Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Partena

"Nu hebben we een volwaardige oplossing die de beveiliging van onze gegevens garandeert."

Franky Goethals

Manager Infrastructure & Security

 
 

Partena kiest voor tweelaagsbeveiliging van Telenet

Hoe kan je uiterst confidentiële klantengegevens optimaal beschermen en tegelijk je kosten onder controle houden? Voor Franky Goethals, Manager Infrastructure & Security bij Partena, en zijn team was het een van de grote uitdagingen bij de vernieuwing van de IT-infrastructuur.

Partena is een geïntegreerde dienstengroep die onder meer bestaat uit een erkend sociaal secretariaat, een ondernemingsloket, een kinderbijslagfonds en een ziekenfonds. Zo’n 1600 medewerkers, verspreid over een 40-tal kantoren, werken dag in dag uit met confidentiële data. “Op securityvlak brengt dat heel wat uitdagingen met zich mee”, zegt Manager Infrastructure & Security Franky Goethals.

Een IT-infrastructuur die met zijn tijd meegaat

Een IT-infrastructuur aangepast aan de uitdagingen van vandaag, dat was het logische uitgangspunt voor Partena. “Die uitdagingen situeren zich zowel intern als extern”, weet Franky. “We zien bijvoorbeeld dat onze toepassingen steeds meer over het internet lopen, via webapplicaties. Daarnaast kan je niet om het feit heen dat bedrijven nu veel meer dan vroeger geconfronteerd worden met aanvallen van buitenaf.”

 

Firewalls van 7 à 8 jaar oud passen dan ook niet meer in het plaatje. Franky: “De firewalls die we tot voor kort gebruikten, waren ‘statische’ firewalls, die scannen op poortniveau. Hoewel die technologie indertijd de juiste keuze was, is die manier van werken vandaag achterhaald.”

Op zoek naar een betrouwbare partner

Partena ging op zoek naar een betrouwbare securitypartner. “Een partner die niet alleen de juiste oplossing kan implementeren, maar die –gezien de data waarmee we werken– ook strenge SLA’s kan naleven”, legt Franky uit. Het werd snel duidelijk dat Telenet die geknipte partner was. “Het voorstel van andere kandidaten voldeed niet. Telenet daarentegen kon ons de juiste kwalitatieve producten én de technische knowhow bieden.”


Niet onbelangrijk daarbij is het partnership dat al met Telenet bestond. Franky: “Via een MPLS-netwerk verzekert Telenet al jaren de connectiviteit tussen onze 40 lokale kantoren en het hoofdkantoor. Ze kennen onze situatie en wij weten wat we aan hen hebben. We kunnen hen blindelings vertrouwen en dat is echt cruciaal voor ons. Door onze connectiviteit en security bij dezelfde partner onder te brengen, hebben we bovendien maar één aanspreekpunt bij vragen of incidenten.”

Tweelaagsbeveiliging met F5 en CheckPoint

Het voorstel van Telenet bestond uit een combinatie van twee securitytechnologieën: F5 en CheckPoint. Franky: “Hun voorstel was eigenlijk direct een match: de twee technologieën vullen mekaar perfect aan en de inbegrepen web application firewall is ideaal voor onze webgebaseerde toepassingen. Ook al vraagt zo’n tweelaagsbeveiliging een aanzienlijke investering, ze is noodzakelijk voor een bedrijf als Partena.”


“Om binnen Partena de nodige awareness te creëren, voerde Telenet trouwens gratis een Security Check-up uit”, weet Franky nog. Zo’n check-up brengt het volledige netwerkgebruik in kaart. “Gedurende een maand hebben ze ons netwerkverkeer gescand en daarna kregen we een uitgebreid rapport over onze beveiligingsstatus. Dat heeft ons zeker geholpen om de investering te rechtvaardigen.”

“Door onze connectiviteit en security bij dezelfde partner onder te brengen, hebben we maar één aanspreekpunt bij vragen of incidenten.”

Franky Goethals

Manager Infrastructure & Security

Uitbesteden om te besparen

Het beheer van de nieuwe oplossing is specialistenwerk. “Specialisten die wij niet in huis hebben”, vult Franky aan. “En die kennis zelf binnenhalen, is heel moeilijk en heel kostelijk. Door het beheer van onze security aan Telenet over te laten, zijn we zeker dat alles goed onderhouden wordt en up-to-date is, maar vooral: we hoeven er zelf geen IT-medewerkers op te zetten. Een enorme kostenbesparing voor ons, want je mag toch rekenen op een 3 à 4-tal medewerkers die daar anders voltijds mee bezig zijn.”

Van labo naar productie-omgeving

Voor de uitrol zijn Partena en Telenet in dialoog gegaan en hebben ze samen een oplossing uitgewerkt. “Telenet is daar heel soepel in geweest”, zegt Franky. “Alles naar de buitenwereld verloopt via Telenet, de interne beveiliging –bijvoorbeeld tussen onze datacenters en de werkplekken– beheren onze mensen.” In een labo werd de oplossing eerst getest en technisch gevalideerd, ondertussen draait de oplossing in de productie-omgeving van Partena. “Nu hebben we aan ‘beide kanten van de muur’ een volwaardige professionele oplossing die de beveiliging van onze gegevens garandeert”, besluit Franky. “En mochten er incidenten zijn, dan kunnen we altijd terugvallen op de 24/7 Business Support.”

 
 
 
 

Over Partena

Partena is een geïntegreerde dienstengroep die onder meer bestaat uit een erkend sociaal secretariaat, een ondernemingsloket, een kinderbijslagfonds en een ziekenfonds. De groep kan rekenen op zo’n 1600 medewerkers, verspreid over een 40-tal kantoren in heel België.