Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Bij ASZ is een perfecte

digitale tv-ervaring voor

de patiënt een must

 
 

Bij ASZ is een perfecte

digitale tv-ervaring

voor de patiënt

een must

 
 
 
 

Op de drie campussen van ziekenhuisgroep ASZ Aalst Geraardsbergen Wetteren staan meer dan 600 tv-toestellen met digitale televisie van Telenet. De tv’s worden niet alleen gebruikt om de patiënten de nodige ontspanning aan te bieden, ze worden ook ingezet voor digital signage en informatieverspreiding.

 
 

“Een goede service voor onze patiënten is heel belangrijk. Een perfecte digitale tv-ervaring is in die context vandaag een must”, vertelt Pascal De Ras, technical director van het ASZ. “Enkele jaren geleden besloten we om over te schakelen op digitale tv. De beeld- en geluidskwaliteit is nu van topniveau en het zenderaanbod nam ook gigantisch toe. We bieden dezelfde of een betere tv-ervaring dan thuis. Senioren zijn blij dat ze hun regionale zenders kunnen zien. We krijgen steeds meer verschillende nationaliteiten over de vloer, ook zij kunnen kijken naar dezelfde zenders als thuis.”

Het lijkt contradictorisch, maar sinds de digitalisering worden de tv’s ook vaak gebruikt om naar de radio te luisteren. Pascal verduidelijkt: “Het breder radiozenderaanbod charmeert en de bediening wordt als zeer gebruiksvriendelijk ervaren. Minder en minder mensen luisteren nog via het oproepsysteem naar de radio.”

Inventarisatie en coördinatie

“We zijn niet over één nacht ijs gegaan toen we beslisten om over te stappen naar digitale televisie”, blikt Pascal terug. “Onze partner Tele-Signal Electronics startte ons digitaliseringsproject met een doorgedreven inventarisatie. Dat was ook nodig: onze ziekenhuizen zitten in oudere gebouwen en de bekabelingen waren bijgevolg nog grotendeels in coax. Tegelijk waren niet al onze tv’s klaar voor een digitaal signaal.” Michaël Gysens van Tele-Signal Electronics die het digitaliseringsproject samen met eigenaar Jochen Verbrugghe uittekende, coördineerde en implementeerde, pikt in: “Tijdens het voortraject brachten we alles duidelijk in kaart. Vervolgens stemden we de werken van Telenet, Tele-Signal Electronics en de interne medewerkers op elkaar af. Die coördinatie is cruciaal. Patiënten moesten immers ook tijdens de omschakeling tv kunnen blijven kijken.” “De switch is heel vlot gegaan”, voegt Pascal De Ras toe. “Voor u zit een meer-dan-tevreden klant.”

Coax geleidelijk vervangen door UTP

Bij verbouwingen vervangt het ziekenhuis zijn coax-bekabeling nu geleidelijk door UTP. “Het was belangrijk dat we de digitalisering al konden opstarten zonder dat we al die coax-kabels meteen moesten vervangen”, zegt Michaël. “Het Broadcast Center verdeelt het digitale televisiesignaal zowel over coax als UTP. Zonder al te grote ingrepen werd digitale tv van Telenet zo overal haalbaar.” Pascal De Ras vult aan: “Met deze technologie en de nieuwe tv’s – we hebben er zo’n 120 van de 600 vervangen – zijn er minder defecten. Ook updates gebeuren tegenwoordig heel snel. We werken met zogenaamde hotel-tv’s. Die bieden andere functionaliteiten dan een consumententoestel. Je kan met één usb-stick alle tv’s heel snel afregelen. Maar er is meer. Zo kan het geluid centraal beperkt worden. Op kamers met vier personen is het mogelijk om twee tv’s aan één afstandsbediening te koppelen. Afstandsbediening en oproepsysteem kunnen worden geïntegreerd. In onze ziekenhuiscontext is dat allemaal heel interessant.”

Klaar voor de toekomst

Televisie is maar een deel van het digitale verhaal van ASZ. “De weg naar digitale signalisatie is met dit project ook geopend”, kijkt Pascal vooruit. “We gebruiken aan het onthaal op campus Geraardsbergen en in de polikliniek in Aalst al enkele schermen met Oscart software voor digital signage. Op termijn zouden we ook meer gepersonaliseerde informatie op patiëntniveau kunnen aanbieden. Oscart, ons digital signage platform, is een goede basis om zulke diensten verder te ontplooien. Video-on-demand en meer interactiviteit bijvoorbeeld. Ik denk ook aan verkeersinformatie, afsprakenplanning, instructievideo’s voor patiënten die revalideren, … Het is fijn dat er in het ecosysteem van Telenet partners zoals Tele-Signal Electronics zijn die zulke brede professionele oplossingen aanbieden en waar wij en onze patiënten voordeel bij hebben.”

We bieden dezelfde of een betere tv-ervaring dan thuis.

Pascal De Ras
Technical director ASZ

 
 
 
 

Over het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst Geraardsbergen Wetteren

Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis of ASZ biedt als één van de belangrijkste spelers in de Vlaamse ziekenhuissector hoogkwalitatieve medische en verpleegkundige zorg op drie locaties. Het ziekenhuis is met 568 erkende bedden, 1874 medewerkers en 241 artsen goed voor 23.324 opnames en 67.678 dagkliniekcontacten per jaar.