Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 

Hoe snuffelpalen de Hasseltse lucht-kwaliteit in kaart brengen

Luchtkwaliteit is tegenwoordig een hot topic. Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling brengt immers ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Om in kaart te brengen hoe het met de kwaliteit van de lucht in Hasselt gesteld is, plaatst de Hogeschool UCLL samen met Telenet Tinx tientallen ‘snuffelpalen’ in de binnenstad.

 
 

Vanaf begin 2019 zullen de sensoren in deze palen niet alleen het fijnstof in de lucht meten, maar ook o.a. de concentraties stikstofdioxide, zwaveldioxide en ozon. Om die data bijeen te brengen, vertrouwt de Hogeschool UCLL op de Internet of Things (IoT)-technologie van Telenet Tinx. Met behulp van machine-to-machine datakaarten wordt op een betrouwbare manier informatie uitgewisseld, die vervolgens op het Telenet-platform geanalyseerd kan worden.

Expertise delen met studenten

“We kozen voor Telenet Tinx omwille van het brede bereik van de NB-IoT-technologie. Hierdoor kan deze eventueel ook in een volgend project ingezet worden voor indoor air quality monitoring”, weet dr. Ir. Ilse Vermeulen, projectleidster ASTMApping bij UCLL. “Buiten de hardware-oplossingen die Telenet Tinx aanreikt, zijn we vooral opgezet met de extra IT-ondersteuning.”

 

Waarom die IT-ondersteuning zo belangrijk is? “Hierdoor kunnen onze studenten ook rekenen op de expertise van de Telenet data scientists en IoT-IT-architecten voor de data-analyse omgeving. Het is ook een meerwaarde voor ons als organisatie om samen met Telenet testen op te zetten in hun goed uitgeruste Innovation Center. Zo komen onze studenten samen met het Telenet-team via een proces van cocreatie tot de beste oplossing.”

We kozen voor Telenet Tinx omwille van het brede bereik van de NB-IoT-technologie.

 
 

Data van astmapatiënten

Maar daar stopt het niet. De data van de snuffelpalen zullen in de toekomst verder aangevuld worden met informatie van astmapatiënten. In het kader van dit project zal een groep astmapatiënten aangeven waar en wanneer ze in ademnood geraken. Dat doen ze door een eenvoudige druk op een knop met gps-lokalisatie die gemonteerd wordt op hun puffers.

 

Door het fijnmazige meetnet en de dynamische data van de astmapatiënten in de binnenstad te combineren met de technologie van Telenet Tinx, zal de luchtkwaliteit in realtime gemeten worden. In een latere fase wordt met verschillende stakeholders bekeken of het mogelijk is om deze data open te stellen voor het grote publiek. Zo kan elke bezoeker aan de stad op een gemakkelijke manier te weten komen hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit, eender waar en wanneer.

 

Gelijkaardige projecten kunnen overigens ook op andere locaties uitgerold worden. Denk maar aan festivals, scholen, industriezones en dergelijke. Interesse? Contacteer ons Telenet Tinx-team.

Meer informatie over het project vindt u hier.

Meer Inspiratie

 
 
 
 
 
 
UCLL logo

Hogeschool UCLL

Maar liefst 18 professionele bacheloropleidingen en 13 bachelor-na-bachelor opleidingen biedt Hogeschool UCLL aan op 9 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met meer dan 14.000 studenten en 1.500 medewerkers is UC Leuven-Limburg één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening.

UCLL logo
 
 

Meer Inspiratie