Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Maatwerkbedrijf Vlotter strijdt mee tegen corona

“De productie van 25.000 spatmaskers houdt onze mensen aan het werk”

Door corona werd het plots heel stil in maatwerkbedrijf Vlotter. Tijdelijke werkloosheid dreigde voor de kwetsbare medewerkers. Gelukkig diende er zich een nieuw project aan. In recordtijd maakten de mensen van Vlotter 25.000 gratis spatmaskers voor verzorgend personeel.

 
 

De 200 medewerkers van maatwerkbedrijf Vlotter zijn gespecialiseerd in dingen in elkaar zetten. En dat komt nu van pas. Want de coronacrisis vraagt om producten die niet eerder in België geassembleerd werden.

Werk voor kwetsbare doelgroep

“De dag na de lockdown vroeg de organisatie Counter Covid ons om spatmaskers te produceren”, legt bedrijfscoördinator Björn Elewaut uit. “Die kans greep ik met beide handen aan. Want zo konden we een groot deel van onze mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt aan de slag houden.”

 

Counter Covid startte als een initiatief van Yo Engelen, CEO van e-demonstrations dat onder meer evenementen voor Telenet opzet. “Drie van mijn mensen werkten vroeger in de zorg”, vertelt Yo. “Hun ex-collega’s informeerden bij hen naar spatmaskers.”
Maar omdat deze overal uitverkocht waren, gingen Yo en zijn mensen zelf aan de slag met hun machines waarop anders promotiemateriaal gemaakt wordt. Ze slaagden erin om een functioneel masker uit dunne transparante plexi platen te snijden. Voor de montage van de schermen tot spatmaskers klopten ze aan bij een flexibele partner waarmee ze al lang samenwerken: maakwerkbedrijf Vlotter.

Het is ongelooflijk hoe snel Vlotter een nieuw project opstart. Dit kan niet elk maatwerkbedrijf.

Yo Engelen, CEO van e-demonstrations

 
 

“Het is ongelooflijk hoe snel Björn met zijn mensen een nieuw project kan starten”, zegt Yo. “Dit kan niet elk maatwerkbedrijf. Bovendien zijn zij zeer sterk in repetitief en nauwkeurig werken gedurende dagen en weken. Dat is net waar dit project nood aan heeft.”

Eén dag na lockdown al gestart

Eén dag na de lockdown startte Vlotter de productie al op. Dit was allesbehalve evident.

 

“Het opgeven van de vertrouwde werkmethodes is niet eenvoudig voor onze mensen”, zegt Björn. “Het vraagt heel wat inspanningen van ons omkaderend personeel om de nieuwe werkmethoden te plannen, uit te leggen, te implementeren en te bewaken. Via cartoons en tekenfilmpjes informeren we onze doelgroepmedewerkers zo laagdrempelig mogelijk, onder meer over de 1,5 meter afstand die ze moeten houden.”

Via cartoons en tekenfilmpjes informeren we onze doelgroepmedewerkers over de 1,5 meter afstand die ze moeten houden.

Björn Elewaut, bedrijfscoördinator bij Vlotter

 
 

De inspanningen lonen. Dankzij de snelle omschakeling houdt Vlotter heel wat mensen zinvol aan de slag én draagt het een wezenlijke steen bij aan de maatschappij in crisis.

 

Na twee weken hadden veertig medewerkers meer dan 25.000 maskers in elkaar gezet. Ze werden bovendien razendsnel verstuurd naar ziekenhuizen, dokterspraktijken, brandweer- en politiekazernes en verplegend personeel.

Sam Gooris stuurt bedankfilmpje

“Na een tijdje moesten we grondstoffen inkopen en onze werking financieren”, zegt Björn. “Sindsdien vragen we een vergoeding aan kostprijs. Zo proberen we van een gruwelijk spook iets positiefs te maken.”
Het productengamma op counter-covid.nu werd intussen uitgebreid tot een volledig nieuwe productcategorie van spatmaskers, plexi schermen, verdeelstations voor ontsmettingsmiddelen en andere materialen voor bureaus en onthaaldesks.

 

“Om de mensen van Vlotter te bedanken en te motiveren om in deze tijden te werken, vroegen we Sam Gooris een filmpje te maken”, legt Yo uit. "Hij is een echte held voor de medewerkers van Vlotter."

 

Foto’s: Fotocredit Associated Press

Meer inspiratie

 
 
 
 

Over maatwerkbedrijf Vlotter

Bij Maakbedrijf Vlotter werken 200 mensen die moeilijker toegang hebben tot de reguliere arbeidsmarkt. In gewone tijden is Vlotter het grootste fietsenassemblagecentrum in de Benelux, én ISO9001-gecertificeerd. Het sociale bedrijf helpt ook Telenet met alle geretourneerde producten.
“We registreren deze telecomproducten zoals digicorders en set-up boxen, bekijken ze en maken ze klaar voor hergebruik of recyclage”, zegt bedrijfscoördinator Björn Elewaut. “Verder helpen we onze klanten met concrete oplossingen voor alle problemen.”