Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Maarten Schenk factcheckt Facebook

Zelfgemaakte software leidt tot internationaal factchecking succes

Op een congres in Rome stapte Maarten Schenk in de zomer van 2018 zelf op de delegatie van Facebook af: of ze niet geïnteresseerd waren in een samenwerking? Vandaag is de Amerikaanse technologiereus een van de grootste klanten van Maartens bedrijf Lead Stories. Hij doet ervoor aan factchecking.

Het begon enkele jaren geleden met een programma dat Maarten zelf schreef om te kunnen opvolgen hoeveel Facebook likes de berichten op zijn technologieblog kregen. “Zo kwam ik op het idee om ook de populariteit van andere links op sociale media op te volgen en te meten. Die rankings publiceerde ik op het zelfontworpen trendolizer.com”, blikt hij terug.

Wij geven aan Facebook alle fake nieuwsberichten door die wij signaleren. Reken maar op twee tot drie berichten per dag.

- Maarten Schenk

 
 

Internationaal avontuur

“Enkele maanden later kreeg Trendolizer al 400.000 views per maand, en dat op basis van volledig geautomatiseerde software. Almaar meer journalisten en marketeers raakten geïnteresseerd in die trends op sociale media. Bovendien werd ik benaderd door enkele Amerikanen die wel brood zagen in mijn technologie. Zo is Lead Stories ontstaan.”

 

Het idee leek simpel: schrijven rond wat online trending was, op maat van het grote publiek in de VS. “We hadden toen vierhonderd subdomeinen op onze site, rond de meest actuele en populaire thema’s. Telkens er nieuwe trends opdoken, maakten wij daar ook verhalen over. Met het idee dat zo’n website dan wel snel de nodige adverteerders zou lokken. Niets bleek minder waar te zijn: vaak waren wij effectief de eersten om trending topics op te pikken, maar voor relevante journalistieke content daarover surften de Amerikanen netjes naar de welbekende grote sites.”

Succes door factchecking

De site werd een flop, maar finaal ontstond zo wel het idee om zelf aan factchecking te doen. “Dankzij onze software botsten we almaar vaker op fake verhalen die heel snel viraal gingen op Facebook of Twitter. In die periode – in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen – werd dit fenomeen plots een hot topic. Zodra we het idee hadden dat een bepaald verhaal fake was, gingen we dat zelf checken en publiceerden we daar een eigen stuk over. Tegelijk gaven we aan waar die fake verhalen precies vandaan kwamen", vertelt Maarten.

“Met die stukken trokken we plots wél veel bezoekers aan. En dus besloten we ten volle op fake nieuws te focussen. We legden bovendien hele lijsten aan van sites die vaak valse of satirische stukken brachten. Ook stootten we blijkbaar vaak veel sneller op valse verhalen dan professionele factcheckers. Zo werd de bal aan het rollen gebracht. Onze factcheckingsite werd min of meer een uithangbord voor onze accurate en snelle software.”

Werken voor Facebook

De voorbije jaren klopten onder meer factcheckers uit Engeland, Duitsland en de Filipijnen al bij Maarten aan voor de software van Lead Stories. Vorige zomer mocht hij echter plots nog enkele versnellingen hoger schakelen. “We kwamen op een congres in contact met Facebook”, klinkt het. “Zij zijn vandaag ook klant bij ons, wat betekent dat wij alle fake nieuwsberichten waarop we botsen zo snel mogelijk aan hen signaleren. Reken maar op twee tot drie berichten per dag.”

“Facebook heeft partnerships gesloten met een aantal factcheckers, die totaal onafhankelijk van elkaar werken. Het bedrijf bemoeit zich ook helemaal niet met de berichten die wij onderzoeken. Het stuurt ons dus niet aan. Facebook wil immers absoluut niet de indruk wekken dat het zou bepalen welke nieuwsberichten al dan niet vals zijn. Terwijl wij er uiteraard alle belang bij hebben om ervoor te zorgen dat onze informatie zo accuraat mogelijk is: als factchecker is onze geloofwaardigheid ons hoogste goed.”

Hoe Maartens bedrijf online het kaf van het koren scheidt?
Daar ontdekt u meer over op de website van factcheckingbedrijf Lead Stories.

De 3 lessen van Maarten

1. Een starterstraject duurt altijd langer dan u vooraf had ingeschat. Wapen u daartegen, en besef dat er de eerste maanden en jaren wellicht minder geld zal binnenstromen dan begroot.

2. Leer in die beginjaren duidelijke prioriteiten te stellen: stop vooral tijd in activiteiten die geld in het laatje brengen, de minder belangrijke details volgen later wel.

3. Wees niet blind voor andere opportuniteiten. "Ooit bouwde ik websites, vandaag verdien ik geld met factchecking. Je moet dus van koers durven te veranderen.”

 
 

Meer inspiratie

 
 
 
 

Inspiratie

  • Online netwerk helpt buren om in contact te blijven

    Jennick Scheerlinck lanceerde de app Hoplr, waarmee we er ook virtueel kunnen zijn voor onze buren. Dat maakt het buurtnetwerk zeer relevant, zeker nu. Hoe werkt het?

    lees meer
  • PARC-app brengt jonge ouders samen

    Sabine Minutillo en Ellen Schoenaerts lanceerden PARC, een app voor jonge ouders. Op sociale media heeft PARC intussen een fanclub die gratis reclame maakt voor de app.

    lees meer
  • Ongeval toont ondernemer gat in de markt

    Na een vreselijk auto-ongeval belandde Henk Beyaert in een rolstoel. Toch stampte hij met Move All The Way een bloeiende zaak uit de grond.

    lees meer