep op Telenet for Business. Deze voorzag in een betrouwbaar datanetwerk dat de verschillende vestigingen van Rode KruisVlaanderen met elkaar verbindt. Op die manier kan Rode Kruis-Vlaanderen haar voornaamste doelstelling realiseren, namelijk altijd en overal paraat zijn voor iedereen die hulpbehoevend is.

100% uptime: een must

Sinds eind 2007 beschikt Rode KruisVlaanderen over een redundante 2 Gbps Ethernet VPN-verbinding tussen haar hoofddatacenter in Mechelen, tevens de hoofdzetel, en haar bloedtransfusiecentrum in Leuven. “In Leuven, onze tweede grootste site, bevindt zich het centraal labo, waar al het bloed van onze transfusiecentra verzameld en verwerkt wordt. Daardoor is deze vestiging het meest geschikt als disaster-recovery datacenter wanneer er uitval zou zijn in Mechelen,” zegt Jurgen Duquet, Adjunct Departementshoofd Infrastructuur.

In 2008 ging Rode Kruis-Vlaanderen op zoek naar een provider die een betrouwbaar en redundant datanetwerk tussen haar 30 sites kon voorzien. “We zamelen in heel Vlaanderen bloed in om levens te redden. De snelheid en continuïteit van de bloedverwerking is daarbij cruciaal,” weet Luc Botten, Finance & Administration Director en CIO. “We krijgen dit bloed immers gratis en voor niets van onze donoren. Aangezien de houdbaarheid van bloed beperkt is, moet de verwerking snel gebeuren. Wanneer deze supply chain onderbroken wordt, is het mogelijk dat we bloed moeten wegsmijten, wat onaanvaardbaar is. Ons datanetwerk moet dan ook 24/7 operationeel zijn, met 100% redundante lijnen. Ons motto is immers niet voor niets ‘Paraat. Altijd, overal’.”

Vlakke hiërarchie leidt tot snelle interventies

Daarop werd een aanbesteding uitgevaardigd, waarbij Telenet als winnaar uit de bus kwam. “Telenet heeft van in het begin onze eisen vertaald naar een transparant voorstel dat voldoende kwaliteitsgaranties bood,” gaat Luc Botten verder. Bovendien heerst er een vlakke hiërarchie in de Telenetorganisatie. Dit zorgt voor een vlotte escalatieketen, waar de klant de vruchten van plukt. “We hebben vaste contactpersonen bij Telenet for Business en worden niet van het kastje naar de muur gestuurd. Wanneer we iets vragen, is het steevast binnen een paar dagen geregeld.”

Nog geen downtime gehad

De 30 bloedtransfusiecentra van het Rode Kruis-Vlaanderen zijn aangesloten op het IP-VPN-netwerk van Telenet. De hoofdzetel in Mechelen werd aangesloten met een 50 Mbps-verbinding. De vier zijn redundant verbonden met een 10 Mbps-verbinding en een backuplijn; de provinciale zetels met een 1 Mbps leased line en een Coaxlijn als backup. “Onze vier donorcentra zijn voorzien van een redundante verbinding, een must voor de vlotte verwerking van onze bloedproducten en derivaten. De 11 asielcentra van Rode Kruis-Vlaanderen beschikken over een lokale server en zijn verbonden met de hoofdzetel via een Coaxlijn. Ten slotte zijn er nog enkele unieke locaties (pakhuis, magazijn, zorgbib,…) aangesloten met lijnen van 1 Mbps. Dankzij het betrouwbare netwerk van Telenet heeft Rode Kruis-Vlaanderen nog geen downtime gehad op een van haar hoofdsites”, aldus Luc Botten. “Een enorm verschil met vroeger,” herinnert Jurgen Duquet zich, “want toen beschikten we ook over een redundante verbinding, maar bij uitval van de hoofdlijn werd de backuplijn vaak niet onmiddellijk geactiveerd.”

Vlotte omschakeling met ambitieuze projectplanning

“Doordat we omschakelden naar een nieuwe provider, twijfelde ik of de implementatie wel vlot zou verlopen. Maar niets bleek minder waar,” vertelt Jurgen Duquet. “De omschakeling verliep bijzonder professioneel, met een ambitieuze projectplanning die probleemloos werd verwezenlijkt. Er was een goede synergie tussen de medewerkers van Telenet for Business en ons eigen projectteam, zodat onze collegae niets hebben gemerkt van de omschakeling.” Ook Luc Botten is lovend over Telenet: “Ze zijn een dynamische, proactieve partner. Ze komen regelmatig bij ons over de vloer en we hebben veel telefonisch contact, waardoor ze ons goed kennen en weten wat we willen. Daarnaast is ook de prijs/kwaliteitverhouding uitstekend.” In de toekomst voorziet Rode Kruis-Vlaanderen enkele upgrades van haar datanetwerk. In het kader van een nieuw bloedpakket zal de capaciteit van de donorcentra verhoogd worden. Daarnaast wordt redundantie voorzien op sommige sites die het vandaag nog zonder backuplijn moeten stellen. “Afgaand op het professionalisme van Telenet, verwacht ik dat dit probleemloos zal gebeuren,” besluit Jurgen Duquet.

 
 
 
 

Over Rode Kruis Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen is een onafhankelijke organisatie en maakt via het Belgische Rode Kruis deel uit van het Internationale Rode Kruis, de grootste humanitaire organisatie ter wereld. Met hoofdzetel in Mechelen bestaat Rode Kruis-Vlaanderen uit een netwerk van bijna 300 plaatselijke afdelingen. Bijna 1.400 personeelsleden ondersteunen de activiteiten van de 14.000 Rode Kruisvrijwilligers op een 30-tal operationele sites (bloedtransfusiecentra, centraal labo, asielcentra, donorcentra,…). De activiteiten van Rode Kruis-Vlaanderen situeren zich op zes domeinen: interventies, sociale hulp, vorming, internationale hulp, Jeugd Rode Kruis en bloedtransfusie