Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Top 3 digitale trends: hoe worden ze nu al wereldwijd toegepast?

Internet of Things, augmented reality, big data, voice, … Hoe worden deze en andere technologieën internationaal toegepast? En rond welke trends wordt er volop geïnnoveerd? Ontdek tal van succesvolle voorbeelden van China tot Zweden die misschien ook uw bedrijf kunnen inspireren.

 
 

Momenteel hoog op de agenda van bedrijven en overheden wereldwijd: de implementatie van Internet of Things (IoT) en andere technologieën die de afgelopen jaren de kop opstaken. Mogelijks is ook uw organisatie ermee bezig. Daarom kijkt het Gentse digitale marketingbureau Wijs in zijn trendrapport 2019 over de grenzen heen, op zoek naar goede voorbeelden van bedrijven en overheden die volop aan het digitaliseren zijn. Wij lazen het lijvige rapport voor u en vatten het samen in drie grote trends: on demand, personaliseren en digitale interfaces.

Trend 1. Digitale interfaces

Smartphones worden de ‘afstandsbediening van ons leven’, waardoor steeds meer bedrijven bekijken hoe ze hun producten en diensten online kunnen brengen. Bijvoorbeeld bankieren of treinticketjes kopen doen we steeds meer via apps. En ook in het buitenland zijn dergelijke apps en interfaces een succes:

  • China: WeChat bundelt alles
    Het geheim van WeChat? Op één platform bundelt het een heleboel diensten: chatten, vliegtuigtickets boeken, betalen, contracten bezorgen, … Ook in het Aziatische bedrijfsleven is deze app dé communicatietool – het is zelfs populairder dan e-mail. WeChat zal nog meer inzetten op mini-apps en technologieën zoals in-car-systemen en integraties met enterprise software uit de B2B-wereld. Het platform telt meer dan 1 miljard gebruikers, waarvan 30% maar liefst 4 uur per dag in de app spenderen.
  • Chili: digitaal ziekenhuis
    In Chili woont een aanzienlijk deel van de bevolking in afgelegen gebieden, dus is een dokter raadplegen niet altijd evident. Tegelijk zijn er meer internetverbindingen dan inwoners. Daar maakt de Fundacion Pais Digital handig gebruik van door een ‘digitaal ziekenhuis’ te lanceren. Chilenen die ambulante – dus geen urgente – zorg nodig hebben, registreren zich op het platform en kunnen via videocalls bij allerhande specialisten op digitaal doktersbezoek.
  • Verenigde Staten: radicale gebruiksvriendelijkheid
    “In de VS is er een ongeziene aanvaarding van producten en diensten die inzetten op radicale gebruiksvriendelijkheid”, aldus Head of Design Yoni De Beule van het Amerikaanse bedrijf Fivestars. Zo kan u via een app uw kinderen door een onbekende van school laten ophalen of een hypotheek onderhandelen via videochat. Met de augmented reality (AR) apps van Quytech of AR Watches kan u zelfs schoenen en horloges passen. Het klinkt misschien absurd, maar het is booming. Volvo werkt bovendien aan een app waarmee garagisten uw auto kunnen ontgrendelen om onderhoud uit te voeren bij u thuis of op de parking van uw werk.
foto AR watch

Trend 2. On demand

Klanten verwachten dat ze eender wanneer en wat op eender welk toestel kunnen bestellen. Om die bestelling vervolgens meteen te ontvangen. Daar spelen verschillende bedrijven briljant op in:

  • Colombia: Rappi
    De startup Rappi specialiseert zich in on demand delivery en is met 30.000 koeriers in heel Latijns-Amerika actief. Via de app kan u eten, drinken, medicijnen en eigenlijk eender wat bestellen en binnen het uur ontvangen. Daarnaast kan u geld sturen naar iemand anders of een koerier die naar u onderweg is geld laten afhalen aan een bankautomaat. Ze laten zelfs honden uit! En dat aan de oorspronkelijke prijs van het product.
  • Verenigd Koninkrijk: Amazon Prime
    Amazon Prime bundelt verschillende premiumdiensten waarvoor de 100 miljoen klanten wereldwijd maandelijks betalen. Zo krijgen ze toegang tot e-books, games, Prime Video (à la Netflix), Prime Music (à la Spotify) en restaurant delivery service. Ze kunnen ook aanzienlijk goedkopere telefoons en huishoudspullen bestellen. Bestellingen worden dezelfde dag nog geleverd. Het geheime ingrediënt van dit succesrecept? Dankzij One Click Pay is betalen slechts een kwestie van seconden.
  • Verenigde Staten: virtuele assistentes
    In de VS zijn al 50 miljoen virtuele assistenten in omloop. Steeds meer Amerikanen vragen Alexa, Google Home en co ook om boodschappen te doen. Die plaatsen de bestellingen op het juiste platform (bijvoorbeeld Amazon) en regelen de thuislevering.
foto Amazon locker

Trend 3. Personaliseren

U kent het wel: tegenwoordig moet alles op maat van het individu zijn. Maar om dat te realiseren, zijn data-inzichten cruciaal. Almaar vaker zetten bedrijven, ook B2B, maximaal in op de eindklant leren kennen met als doel om data te verzamelen en te personaliseren.

  • Chili: MS-patiënten evalueren
    Novartis zet sensortechnologieën in om patiënten met multiple sclerose (MS) te monitoren. Die info wordt verzameld in een programma dat patiënten leert evalueren zoals een arts dat zou doen. Dergelijke evaluaties kunnen beslissingen van artsen ondersteunen.
  • China: schadeclaims meteen betaald
    Maar liefst 70% van de schadeclaims voor auto-ongevallen wordt bij verzekeringsmaatschappij Ping An binnen de dag betaald. Klanten met pech worden gevraagd om foto’s en filmpjes van de schade te maken en die meteen te bezorgen. De bedrijfssystemen met artificiële intelligentie (AI) keuren op basis van die data de claim goed, berekenen de schade en betalen.
  • Verenigd Koninkrijk: data ruilen voor advies
    De Royal Bank of Schotland (RBS) wil klanten service op maat bieden door hen te vragen om gegevens te delen met de AI-platformen. Bijvoorbeeld door locatiegegevens te delen, kan de bank het risico op fraude beperken. Fraudesystemen zullen dan waarschuwen als iemand betaalt vanuit een ongewone locatie. In ruil voor cashflowgegevens biedt de bank ook gepersonaliseerd spaaradvies aan. Dit alles uiteraard met GDPR in het achterhoofd.

Niet alleen de bedrijfswereld evolueert mee met de nieuwste digitale trends. Zo betaalt u Indische straatverkopers best via de QR-code die op hun trekkar gedrukt is. Britse straatmuzikanten laten ook digitale betalingen toe. En nog sterker: in Zweden kan u de daklozen uitsluitend per betaalterminal aalmoezen toestoppen. In sommige landen wordt er dus al uitmuntend digitaal gedacht.

Interesse in extra info en ideeën over een hele waslijst aan trends en technologieën? Download hier het volledige rapport.

Meer Inspiratie

 
 
 
 

Inspiratie

  • Hogeschool UCLL

    Om in kaart te brengen hoe het met de kwaliteit van de lucht in Hasselt gesteld is, plaatst de Hogeschool UCLL samen met Telenet Tinx tientallen ‘snuffelpalen’ in de binnenstad.

    lees meer
  • Charleroi Airport zet in op Internet of Things

    Charleroi Airport en Telenet gaan strategisch samenwerken op het vlak van Internet of Things. Ontdek de plannen!

    lees meer