Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Daar is de luchthaven 3.0! Charleroi Airport zet in op Internet of Things

Brussels South Charleroi Airport (BSCA) en Telenet gaan strategisch samenwerken op het vlak van Internet of Things (IoT). Deze 5-jarige samenwerking zal zich o.a. gaan focussen op slimme parkeersystemen, optimalisatie van het publieke wifinetwerk en analyse van de locatiegegevens van de bezoekers. Het doel? De werking van de luchthaven optimaliseren en de totaalervaring van de passagier – van bij hem thuis tot aan de gate – verbeteren.

 
 

Elke dag vinden bijna 25.000 passagiers de weg naar de luchthaven van Charleroi. Daarmee is BSCA de tweede grootste luchthaven van België en tevens een drijvende kracht achter de economie van het Waalse Gewest. Om de reizigers en bezoekers die van zijn infrastructuur gebruikmaken een nog betere ervaring aan te bieden, wil de groep uitgroeien tot een echte smart airport die bijkomende diensten verleent en zijn klanten een innoverende ervaring aanbiedt.


Daarom gaat BSCA over een periode van vijf jaar een strategische samenwerking aan met de Telenet Group. De bedoeling is om samen een nieuw ecosysteem op te zetten dat de ontwikkeling van IoT-gebaseerde oplossingen mogelijk moet maken. Hiermee kan bijvoorbeeld de app ‘CRL Airport’, die de luchthaven in juni lanceerde, worden uitgebreid. Deze app zal een centrale rol spelen binnen de passagierservaring en wordt een bron van gegevens die voor Brussel-Charleroi Airport van het grootste belang zijn.


De samenwerking zal in een eerste fase op twee concrete oplossingen focussen:

1. Analyse van de passagiersstromen

Zo gaan BSCA en Telenet een oplossing ontwikkelen om de passagiers- en bezoekersstromen binnen en buiten de luchthavengebouwen in kaart te brengen en te analyseren. Telenet gaat in de loop van 2019 het wifinetwerk van de luchthaven verbeteren en fijnmaziger maken.


Vervolgens zal BSCA toegang krijgen tot de locatiegegevens van de bezoekers, uiteraard conform de privacyvoorwaarden. De directie van BSCA kan daarmee de verplaatsingen van de bezoekers bestuderen om de luchthavenorganisatie te optimaliseren. Zo kunnen bijvoorbeeld lange wachtrijen vermeden worden, kan de luchthaven onmiddellijk de reizigers verwittigen als hun vlucht een lichte vertraging heeft of kunnen handelaars op dezelfde manier ook interessante kortingen aanbieden.

2. Een slim en geconnecteerd parkingsysteem

Uit een tevredenheidsenquête van BSCA blijkt dat het parkeerterrein op dit ogenblik de belangrijkste stressfactor is voor passagiers en bezoekers van de luchthaven. Daarom wil het inzetten op een nieuw parkeersysteem dat de gebruikerservaring aanzienlijk moet verbeteren.


Zo zal u in de toekomst op voorhand via de app een parkeerplaats kunnen reserveren en betalen. Bij de ingang van de parking zullen slimme camera’s dan automatisch uw nummerplaat herkennen, terwijl sensoren die via het NB-IoT-netwerk van Telenet geconnecteerd zijn, aangeven waar er nog vrije plaatsen zijn. Dit nieuwe systeem zal vanaf de zomer van 2019 beschikbaar zijn voor een eerste lot van 500 parkeerplaatsen.

Luchthaven als innovatiehub

De volgende jaren zullen BSCA en Telenet steeds meer IoT-oplossingen uitwerken en de CRL Airport-app uitbouwen. Zo kan de luchthaven zich steeds meer ontwikkelen als een innovatiehub voor het hele gewest.


De bedoeling is om ook andere ondernemingen, startups en universiteiten aan te trekken die er met nieuwe diensten en applicaties kunnen experimenteren. Niet onbelangrijk om dat te doen slagen: de hoge gebruiksvriendelijkheid van het Microsoft-platform dat Telenet koos om zijn IoT-oplossingen te ontwikkelen.


Telenet Tinx staat voor open platformen ontwikkelen en alle soorten bedrijven (ook overheidsinstanties) de tools geven om te innoveren, te digitaliseren, en hun verschillende activiteiten anders aan te pakken, met de technologie van Telenet en de professionele ondersteuning van haar medewerkers.

Meer Inspiratie

 
 
 
 

Inspiratie

  • Hoe hackers via de werkpleksensoren bij u binnenbreken

    Elk jaar slagen hackers erin om complexere bedreigingen op bedrijven los te laten.

    lees meer
  • Agfa-Gevaert

    "Sinds de digitalisering is een betrouwbare connectiviteitspartner als Telenet cruciaal", aldus Global Purchasing Manager Rudy Peeters.

    lees meer