Ellen Kegels van breilabel LN Knits deelt haar tips voor starters
Als starter heeft Ellen Kegels afgezien, maar toch slaagde ze erin om een succes te maken van haar fairtrade breilabel LN Knits. Ontdek haar tips!
lees meerAdolphe Sax is alive! Dat voelt u meteen in de conceptstore met atelier van Karel Goetghebeur in Brugge. Onder de merknaam Adolphe Sax & Cie brengt Karel de productie van saxofoons terug naar waar ze hoort: België. Hier werd het instrument uitgevonden. Van over de hele wereld vliegen muzikanten naar zijn winkel voor de unieke klank en afspraak met de geschiedenis.
Karel was amper 4 à 5 jaar oud toen hij toevallig een sax in handen kreeg, maar pas op zijn 27ste leerde hij het instrument bespelen. “Tot een automobilist zijn deur opengooide voor mijn fiets”, vertelt Karel Goetghebeur. “Ik brak mijn ruggenwervel op drie plaatsen. Nooit zou ik nog kunnen blazen.”
Van pure miserie begon Karel te prutsen aan zijn saxofoon. En toen hij even later een oud instrument kocht, was hij helemaal verkocht. “Ik opende de muziekkoffer”, herinnert Karel zich. “De geur katapulteerde me terug naar mijn jeugd. Het rook naar brons en messing, net zoals op de scheepswerf van mijn grootvader.”
Het knutselen maakte de ondernemer in hem wakker. Wonderwel slaagde hij erin de meest passende naam voor zijn zaak te vinden.
“Het was een bijna religieuze ervaring”, glimlacht Karel. “Op 22 februari 2012 om 2.30 uur werd ik ‘s nachts wakker met de gedachte dat ik de naam Adolphe Sax moest opzoeken in het Merkenregister. Dat deed ik onmiddellijk. En wat bleek? De naam van de uitvinder van de saxofoon was niet gedeponeerd. Ik aarzelde niet. 7 maanden nadien – mits een kleine discussie over eventueel nog levende familieleden – was de naam van mij.”
De kracht van de merknaam is niet te onderschatten. “Mensen vinden mij via de wereldberoemde naam. Het is in deze online tijden een waardevolle troef. Op voorwaarde dat ik de kwaliteit lever die past bij de naam. Want vandaag geven mensen met twee muisklikken een review die klanten oplevert of kost.”
De bescheiden zaak Adolphe Sax & Cie in Brugge bereikt de hele wereld … via internet. “Je mag nog de beste zijn ter wereld. Als mensen je niet vinden, blijf je enkel wereldberoemd onder de kerktoren”, aldus Karel.
“Internet is cruciaal voor mij. Ik verkoop zelfs saxofoons via Instagram. Ook filmpjes op YouTube werken goed. Mijn Facebook-pagina heeft 14.000 volgers, een niet onaardig aantal. Klanten geven me spontaan positieve reviews. Anderen brengen me cake, wodka, wijn, pralines of plaatsen foto’s online van hun bezoek aan mijn winkel.”
“Het zorgt allemaal voor mond-aan-mond-reclame waardoor mensen uit de heel wereld tot hier komen. In Afrika, de Verenigde Staten, China, Japan, Singapore, Nieuw-Zeeland, Madagaskar, … spelen mensen op mijn saxofoons. Geweldig toch!”
“Ik twijfelde tot ik het bordje aan de muur achter mijn begeleidster las: ‘Een schip in de haven is veilig, maar dat is niet waar schepen voor gebouwd zijn.’
Als ondernemer moet u kiezen tussen snel groeien en het risico lopen dat u aan kwaliteit inboet. Of trager groeien en de kwaliteit strikt controleren. Karel kiest de laatste optie.
De man met baard en schijnbaar 7 levens belandde in 2015 met griep en longontsteking in een coma. Enkel door een mirakel kwam hij er weer bovenop. Ook die bijna-doodervaring beïnvloedt het tempo in zijn zaak. “Gelukkig had ik toen geen verplichtingen aan ketens en geen medewerkers in dienst. Het zou faliekant zijn afgelopen.”
“Voorlopig werk ik alleen. Ik huur werkuren op machines van bedrijven in de buurt. Mijn doel staat wel vast: in 2020 ben ik de enige ter wereld die een saxofoon voor 100% in eigen atelier bouwt … in België! Dat is een erezaak voor me. Hierdoor zal ik de kwaliteit nauwkeurig kunnen bewaken, rendabeler zijn en mijn ecologische voetafdruk verkleinen.”
Binnenkort plant Karel zijn eerste medewerkers aan te werven, vooral om het project Sax4Pax te realiseren. Hij gaat hulzen van artillerie uit de oorlog omsmeden tot 193 Belgische saxofoons. Zelfs vanuit regeringskringen kreeg hij hiervoor al felicitaties.
Geheel volgens zijn levensmotto: ‘Waarom het gemakkelijk maken als het ook moeilijk kan’, onderneemt hij geduldig. Nog steeds wil Karel zijn saxofoons niet via anderen verkopen.
“Dan zou de prijs van een instrument fors hoger moeten. En ook al zeggen slimmere mensen me dat ik mijn prijzen moet verhogen, dat wil ik niet. Ik wil betaalbaar blijven voor iedereen. Ik wil geen elitair merk zijn. Noch hoef ik snel rijk te worden. Wel wil ik dat iedereen zich een professioneel instrument kan veroorloven.”
Dat Karel de mentaliteit van een ondernemer heeft, werd hem pas duidelijk tijdens de loopbaanbegeleiding bij VDAB. “Ik had gewerkt als begrafenisondernemer voor een internationale groep en was ook actief in de pharma. Ik heb altijd veel gewerkt met volle goesting, maar ik lag vaak in conflict met mijn bazen.”
“’U moet zelfstandige worden’, zei de VDAB-dame me. Het was een zalig moment, al schrok ik ook. Zelfstandige zijn is namelijk risico nemen. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ondernemers hebben weinig zekerheden.”
“Ik twijfelde tot ik het bordje aan de muur achter mijn begeleidster las: ‘Een schip in de haven is veilig, maar dat is niet waar schepen voor gebouwd zijn.’ Dat kwam binnen bij een kleinzoon van een scheepsbouwer. Toen heb ik de trossen losgegooid.”
Tot slot geeft Karel nog deze gouden raad: “Mijn boekhouder is een belangrijk klankbord voor me. Hij geeft me advies en stuurt bij waar nodig. Net zoals ik een technische raad heb waarmee ik aanpassingen aan mijn instrumenten bespreek, win ik zakelijk advies in. Geen ondernemer die zonder kan. Al hak ik wel zelf de knopen door.”
Bewonder Karels saxofoons op adolphesax.be.
Onlangs een eigen zaak gestart? Ontdek hier onze tips en tricks!
Als starter heeft Ellen Kegels afgezien, maar toch slaagde ze erin om een succes te maken van haar fairtrade breilabel LN Knits. Ontdek haar tips!
lees meerEllen Storms stuurt klanten van haar online boekenclub boeken op maat toe. Haar zaak promoten doet ze op Facebook en Instagram.
lees meerBakkers Geert en Inge baten een fysieke winkel én webshop uit. Hun zaak is enorm gegroeid, en niet alleen op Facebook.
lees meer