Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Cybersecurity checklist voor medewerkers

In het artikel 'Hoe cybersecurity verbeteren in uw organisatie' kreeg u al een idee van hoe goed uw organisatie bezig is op vlak van cybersecurity. Maar weet u al in hoeverre uw medewerkers hun steentje bijdragen? En hoe maakt u hen nog beter bewust van het belang van cybersecurity?

 
 

Medewerkers zijn de spil van uw bedrijf, maar tegelijk ook oorzaak nummer één als het gaat om bedreigingen van buiten de organisatie. De meeste cyberaanvallen ontstaan namelijk door kleine menselijke fouten.

 

"In 1 op 3 gevallen is een beveiligingsincident terug te voeren tot een kwaadwillige actie van een medewerker van het bedrijf. Bij meer dan 90% ligt het gedrag van een medewerker – bewust of onbewust – aan de basis van een incident”, waarschuwt Stefaan Wuytack, Senior Strategy Manager Cybersecurity bij Telenet Business. Medewerkers spelen dus een cruciale rol bij het slagen van cybersecurity.

 

Met deze lijst kan u eenvoudig aftoetsen hoe goed uw organisatie al scoort:

 • Uw medewerkers gebruiken allemaal sterke wachtwoorden.
 • Er is een protocol rond werken op openbare netwerken.
 • Medewerkers kunnen een phishingmails herkennen en weten wat ze daarmee moeten doen.
 • Er is een duidelijk beleid rond toegangscontrole.
 • Verwijderbare media (usb-sticks) mogen niet gebruikt worden. Indien dat wel nodig is, weten medewerkers hoe ze hier veilig mee om moeten gaan.
 • Er is een beleid rond papieren waar gevoelige informatie opstaat.
 • Indien thuiswerken is toegestaan, bestaan hier regels voor.

Creëer bewustwording

Indien u de meeste items niet kan aanvinken, is het noodzakelijk om hier werk van te maken. Ontwikkel protocollen, creëer bewustwording én train uw medewerkers.

 

Vooral het belang van die laatste twee stappen is niet te onderschatten. U kan namelijk nog zo’n goede protocollen schrijven, als uw medewerkers niet weten hoe ze die moeten uitvoeren of als ze zich niet bewust zijn van de gevaren, blijft uw organisatie een gemakkelijk doelwit voor gevaren van buitenaf.

 

Service Delivery Manager Luc Van Houtte van Nextel schetst duidelijk hoe u deze bewustwording kan creëren binnen uw organisatie:

 1. Bepaal wat voor uw organisatie een ‘goede’ situatie is omtrent het voorkomen van cybercriminaliteit. Focus op 2 of maximum 3 zaken die u wil verbeteren.
 2. Elk bedrijf heeft een organisatiecultuur. Bekijk het begrip ‘bewustwording’ vanuit deze organisatiecultuur.
 3. Begin bij het management. Zij moeten deze bewustwording ‘ademen’ om het door te kunnen geven aan de rest van de organisatie. Waarom zou een medewerker zich aan de regels houden als het management dit al niet doet?
 4. Focus op de verschillende persoonlijkheden, leiders en leerstijlen binnen uw organisatie.
 5. Wees realistisch over wat haalbaar is op de korte termijn en optimistisch over wat dit op lange termijn aan voordelen gaat opbrengen.

Bekijk zeker ook het tweede deel van deze checklist over de processen binnen uw organisatie.

Meer Inspiratie

 
 
 
 

Inspiratie

 • Cybersecurity checklist helpt u risico’s ontdekken

  Is uw bedrijf voldoende beschermd tegen cybercriminelen? Deze checklist toont u de sterktes én werkpunten voor medewerkers en interne processen.

  lees meer
 • Cybersecurity checklist voor interne processen

  Naast uw medewerkers moeten ook uw interne processen op punt staan om cybercriminaliteit te vermijden. Deze checklist helpt u om dat te verbeteren.

  lees meer
 • Cybersecurity tips van onze expert

  Cybersecurity is belangrijker dan ooit, want cybercriminaliteit kost bedrijven steeds meer. Onze expert Stefaan Wuytack deelt zijn inzichten en tips.

  lees meer