Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

6 tips om zo weinig mogelijk belastingen te betalen

 
 

U wil ook liever wat minder belastingen betalen? Check dan zeker deze manieren om het eindbedrag zo beperkt mogelijk te houden, speciaal voor zelfstandigen en ondernemers.

Het is weer die tijd van het jaar… Vennootschappen en rechtspersonen hebben nog tot 27 september de tijd om hun belastingen in te dienen. Hoog tijd dus om u met uw boekhouder aan tafel te zetten of zelf de rekenmachine boven te halen.

 

Wist u al dat er voor ondernemers tal van manieren bestaan om fiscaal te optimaliseren? Hieronder vindt u een samenvatting van de belangrijkste methodes.

1. Spaar maximaal voor uw pensioen

Pensioensparen en levensverzekeringen zijn interessant voor een zorgeloze oude dag. Maar ook vandaag doet u er al uw voordeel mee, want het zijn de eerste en beste oplossingen om fiscaal te optimaliseren. Informeer bij uw boekhouder, verzekeraar of bank.

2. Ken de aftrekbare kosten

Uitgaven die verband houden met uw beroep én er op gericht zijn om meer inkomsten te verwerven, brengt u in mindering op uw inkomsten. Dit zijn de aftrekbare kosten voor ondernemers, bijvoorbeeld: de huur van een kantoor, telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, aankoop van een computer, fiets, enzoverder.

3. Verzamel bonnetjes

Hoe zorgvuldiger u bonnetjes verzamelt van restaurantbezoeken, fietsreparaties, kleine kantooruitgaven, … hoe meer kosten u kan inbrengen. De fiscus vraagt namelijk bewijzen.

Zijn uw bonnetjes vandaag een rommeltje? Het Belgische Rydoo Expense houdt uw rekeningetjes digitaal bij. Heel handig.

4. Overleg met uw boekhouder

Bespreek uw cijfers minstens halfjaarlijks met uw boekhouder. Vraag hem of haar naar het fiscaal meest voordelige loon, de beste onkostenvergoedingen, investeringen, enzovoort. Hij of zij ontrafelt voor u de complexe fiscaliteit en de voorafbetalingen die vennootschappen best betalen.

5. Bel de controleur

Hebt u nog extra vragen of zijn er fouten gebeurd? Dan contacteert u best zelf de belastingcontroleur. Bel even of ga langs bij een lokaal belastingkantoor. De medewerkers helpen u er graag verder.

6. Optimaliseer ook uw personenbelastingen

Uw boekhouder is de juiste persoon om de belastingaangifte voor uw professionele activiteiten in te vullen. Wanneer hij of zij ook de aangifte voor uw personenbelastingen regelt, boekt u tweemaal winst. Dankzij het volledige overzicht op uw financiën slaagt hij of zij er ongetwijfeld in verder te optimaliseren.

Volg ons op Facebook en LinkedIn!

Bekijk ook

 • Hoe voorkom ik afleiding door mails, telefoons en sociale media? 5 tips

  Sociale media, telefoon en mail proberen u voortdurend af te leiden van het echte werk. Maar voortaan wordt u weer zelf de baas van uw tijd…

  lees meer
 • 3x winst met deze workshops digitale communicatie

  Sociale media en co zijn onmisbaar voor uw zaak. Kan u nog wat hulp gebruiken? Dan zijn trainingen iets voor u.

  lees meer
 • Weekend van de Klant digitaler dan ooit?

  Op 6 en 7 oktober is het zover! Tijdens het Weekend van de Klant verwennen handelaars hun klanten extra hard. Dit jaar moedigen we hen aan om dat ook online te doen.

  lees meer