Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Olympisch kampioene Heidi Rakels groeit van 0 naar 100 miljoen

“Ik geloof niet in dat ene ondernemersidee, wel in antwoorden op de noden van de markt”

“Binnen 5 jaar willen we een 100 million dollar company zijn”, lacht Heidi Rakels. Als judoka won ze een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Barcelona. Als onderneemster werd Heidi zopas verkozen tot ICT Woman of the Year en won ze met haar bedrijf GuardSquare de award voor snelst groeiende IT-bedrijf van het land. Straf dat ze zelfs een steiler groeipad voorziet.

 
 

In 2014 zaten Heidi Rakels en haar partner Eric Lafortune nog alleen achter de computer. Nu hebben ze 45 medewerkers, een knap kantoor in Leuven en klanten over de hele wereld. “We beveiligen apps”, vertelt Heidi. “Zowel ontwikkelaars van Android- als iOS-apps kopen bij ons een stukje software waarmee hun app beschermd is tegen hackers.”

 

Eind 2019 wil GuardSquare 70 medewerkers tellen en 13 miljoen euro factureren, bijna het dubbele van 2018. “We hebben net een nieuwe groeigrafiek uitgetekend”, vertelt Heidi. “De vorige liep tot 7 miljoen euro omzet. Dat haalden we. Nu schiet de lijn de hoogte in tot 100 miljoen dollar in 2023.” Heidi lacht erbij. “Een bedrijf zijn van 100 miljoen dollar, klinkt toch straffer dan eentje van 88 miljoen euro.”

Internationaal vanaf dag 1

De vrolijke nuchterheid typeert het ondernemerskoppel. Ze zijn fier op de Deloitte’s 2018 Technology Fast 50-Award die ze ontvingen voor het snelst groeiende Belgische technologiebedrijf. “Ik vind het vooral leuk dat we 4713,63% groei in de laatste drie jaar kunnen combineren met een leuk bedrijf zijn.”

 

"Heel wat soorten mensen werken bij GuardSquare, wel meer dan 15 verschillende nationaliteiten. Dat is een bewuste salespolitiek. “Een IT-bedrijf moet meteen internationaal gaan. Maar omdat buitenlandse kantoren openen duur is, wierven we verschillende nationaliteiten aan voor onze hoofdzetel in Leuven: een Chinese werkneemster, een Zuid-Koreaan, een Braziliaanse ... Zij kennen de cultuur van hun land en verkopen aan die landen. Omdat Engels hier de voertaal is, voelt niemand zich uitgesloten.”

Speel in op de markt

Starters hebben het vaak moeilijk om de markt te overtuigen, maar bij Heidi ging dat vanzelf. De open source software die Eric online zette, werd vlot gedownload door bedrijven wereldwijd. Zonder 1 euro te spenderen aan marketing was zijn applicatie die andere apps kleiner en sneller maakt heel populair.

 

“Bedrijven begonnen ze ook te gebruiken om hun apps te beveiligen. Daarover kregen we vragen.” Vanuit de vragen van de markt ontwikkelden Eric en Heidi verder. “Deze kennis van de markt heb je als starter absoluut nodig. Ik geloof niet in dat ene ondernemersidee dat je los van klanten lanceert. Inspelen op uw markt is extreem belangrijk om te slagen.”

Uw huidige problemen hebben anderen ongetwijfeld al opgelost. U moet het warm water niet opnieuw uitvinden.

 
 

Aanvaard hindernissen

En slagen, dat deden Eric en Heidi. “We wilden eigenlijk met twee blijven omdat we beiden risicoavers zijn en voldoende verdienden. Maar tegelijkertijd mochten we niet op vakantie, was ziek worden geen optie en lag onze prijs te laag, waardoor we onze eigen markt kapot maakten.” Bovendien groeiden ze te fors. Mensen aanwerven, een bedrijf oprichten, met een salesteam aan de slag gaan, bijkomende ontwikkelaars inhuren, … Dit lukte onmogelijk alleen.

 

“Pas toen we de ervaren ondernemer Jurgen Ingels ontmoetten, konden we voor de groeipiste kiezen. Het werd een redelijk chaotische tijd. In een groot bedrijf loopt er elke dag wel iets mis: mensen zijn ziek of je mist een deal. In het begin boeide ik me er in op. Maar al snel leerde ik dat het in een bedrijf nu eenmaal niet altijd loopt zoals je wil. Hindernissen vormen een deel van het proces. Zag ik ze vroeger als tegenslagen, dan leerde ik dat het opportuniteiten zijn om te ontdekken hoe ik ze zo efficiënt mogelijk oplos.”

Luister naar ervaren ondernemers

Zelf werd Heidi steeds meer een onderneemster. Zopas is ze zelfs verkozen tot ICT Woman of the Year 2019. “Belangrijk voor mij was dat ik in het begin van niets wist. Ik was professioneel judoka geweest en kon heel goed programmeren, maar was geen onderneemster. Daarom stelde ik veel vragen. Ik luisterde, leerde enorm veel en vormde mijn eigen waarheid.”

 

Ze raadt dan ook elke starter aan om goed te luisteren. “Ik merk dat starters soms te eigenwijs zijn. Ze hebben hun idee. Ze willen het uitvoeren zoals zij denken. Daarbij slaan ze goed advies in de wind. Nochtans maken alle ondernemers dezelfde fouten. Ze kampen met dezelfde problemen op dezelfde momenten. Uw huidige problemen hebben anderen ongetwijfeld al opgelost. U moet het warm water niet opnieuw uitvinden.”

Zorg voor vaste inkomsten

Het inkomstenmodel is een oplossing dat GuardSquare van anderen overnam. “Dankzij het recurring verdienmodel was ik begin dit jaar al zeker van 7 miljoen euro inkomsten. Vroeger moesten onze klanten zelf hun licentie vernieuwen, wat velen niet elk jaar deden. Maar daardoor boekten wij geen inkomsten."

 

"Jurgen Ingels heeft meteen het model ingevoerd van Netflix, Spotify en andere apps in onze sector. Nu betaalt elke klant jaarlijks zijn abonnement. Dit model is zo belangrijk voor ons. De zekerheid over cash zorgt voor enorm veel rust en financiële zekerheid. Ik weet perfect wat ik mag uitgeven en hoeveel mensen we ermee kunnen betalen.”

Daag uzelf uit met een hoog doel

Het hoge doel van 100 miljoen dollar wordt niet zomaar gezet. Elk jaar communiceert Heidi erover. Het doel is net zo hoog dat het fantastisch is, maar niet onbereikbaar. “Een hoog doel dwingt ons om nieuwe dingen te doen, te blijven nadenken over hoe het beter kan en met welke producten we ons basisaanbod kunnen uitbreiden. Anderzijds moeten de targets wel haalbaar zijn voor de medewerkers. Zij zijn het die de contracten getekend moeten krijgen, die verkopen, onze beslissingen uitvoeren en zich elke dag inzetten.”

 

Wat niet wil zeggen dat ondernemen voor Eric en Heidi peace of cake is. “Natuurlijk weegt het ondernemerschap vaak op mij. Ik heb een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en ben perfectionistisch. Ik leg me nooit neer bij wat er is. Het is de aard van het beestje én mijn kracht. Dankzij deze karaktereigenschappen heb ik in het verleden heel wat judotitels behaald. Net zo probeer ik vandaag een goed bedrijf uit te bouwen.”

 

Het slimste wat Heidi doet, is zich omringen met mensen die beter zijn in hun vak, zegt ze nog. Bijvoorbeeld de ervaren manager die sinds kort een ordelijkere structuur uitwerkt en bewaart, weg van de chaos. “Ik laat al mijn mensen hun ding doen.”

Meer Inspiratie

 
 
 
 

3 tips die ik graag geef aan de starter die ik zelf ooit was

  • 1. Ken uw markt door en door.
  • 2. Daag uzelf uit met een hoog doel.
  • 3. Lanceer voortdurend kleine nieuwigheden naast uw hoofdproducten.

 

Onlangs een eigen zaak gestart? Ontdek hier onze tips en tricks!

 
 

Inspiratie

  • Saxofoonmaker Karel Goetghebeur realiseert zijn droom

    Van over de hele wereld zakken saxofonisten af naar conceptstore Adolphe Sax & Cie in Brugge. Nochtans heeft Karel het als starter niet gemakkelijk gehad.

    lees meer
  • Ellen Kegels van breilabel LN Knits deelt haar tips voor starters

    Als starter heeft Ellen Kegels afgezien, maar toch slaagde ze erin om een succes te maken van haar fairtrade breilabel LN Knits. Ontdek haar tips!

    lees meer
  • Waarom startende ondernemers vaak falen

    Onlangs een eigen zaak gestart? Ontdek de meest praktische tips en te vermijden beginnersfouten uit het boek Start-up Survival.

    lees meer