Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Concentra

“We hebben nog nooit downtime gehad, ook niet toen bij graafwerken een van onze kabels geraakt werd.”

Mark Janssens

IT Operations Manager

 
 

Uitdaging

  • Centralisatie IT-park
  • Betrouwbaar en performant datanetwerk
  • Besparen op apparatuur- en onderhoudskosten
 
 

Oplossingen

  • Ethernet-VPN tussen alle vestigingen
  • Redundante glasvezelverbindingen met bandbreedte van 100 Mbps (200 Mbps in hoofdkantoor)
  • Telenet ExpressNet als thuiswerkoplossing
 
 

Voordelen

  • Bedrijfszekerheid: gegarandeerde communicatie tussen alle vestigingen en de drukkerij
  • Centralisatie van het serverpark, wat leidt tot besparingen in apparatuur, onderhoud en licenties
  • Kostenbesparing: intern telefoonverkeer via datanetwerk
  • Flexibiliteit dankzij thuiswerkmogelijkheden
 
 

Betrouwbaar glasvezelnetwerk bezorgt dagelijks het nieuws bij mediabedrijf Concentra

Performant Ethernet VPN-netwerk van Telenet laat mediabedrijf toe om IT-park te centraliseren

Voor uitgeverijen is een betrouwbaar en performant datanetwerk van levensbelang. Elke dag worden immers honderden pagina’s in digitaal formaat naar de drukkerij gestuurd. Een onderbreking die de dagbladproductie in gevaar brengt, is ondenkbaar. Daarom vertrouwt de Concentragroep al sinds 1999 op het glasvezelnetwerk van Telenet.

 

In 1999 opende Concentra zijn nieuwe drukkerij in Beringen. Het voornaamste doel van deze investering was om alle dagbladen van de groep vlot gedrukt te krijgen. Voor een dergelijke vloedgolf aan digitale krantenpagina’s is heel wat bandbreedte nodig. Concentra besloot daarop om alle vestigingen met elkaar te verbinden via een 155 Mbps ATM-netwerk (Asynchronous Transfer Mode). “Dataverbindingen met een hoge bandbreedte waren peperduur in 1999,” herinnert Koen Vandecruys, Netwerkbeheerder Concentra, zich. “Alleen Codenet (tegenwoordig Telenet) kon ons een performant netwerk aanbieden tegen een aantrekkelijke prijs.”

Performant Ethernet VPN-netwerk van Telenet laat mediabedrijf toe om IT-park te centraliseren

In 2006 was de ATM-apparatuur verouderd en werd er gezocht naar een modernere oplossing. Die vond Concentra in de Corporate LAN InterConnect (CLIC), ook bekend als Ethernet VPN, van Telenet. “De keuze voor Telenet was logisch,” zegt Mark Janssens, IT Operations Manager Concentra. “Hun Ethernet VPN speelde perfect in op onze wensen en de glasvezelinfrastructuur was al aanwezig. Nu hebben al onze vestigingen twee verbindingen met een bandbreedte van 100 Mbps (voor het hoofdgebouw in Hasselt is dat zelfs 200 Mbps per verbinding), maar we hebben de mogelijkheid om die capaciteit op te drijven tot 1 Gbps zonder extra hardware-investeringen. Wat ons vooral aanspreekt in de Ethernet VPN-oplossing, is de vrijheid die ze ons biedt. Het lijkt alsof we een lokaal netwerk hebben, maar dan wel één dat verspreid ligt over het hele land. Nog een voordeel van Ethernet VPN is de mogelijkheid om ook DSL-verbindingen in het netwerk op te nemen. Zo konden we ook kleine vestigingen aansluiten waarvoor een rechtstreekse glasvezelverbinding niet opportuun was.”

Besparingen op infrastructuur

Het performante glasvezelnetwerk liet Concentra toe het IT-park te centraliseren in Hasselt, wat een behoorlijke besparing in apparatuur, onderhoud en softwarelicenties betekende. Alle medewerkers van de groep werken dus op de servers in de Limburgse hoofdstad. “We hebben ooit expliciet gevraagd aan personeel bij Gazet van Antwerpen of het netwerk vlot genoeg werkte,” vertelt Janssens. “Uit deze vraag bleek dat de meerderheid niet eens wist dat de servers in Hasselt staan en niet in hun eigen gebouw. Zelfs de grafische afdeling merkte geen vertragingen. Dat is het beste bewijs van de kwaliteit van de connectie.” De Ethernet VPN-verbinding wordt niet alleen gebruikt voor datacommunicatie, maar ook voor telefonie. De interne gesprekken tussen de meeste vestigingen van de groep gebeuren via Voice over IP (VoIP) over de glasvezelverbinding. Handig hierbij is de mogelijkheid om serviceklasses op het netwerk te definiëren. Zo zorgen de netwerkbeheerders ervoor dat telefoongesprekken voorrang hebben op data. Dat gaat echter niet ten koste van het datatransport, want daarvoor is nog voldoende bandbreedte over.

Kritische bedrijfszekerheid

Het datanetwerk is voor Concentra van vitaal belang. Wanneer een vestiging de verbinding met het glasvezelnetwerk verliest, wordt de werking daar ernstig belemmerd. Daarom zijn alle sites redundant – dus via twee afzonderlijke paden – met het glasvezelnetwerk verbonden. “We hebben nog nooit een minuut downtime meegemaakt, ook niet toen bij graafwerken een van onze kabels werd beschadigd. De redundante verbinding zorgde voor een naadloze opvang van alle capaciteit,” zegt Vandecruys nog. “We hebben ook enkel goede ervaringen met de technische ondersteuning en de actieve monitoring van het netwerk door Telenet. Dat schept alvast het nodige vertrouwen.”

Ook thuiswerk mogelijk

De relatie tussen Concentra en Telenet gaat trouwens verder dan alleen het Ethernet VPN-netwerk. “Aan alle personeelsleden die kunnen thuiswerken (zoals journalisten en commerciële medewerkers) bieden we ook een zeer voordelig internetabonnement bij Telenet aan (type ExpressNet),” aldus nog Janssens. “Ondertussen maken zo’n 350 medewerkers hiervan gebruik.” Voor de toekomst ziet Concentra nog meer mogelijkheden in het Ethernet VPN-netwerk. Zo zal wellicht alle telefonie van het nieuwe gebouw van Gazet van Antwerpen via het glasvezelnetwerk verstuurd worden naar de telefooncentrale in Hasselt, die de gesprekken verder behandelt. Zo bespaart Concentra nogmaals op apparatuur- en onderhoudskosten.

 
 
 
 

Over Concentra

Concentra is een van de grootste Belgische mediabedrijven, met een uitgebreid portfolio van elkaar versterkende media (kranten, magazines, regionale televisie, websites). Verdeeld over 6 vestigingen verzorgen meer dan 800 medewerkers dagelijks het nieuws voor verschillende uitgaven. De dagbladen Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen brengen het algemeen nieuws met een speciale focus op de regio’s, terwijl de gratis krant Metro voor veel pendelaars de belangrijkste informatiebron is. Verder maken onder meer ook regionale zenders TV Limburg en TV-Oost, websites hbvl.be, gva.be en Hebbes.be, en gratis bladen als Jet Magazine deel uit van de groep. In de drukkerijen in Beringen en Hasselt worden ook verschillende publicaties voor derden gedrukt