Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

BusinessBytes

Investeren in netwerk blijft topprioriteit

 
 

In totaal heeft Telenet zo’n 11.500 km glasvezel. Het coaxiaal netwerk is via optische nodes gekoppeld aan 6.000 km glasvezellussen. Door proactief te investeren in zijn netwerk, kan Telenet maximaal inspelen op nieuwe vragen van de markt. Vorig jaar werd aan netwerkinvesteringen in totaal bijna 120 miljoen euro besteed.

 

“Een van de vragen die je steeds vaker bij klanten hoort”, zegt Erik Stubbe, Manager Technical Support Core Network bij Telenet, “is de vraag naar redundantie. Grote bedrijven die bijvoorbeeld Voice over IP (VoIP) of kritische Citrix-applicaties gebruiken, willen zeker zijn van hun verbinding. Maar ook bij kmo’s is de beschikbaarheid van internet vandaag veel belangrijker dan enkele jaren geleden. Men wil niet alleen een tweede, extra aansluiting maar ook meer en meer redundantie op apparatuurniveau. De apparatuur komt op verschillende plaatsen bij de klant en de inkoppeling ervan gebeurt op verschillende plaatsen in ons netwerk. Omdat wij connectiviteit via één virtuele link kunnen aanbieden, maakt redundantie de zaken voor de klant niet noodzakelijk complexer. Voor kmo’s hebben we bijvoorbeeld Corporate Fibernet.

"Wij doen continu upgrades van het netwerk om op de capaciteitsvraag in te spelen."

Miranda Rombouts

Manager van de afdeling HFC Build

Efficiënter en groter netwerk

De vraag naar meer redundantie gaat gepaard met een stijgende vraag naar capaciteit, die onder meer wordt aangedreven door de snelle opkomst van nieuwe apparaten, applicaties en technologieën. Zo wordt verwacht dat tegen 2016 elke persoon gemiddeld drie toestellen met een internetverbinding zal hebben. Telenet is permanent in de weer om zijn netwerk proactief klaar te maken voor deze evolutie en de verdere groei in het dataverbruik die daarmee zal samengaan. Miranda Rombouts, verantwoordelijk voor de afdeling HFC Build (netaanleg) van Telenet: “Wij doen continu upgrades van het netwerk om op de capaciteitsvraag in te spelen. We voeren nieuwe technologieën in om onze bestaande infrastructuur efficiënter te gebruiken en splitsen onze gebieden, die door één optische node bediend worden, in kleinere zones op. Ook brengen we de glasvezel dichter bij onze klanten en plaatsen we nieuwe vezels om de glasvezelcapaciteit uit te breiden. Zo zijn we nu onze buizen met 144 glasvezels aan het vervangen door buizen met 6 maal 192 vezels. In totaal gaan we dit jaar 460 kilometer glasvezelkabel aanpassen.”

Coax nog interessanter voor bedrijven

“Belangrijk voor bedrijven”, benadrukt Miranda Rombouts, “is dat ze ook de vruchten plukken van onze inspanningen op residentieel vlak. Zo hebben we in heel ons residentieel afzetgebied het aantal optische knooppunten dat de glasvezel met de coax verbindt sterk uitgebreid. Daardoor is de coaxcapaciteit enorm gestegen en zo is coax ook voor bedrijven veel interessanter geworden. We bieden via het coaxnetwerk bovendien specifieke businessproducten aan. We blijven ondertussen het aantal knooppunten verder verhogen en zullen in de toekomst, met Docsis 3.1, de fysische capaciteit van onze coaxlijnen nog beter kunnen gebruiken.” Erik Stubbe: “Nog belangrijk voor bedrijven is dat we de businesstrafiek van de residentiële trafiek gescheiden houden, zodat die nooit last ondervindt van het residentiële gebruik. Ook is onze footprint voor bedrijven groter: wij kunnen ondernemingen in heel België en Luxemburg aansluiten op ons netwerk via glasvezel, coax en DSL. En we bieden via samenwerkings-akkoorden met buitenlandse carriers internationale aansluitingen aan.”

"Ook bij kmo's is de beschikbaarheid van internet vandaag veel belangrijker dan enkele jaren geleden."

Erik Stubbe

Manager Technical Support Core Network

Draadloos is de trend

Nog een trend: bedrijven willen hun medewerkers alsmaar vaker draadloze netwerkconnectiviteit aanbieden. Het bevordert de mobiliteit en de productiviteit en maakt Bring Your Own Device (BYOD) mogelijk. Tien jaar geleden investeerde Telenet al in draadloze technologie door het Vlaamse Sinfilo en zijn 120 hotspots over te nemen. Ondertussen is het aantal hotspots fenomenaal gegroeid. Via samenwerking met de Waalse kabeloperator VOO zal het aantal hotspots onder de naam Wi-Free (door Telenet ‘homespots’ genoemd) oplopen tot meer dan één miljoen. Miranda Rombouts: “Wireless zat vroeger in een aparte cel bij ons, maar is nu volledige geïntegreerd in al onze processen. Voor ons zitten aan wireless twee aspecten: enerzijds willen we bedrijven in staat stellen intern draadloos te communiceren, anderzijds willen we via Wi-Free al onze Telenet-klanten op zoveel mogelijk plaatsen toegang tot draadloze communicatie geven. Die twee gaan mooi samen.”

Maatwerk

Erik Stubbe en Miranda Rombouts benadrukken dat de klant altijd het uitgangspunt vormt. “We doen dus ook veel maatwerk. Blijkbaar zijn we op dit terrein sneller en dynamischer dan onze concurrenten. We hebben om in te spelen op specifieke technische vereisten ook een goed proces ontwikkeld. Door al het maatwerk dat we al in het verleden hebben uitgevoerd, kunnen we heel wat expertise inbrengen.”

 
 

Wie zijn Miranda Rombouts en Erik Stubbe?

Miranda Rombouts is Manager van de afdeling HFC Build (netaanleg) van Telenet. De afdeling staat in voor de aanleg van het fysische Hybrid Fiber Coaxial (HFC) Network van Telenet. Het werk omvat zowel het ontwerp, de planning, de coördinatie, de uitvoering als de nazorg van netaanleg. Elk jaar lopen er bij HFC Build ongeveer een 1000-tal grotere projecten. De afdeling telt 130 medewerkers.

 

Erik Stubbe is Manager Technical Support Core Network bij Telenet. Eriks afdeling staat in voor het core network van Telenet: alle centrale locaties voor access, voor diensten als telefonie en televisie, en voor transmissie. De afdeling telt ongeveer 60 werknemers, meestal ingenieurs. Zij behandelen alle technische kwesties die een hoge impact kunnen hebben. Ook levert de afdeling tools en trainingen aan andere supportdivisies van Telenet, zodat klanten zoveel mogelijk in eerste lijn snel en efficiënt geholpen kunnen worden.

 
 

Bekijk ook

  • IT continuity en internetconnectiviteit whitepaper

    Wat als uw internetverbinding uitvalt?

    lees meer
  • Hoe gaat úw bedrijf om met thuiswerken?

    Vragen zoals deze beantwoordt u met een bedrijfsbeleid rond het gebruik van smartphone, tablet, BYOD en pc...

    lees meer
  • De trends in vaste bedrijfstelefonie

    Door de digitalisering van vaste telefonie is kwaliteitswinst geboekt...

    lees meer
 
 
 
data-overlay-scroll-enable="false"