Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Als kind gepassioneerd

door mode… Vandaag stylist

voor Zalando

 
 

Als kind

gepassioneerd door

mode… Vandaag

stylist voor Zalando

 
 
 
 

Van kleins af aan is Bram Vermeersch gepassioneerd door mode. Vandaag is hij freelance stylist. Alleen al via Zalon van Zalando past hij 50 mensen per maand de kledij van hun dromen. Of hoe zijn passie zijn beroep werd.

 
 

Bram zijn passie breekt grondig met de familietradities. Voetbal was al wat de klok sloeg in zijn familie. En toch… hijzelf werd aangetrokken tot iets totaal anders. “Ik herinner me nog goed dat ik voor mijn eerste communie absoluut een das wilde aandoen”, glimlacht Bram. “Mijn mama is toen het hele land afgereden tot ze een das vond.” De modemicrobe heeft hem niet meer losgelaten. Na 2 jaar vertaler-tolk wist Bram dat hij de weg van zijn passie moest volgen. Het werd de opleiding modetechnologie, waarin techniek, creativiteit en management gecombineerd worden. Hij leerde er ondermeer een ontwerp omzetten in een model dat klaar is voor industriële productie. Dit is meteen wat Bram in zijn hoofdberoep doet. Hij ontwerpt schoenen voor de huismerken van Torfs, Brantano, Shoediscount en andere schoenenketens. Voor 2 collecties reist hij 8 keer per jaar naar China om ter plekke de productie op te zetten, bij te sturen en op te volgen.

Schoenenontwerper met bijberoep

Ideaal voor hem is dat hij dit ontwerpen aanvult met het stylen van mensen. “Na een stage werkte ik een jaar als stagiair stylist bij het huidige VIER en VIJF. Daarna begon ik mensen te begeleiden bij het winkelen, als personal shopper in bijberoep. Samen bekijken we hun kleerkast. We gooien kleren weg en gaan vervolgens op pad. Ons doel is één nieuwe outfit zoeken die volledig bij hen past. Soms is dat voor een koppel dat gaat trouwen, iemand die naar een feest wil of een ander die meer gestyled naar het werk wil. Ik merk dat ik vaak een psycholoog ben voor mensen die zich onzeker voelen. Ze vragen me bevestiging en hulp bij het omgaan met hun complexen. Het klinkt een beetje té, maar ik geef mensen graag het licht terug. Ik pak het heel positief aan. Op 2 uur tijd bouwen we een vertrouwensband op en doe ik ze dingen aan waarin ze zichzelf op een leuke manier leren kennen en presenteren.”

Stylist voor Zalando

Het bijberoep van Bram neemt nu een hogere vlucht sinds hij begin mei als stylist bij Zalon.be begon, de stijladviessite van Zalando. Iedereen laat er zich gratis stylen.
“Mensen bouwen online hun profiel op door aan te clicken wat ze mooi vinden en vaak dragen”, zegt Bram. “Aan het einde komen ze uit bij een echte stylist, zoals ik. Ik vervolmaak hun profiel, vraag ze naar hun maten en naar foto’s. We kunnen zelf even bellen om over stijl te praten.”
“Eens ik voldoende informatie heb, maak ik hun moodboard op. Hierop geven ze feedback. Vervolgens kijk ik tussen de rekken van Zalando en stel een box samen met een paar outfits. Mijn klanten krijgen deze thuis. Ze passen, kiezen en betalen enkel wat ze houden. De rest sturen ze gratis terug.”


Omdat alles mobiel verloopt, werkt Bram van eender waar of gewoon van thuis uit in Merelbeke. Zalando betaalt hem 20% op wat de klant echt aankoopt. “Zo heb ik zelf in de hand hoeveel ik verdien. Hoe meer klanten ik help, hoe meer ik verdien. Ik ken zelfs collega-stylisten in Nederland die er fulltime van leven, met 150 klanten per maand.”

Actiever op sociale media

Tegelijkertijd wil Bram zijn eigen zaak en website BramVermeerschStyling.be meer leven in blazen. “Ik riep hiervoor de hulp in van De Digitale Versnelling, een project van Telenet dat ondernemers bijstaat met hun digitale uitdagingen. Dit was heel nuttig. Ik kreeg 2 uur lang een expert in digitale marketing op bezoek. Zomaar gratis. Hij luisterde naar mijn verhaal en wensen. Bij de koffie werkten we meteen ook oplossingen uit.”
Zo is mond-aan-mond-reclame prima tot op zeker hoogte, maar Bram weet nu dat hij best actiever wordt op sociale media. “Ik begon er niet aan omdat er al zoveel mensen bloggen over kleren en mode. Wat moest ik daar nog aan toevoegen?”


En toch? Vanuit zijn unieke stijl is veel mogelijk. “Instagram en Facebook zijn ideale media voor mij. Ik zal er vooral foto’s op delen. De expert leerde me dat supergoede foto’s heel belangrijk zijn voor Instagram. En gelukkig zijn er meer mogelijkheden dan die de man in de straat gebruikt. De setting moet, bijvoorbeeld, perfect zijn. Ik heb ook al contact opgenomen met een visagiste om mijn modellen de juiste look te geven.”
Meteen leerde Bram ook de posts op een betere manier naar zijn publiek brengen. “Ik kan betalend adverteren, zodat de mensen die tot mijn doelpubliek behoren of in mijn regio wonen, posts van me te zien krijgen. Handig is dat ik beslis voor hoeveel clicks ik wil betalen.”

Passie combineren met zekerheid

Net zo beslist Bram over zijn toekomst. “Ik combineer vandaag mijn passie met de zekerheid van een vaste job. Dat vind ik geruststellend.” Dus… op naar China voor het werk. Daar wachten de eerste modellen van schoenen ontworpen door Bram en zijn collega’s. Om dan ‘s avonds op zijn hotelkamer als stylist een nieuwe outfit voor te stellen aan Jolien uit Sint-Niklaas en Björn uit Leuven.

Ik herinner me nog goed dat ik voor mijn eerste communie absoluut een das wilde aandoen. Mijn mama is toen het hele land afgereden tot ze een das vond.

Bram Vermeersch
Freelance stylist

 
 
 
 

BRAM VERMEERSCH

Een absolute passion for fashion, wat zich vertaalt in het zoeken naar trends en tijdloze stuks, juiste proporties en kleuren en veel tips & tricks, op maat van de klant (dames en heren, alle leeftijden, alle stijlen). Na een opleiding bachelor in de Modetechnologie en een job bij VT4 en VijfTV, werk ik nu als zelfstandig stylist en personal shopper. Op zoek naar uw eigen modieuze versnelling? Contacteer gerust Bram via BramVermeerschStyling.be