Telenet.be
 
 
 

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

AZ Groeninge

“Onze patiënten kunnen op twee campussen van ons aanbod genieten, zonder dat wij twee keer moeten betalen.”

Wim Engelen

Manager Medische & Technische Systemen

 
 

Uitdaging

  • Broadcasten van tv-stations, radiozenders en film-op-aanvraag, over UTP-bekabeling
  • Samenwerken met bestaande multimediapartner
 
 

Oplossingen

  • Telenet Digital Packet TV over UTP
 
 

Voordelen

  • Samenstelling zenderpakket in samenspraak met Telenet
  • Vlotte distributie van beelden tot de kamers over UTP-bekabeling
  • Vertrouwde Telenet interface voor de patiënt
  • Transparante afrekening (maandelijks, inclusief auteursrechten)
 
 

AZ Groeninge laat patiënten tv kijken zoals thuis

Patiënten van az groeninge kunnen in hun kamer tv-kijken zoals thuis: de gebruikersinterface én het zenderaanbod zijn zo goed als identiek. Dankzij Telenet Digital Packet TV geniet az groeninge ten volle van zijn – in 2005 nog vooruitstrevende - keuze om intern alleen nog UTP-bekabeling te voorzien.

Vooruitstrevend. Zo kan je de keuze om de nieuwe campus aan de Kennedylaan in Kortrijk alleen nog van UTP-bekabeling te voorzien, zeker omschrijven. “Mijn voorganger nam in 2005 een berekend risico en wij plukken daar nu de vruchten van”, opent Wim Engelen, Manager Medische & Technische Systemen. “We moesten ons een tijdlang behelpen, omdat er nauwelijks een digitaal aanbod bestond. Vandaag voelen onze patiënten zich echt thuis met de keuze aan tvstations en radiozenders die ze op hun multimediascherm kunnen oproepen.”

 

Patiëntenservice is één overweging die ziekenhuizen steeds meer in gedachten houden, maar de technische betrouwbaarheid en ondersteuning van een oplossing staan voor de beslissers en technici centraal, want niks is zo vervelend als slechte of geen ontvangst of te veel zenderinstellingen moeten aanpassen in de kamers.

 

De transparantie voor de patiënt berust op een technische oplossing die al even eenvoudig is voor az groeninge: Telenet levert de zenders op een Gigabit Ethernet (GE)-interface aan in MPEGformaat. Het maakt daartoe gebruik van de glasvezelverbinding die in campus kennedylaan, aan de rand van de stad, toekomt. Van daaruit zorgt az groeninge met zijn multimediapartner voor distributie van het IP-signaal over het UTP LAN-netwerk naar alle eindpunten. De vier campussen van az groeninge zijn met elkaar verbonden via een optische-vezelverbinding. In de toekomst zal campus reepkaai het IP-signaal overnemen vanuit campus kennedylaan.

Aanbod naar keuze

“We kunnen zo onze patiënten in beide campussen laten genieten van ons aanbod, zonder dat we twee keer moeten betalen. Een bijkomend voordeel van digitale tv”, aldus Wim Engelen. “Iedere gebruiker krijgt dezelfde beeldkwaliteit en we gaan rationeel om met onze beschikbare LAN-bandbreedte. Bovendien is de oplossing ook soepel in het kader van de auteursrechtenvergoeding: we krijgen een maandelijkse afrekening van Telenet aan de hand van het aantal abonnees over die periode.”

 

Telenet stelde een interessant zenderpakket samen, dat aan de patiënt wordt aangeboden. Toch wordt het niet echt interactieve televisie, hoewel een vast filmaanbod beschikbaar is. “We willen geen interactief aanbod uitwerken. Dat zou de complexiteit te groot maken en het is bijvoorbeeld niet mogelijk interactieve diensten te verlenen in onze andere site, die via een datalijn de beelden aangeleverd krijgt. Het is dus tvkijken zonder Rode Knop.”

Telenet brengt inhoud tot aan de deur, intern beheert az groeninge hem

Bijzonder aantrekkelijk is dat Telenet de inhoud via één verbinding aansluit op de interne netwerkinfrastructuur, met andere woorden tot aan de Multicast PIM-router. Wim Engelen: “De interne verdeling van het aanbod, gecombineerd met onze vaste applicaties in het klinische domein en met betrekking tot de hotelfunctie van het ziekenhuis, is onze verantwoordelijkheid. Tot het demarcatiepunt, waar wij overnemen, komt Telenet redundant op glasvezel binnen, waardoor ze netwerkupgrades kunnen installeren zonder dat wij er iets van merken. Bovendien verzekert Telenet een up-time van ruim 99%, zodat onze patiënten met een gerust hart kunnen uitkijken naar de volgende aflevering van hun favoriete tv-reeks.”

 
 

Over az groeninge

Met zo’n 2700 medewerkers, meer dan 220 artsen en meer dan 1000 erkende bedden biedt az groeninge hoogstaande integrale zorg aan ambulante en gehospitaliseerde patiënten in Zuid-West-Vlaanderen. In 2012 is de uitbreiding van de nieuwe campus aan de Kennedylaan ingezet. Tegen 2016 zal het gros van de diensten uit de bestaande campussen in Kortrijk-stad naar de nieuwe campus verhuisd zijn, waar zij voor hun informatiebehoeften gebruik zullen maken van de 900 kilometer lange UTP-bekabeling die er aanwezig is.