Deel Een Koe verkoopt online rundsvlees
David De Keyser is piloot én de drijvende kracht achter Deel Een Koe. Met dat volledig online bedrijf verkoopt hij natuurlijk en smaakvol rundvlees. Hoe pakt hij het aan?
lees meerKan een app ons helpen voedsel te besparen? Ja dus. Amper twee jaar geleden introduceerde Jonas Mallisse ‘Too Good To Go’ in ons land. Vandaag maken al honderdduizenden landgenoten gebruik van de app. Zijn zaak telt een 30-tal medewerkers en ruim 3.000 partners uit de voedingsindustrie.
Jaarlijks kiepert elke Belg zomaar eventjes 345 kilo voedsel in de vuilnisbak. In 2018 besloot Jonas Mallisse om de strijd aan te gaan met deze immense verspilling. “Dat liep aanvankelijk best moeizaam, maar eens we een aantal handelaars over de streep hadden getrokken, ging de bal snel aan het rollen.”
“We hebben al minstens 34.848.376 maaltijden uit de vuilnisbak gered.
- Jonas Mallisse
Het principe van Too Good To Go is eenvoudig: de app is locatie-gebaseerd, en toont u in een wip die handelaars of restaurants in uw buurt die voedsel over hebben. Via de app kan u de aangeboden maaltijden zien en bestellen. Daarna haalt u die af op het aangegeven tijdstip.
Het basisprincipe is dat alle overschotten verkocht worden tegen maximaal een derde van de originele prijs. “Ons uitgangspunt is in eerste instantie dat we zoveel mogelijk voedsel willen redden, niet dat we zoveel mogelijk geld willen verdienen”, klinkt het.
“We weten dat zowat een derde van alle beschikbare voedsel in ons land nooit verkocht of opgegeten wordt. Een reusachtig gat in de markt, zeg maar”, weet Jonas. Hoe groot dat gat wel is, blijkt ook uit de cijfers die Jonas al kan voorleggen. Al ruim 3.284 handelaars sloten zich aan bij het initiatief, en de app telt al 1.032.782 geregistreerde gebruikers.
“Dankzij de app, die u in principe altijd bij de hand hebt, is het model heel snel schaalbaar”, geeft Jonas aan. “Tegelijk is het potentieel nog gigantisch groot: alleen al in België zijn er naar schatting 60.000 bedrijven die iets met voeding doen. We zijn van start gegaan in Gent en vandaag zitten we al in alle steden met meer dan 60.000 inwoners. We werken intussen overigens ook al met een 30-tal vaste medewerkers.”
Vanuit het idee dat voedselverspilling niet enkel de wereld zal worden uitgeholpen met een app, publiceert Too Good To Go ook een veelgelezen blog. “Onder meer via die blog willen we inzetten op meer bewustmaking. We willen het maatschappelijk debat rond voedselverspilling ook aanwakkeren. Instagram en Facebook zijn hiervoor uiteraard bijzonder dankbare communicatiekanalen. Intussen gaan onze aanpak en ideeën via de sociale media gewoon een eigen leven leiden. Zo zijn er al een 10-tal lokale Facebookgroepen ontstaan, opgericht door gebruikers die ervaringen en ideetjes met elkaar uitwisselen.”
Bent u actief in de voedingsindustrie en wil ook u minder verspillen? Sluit u aan bij Jonas en To Good To Go.
Inspiratie
David De Keyser is piloot én de drijvende kracht achter Deel Een Koe. Met dat volledig online bedrijf verkoopt hij natuurlijk en smaakvol rundvlees. Hoe pakt hij het aan?
lees meerLaurence Claerhout richtte enkele jaren geleden Linked Farm op, een digitaal platform waarop boeren en consumenten elkaar vinden. Hoe promoot ze platform en producten?
lees meerJennick Scheerlinck lanceerde de app Hoplr, waarmee we er ook virtueel kunnen zijn voor onze buren. Dat maakt het buurtnetwerk zeer relevant, zeker nu. Hoe werkt het?
lees meer