Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Sint-Theresiacollege

"ICT zal niet meer in een lokaal zitten, maar in elke boekentas"

Johan Verschueren

ICT-coördinator

 
 
 
 

Telenet Business helpt het STK om een Chromebook-school te zijn

De digitalisering van het onderwijs kent de laatste jaren een spectaculaire opmars. Johan Verschueren, ICT-coördinator en leraar wetenschappen aan het Sint-Theresiacollege (STK) in Kapelle-op-den-Bos beaamt dit volmondig: "In een wereld die razendsnel digitaliseert, kan je als school niet achterblijven."

Het STK is de eerste ASO-Chromebook-school van Vlaanderen. Chromebooks, Google-computers met het web-based besturingssysteem Chrome en met cloud-opslag, raken steeds meer ingeburgerd in het onderwijs. In Amerikaanse scholen is het aandeel van Chromebooks gestegen tot boven de 50 %. En ook in Scandinavische en Nederlandse scholen zit het gebruik van Chromebooks in de lift.

 

"Wij geloven in deze oplossing", zegt Johan Verschueren. "Een Chromebook is licht, gebruiksvriendelijk, betaalbaar en start snel op. Vooral dat laatste is een must. Je moet in een klas komen, je laptop openen en direct kunnen beginnen werken. Lukt dat niet door updates of verbindingsproblemen, dan worden leerlingen onrustig en dat creëert stress voor je lerarenkorps."

Geleidelijke roll-out

In de eerste graad van het STK beschikken alle leerlingen al over een eigen Chromebook. De roll-out gebeurt geleidelijk. Binnen 3 jaar moet elke leerling er eentje hebben. "We willen de digitale samenwerking tussen leerlingen en leerkrachten stimuleren", zegt Johan. "Snel en betrouwbaar internet is cruciaal voor dit project. Met Telenet hebben we een partner gevonden die snelheid en stabiliteit garandeert."

Snel internet is een must

Johan blikt terug: "In de zomer van 2015 hebben wij onze oude koperen internetverbinding vervangen door een iFiber-glasvezellijn. Telenet Business zorgde hier in de straat voor de nodige graafwerken en bracht de nieuwe kabel via de kelder de school binnen. Hij sluit rechtstreeks aan op de backbone van Telenet."

 

Met hun nieuwe Chromebooks werken de STK-leerlingen voortdurend in de cloud. Dat vereist natuurlijk de nodige bandbreedte. Johan: "Ik krijg nooit nog klachten over traag internet. Initieel kozen we voor een up- en downloadsnelheid van 50/50 Mbps. Vandaag beschikken we al over 200/200 Mbps. En ik weet dat we probleemloos kunnen evolueren naar een gegarandeerde bandbreedte van 1 Gbps: een geruststellend vooruitzicht."

Gebruiksvriendelijke firewall

Telenet zorgde in het STK naast een heel stabiele glasvezelverbinding ook voor de installatie van de router, modem en firewall. Johan: "Via de Palo Alto firewall houden we sites met porno, geweld, kansspelen en drugs buiten. Die instellingen kunnen we heel gemakkelijk en gebruiksvriendelijk wijzigen. Facebook blokkeren we bijvoorbeeld niet. Over het gebruik ervan hanteren we wel strikte afspraken. We zetten ook in op 'mediawijsheid' waarbij we onze leerlingen heel bewust met de digitale wereld laten omgaan."

Stabieler netwerk

Johan is tevreden met de huidige set-up. "De verhouding tussen prijs, stabiliteit en comfort zit vandaag echt wel goed. Vroeger werkten wij eerder met huis-, tuin en keukentoepassingen voor ICT. Met alle problemen van dien. Sinds de introductie van iFiber en de integratie van professionele apparatuur is ons netwerk veel stabieler geworden. Vroeger slokten updates, het heropstarten van de server en problemen met modems bijna al mijn tijd op. Dat is veranderd. De vrijgekomen tijd kan ingezet worden om de leerlingen en leerkrachten pedagogisch te ondersteunen."

Digitaal is het nieuwe normaal

Johan gelooft in het digitale project van STK, maar kaart tegelijk aan dat er in het onderwijs toch nog veel kansen onbenut blijven: "Het is jammer dat door de besparingen in het onderwijs en de steeds toenemende digitalisering de ICT-werkdruk alsmaar groter wordt. Dat kan je vandaag de dag eigenlijk niet maken. In een wereld waarin digitaal het nieuwe normaal is moet je gewoon in ICT-vaardigheden investeren! Dat is een essentieel onderdeel van een hedendaags pedagogisch project. Op het STK willen we dan ook dat alle leerlingen ICT-vaardig afstuderen."

ICT in elke boekentas

ICT in het STK is al lang niet meer het werk van één technische ICT-coördinator maar van een gedreven ICT-team dat meer en meer inzet op de uitbouw van digitale platformen zoals Google for Education. "Mettertijd zullen alle vaste toestellen hier verdwijnen", kijkt Johan vooruit. "Ook ons serverpark wordt afgebouwd. De computerlokalen worden weer vervangen door gewone lokalen. Zo komt er ruimte vrij: ICT zal niet meer in een lokaal zitten, maar in elke boekentas."

"We willen de digitale samenwerking tussen leerlingen en leerkrachten stimuleren"

Johan Verschueren,  ICT-coördinator

 

 
 
 
 

Over het Sint-Theresiacollege

De campus van het Sint-Theresiacollege (STK) wordt gekenmerkt door een open, groen kader en bevindt zich in het hart van de gemeente Kapelle-op-den-Bos in Vlaams-Brabant. In deze goed gereputeerde ASO-school volgen ongeveer 1200 leerlingen les en werken ongeveer 130 personeelsleden.