Telenet.be
 
 
 

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Rijksarchief

“Zonder Telenet als hostingpartner zouden we het hoge aantal websitebezoeken nooit de baas kunnen.”

Yves Lardinois

Hoofd van de afdeling Digitalisering

 
 

Uitdaging

  • Oplossing uitwerken voor de opslag van meer dan 140 Tb aan officiële documenten en registers
  • Dedicated hosting van website Rijksarchief met maximale garanties bieden
  • Voldoende bandbreedte voorzien om toepassing search.arch.be toegankelijk te houden
 
 

Oplossingen

  • Drie dedicated servers
  • Extern storagesysteem met 30 Tb schijfgeheugen
  • MPLS IP-VPN-verbinding van 10 Mbps
 
 

Voordelen

  • Gebruiksgemak, via snelle en efficiënte raadpleging van de online documenten
  • Gemoedsrust, dankzij 24/7 monitoring van infrastructuur
  • Bedrijfszekerheid, dankzij onmiddellijke interventie bij problemen
  • Continuïteit, want bandbreedte kan feilloos alle bezoekerspieken aan
 
 

Rijksarchief brengt 15 miljoen pagina's van de leeszaal naar het wereldwijde web

Sinds kort hoeft u niet meer naar een Rijksarchief te gaan om uw stamboom samen te stellen. Begin 2013 bracht het Rijksarchief 15 miljoen pagina’s genealogische bronnen online voor het publiek. “Het succes van het project Digit is nog groter dan verwacht”, bevestigt Yves Lardinois, hoofd van de afdeling Digitalisering van het Rijksarchief. Maar: “Zonder Telenet als hostingpartner zouden we het hoge aantal online raadplegingen nooit de baas kunnen.”

Het Rijksarchief bestaat uit het Algemeen Rijksarchief in Brussel en 18 Rijksarchieven verspreid over het hele land. Archief verwerven, bewaren en ontsluiten, toezicht houden op het correcte beheer van archieven door overheidsdiensten, wetenschappelijk onderzoek verrichten op het gebied van de archivistiek en de instellingsgeschiedenis… het zijn maar enkele van de talrijke taken van het Rijksarchief. Alles samen beheert het Rijksarchief bijna 275 km archief. “In 2002 begonnen we met digitaliseren, om het opzoeken en raadplegen gemakkelijker te maken en om de originele documenten beter te kunnen beschermen”, vertelt Yves Lardinois, hoofd van de afdeling Digitalisering.

Van de leeszaal naar het wereldwijde web

Maar hoe begin je aan de digitalisering van zo’n volume documenten? “We stelden een aantal prioriteiten voorop”, gaat Yves Lardinois verder. “We wilden eerst de genealogische bronnen – parochieregisters en registers van de burgerlijke stand – digitaliseren, omdat de interesse voor stamboomonderzoek groot is. Enkel registers ouder dan 100 jaar zijn toegankelijk, omwille van de wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.” Ook kaarten, plattegronden, notariële akten ouder dan 75 jaar, notulen van de Ministerraad en zegelafgietsels zijn al gedeeltelijk gedigitaliseerd. “We hebben intussen ongeveer 3% van de totale collectie van het Rijksarchief gedigitaliseerd: nog een lange weg te gaan dus.”

De gedigitaliseerde documenten waren aanvankelijk alleen raadpleegbaar in de leeszalen van de verschillende vestigingen. Het Rijksarchief beschikte over de nodige server- en opslagcapaciteit om die service te ondersteunen. “Begin 2013 besloten we de beelden ook online ter beschikking te stellen, maar daarvoor hadden we niet voldoende bandbreedte en we konden geen monitoring van 24/7 garanderen. Daarom gingen we op zoek naar een externe hostingpartner.”

“ We beschikken over een veilige omgeving die 24/7 beschikbaar is, wat ons de nodige gemoedsrust biedt.”

Yves Lardinois

Hoofd van de afdeling Digitalisering

Dedicated servers groeien mee met de noden

Het Rijksarchief stelde een bestek op met de benodigde server- en opslagcapaciteit; de oplossing voor netwerkconnectiviteit, beveiliging en back-ups was vrij in te vullen. “Verschillende providers boden zich aan”, vervolgt Yves Lardinois. “Telenet beantwoordde het best aan onze eisen en stelde ook op vlak van prijskwaliteit de interessantste oplossing voor. Bovendien beschikken we al sinds 2002 over een Telenet iFiberverbinding tussen het Algemeen Rijksarchief en de Rijksarchieven in de verschillende provincies. We wisten dus dat we met Telenet een betrouwbare en competente partner in huis haalden.”

Telenet stelde drie dedicated servers voor, die via de bestaande glasvezelverbinding op de Telenet MPLS IP-VPN-backbone werden aangesloten. “We beschikken over een veilige infrastructuur die 24/7 beschikbaar is, wat ons de nodige gemoedsrust biedt”, aldus Yves Lardinois. Eén van de servers host de website van het Rijksarchief. “We bieden onze bezoekers optimale performantie en uptime aan, zodat ze snel en efficiënt onderzoek kunnen verrichten en beelden kunnen bekijken en downloaden.” Maar voor dit project was vooral de opslagcapaciteit belangrijk. “Telenet bood ons een extern opslagsysteem van 30 Tb. Dit is voldoende voor nu, maar aangezien we blijven digitaliseren, zullen we in de toekomst zeker nog uitbreiden.”

Succes groter dan verwacht

Het Rijksarchief lanceerde de website search.arch.be begin februari 2013. Na een eenmalige inschrijving kan elke belangstellende de gedigitaliseerde documenten gratis online raadplegen. Yves Lardinois: “De website is een groot succes: op nog geen maand tijd registreerden zich al 58.600 personen. In het begin kwamen we zelfs aan 6 tot 7 inschrijvingen per minuut. De bezoekers raadpleegden om en bij de 10 miljoen documenten, vooral parochieregisters en registers van de burgerlijke stand." Om het grote aantal websitebezoeken aan te kunnen, trok Telenet het werkgeheugen van één server op van 24 naar 128 Gbps. “Dat gebeurde vlekkeloos en erg snel”, onderstreept Yves Lardinois. “Ik kan Telenet bij problemen of aanpassingen te allen tijde contacteren, ook in het weekend. Dankzij Telenet kunnen we de grote vraag de baas en kan iedereen van thuis uit probleemloos op zoek naar zijn eigen verhaal.”

 
 

Over het Rijksarchief

Het Rijksarchief maakt deel uit van de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid en staat in voor het beheer van het archief van de federale overheid dat geen administratief nut meer heeft, naast archieven van families, verenigingen, ondernemingen, politici. Het oudste document in het Rijksarchief dateert uit 812. De website van het Rijksarchief bevat meer dan 15 miljoen beelden en wordt dagelijks aangevuld. De online-onderzoeker kan documenten opzoeken die teruggaan tot de 16de eeuw. In de 19 leeszalen van het Rijksarchief is het aanbod aan raadpleegbare archieven uiteraard nog veel groter.