Linked Farm brengt boeren en consumenten samen
Laurence Claerhout richtte enkele jaren geleden Linked Farm op, een digitaal platform waarop boeren en consumenten elkaar vinden. Hoe promoot ze platform en producten?
lees meerDeel Een Koe dankzij digitalisering
David De Keyser heeft twee passies: het vliegtuig en lekker vlees. En dus combineert hij zijn job als piloot nu al enkele jaren met Deel Een Koe, het online bedrijf dat hij 6 jaar geleden oprichtte. Daarmee wil hij natuurlijk en smaakvol vlees opwaarderen. Dat lukt hem, dankzij de troeven van digitalisering.
“Ik kom uit een slagersgeslacht”, vertelt David. “Maar in mijn jeugd zag ik hoe het ambacht almaar meer moest wijken voor de eisen van de grootindustrie, en dus besloot ik andere horizonten op te zoeken.” Het bloed kruipt evenwel waar het niet gaan kan. In 2014 stampte David samen met Jo, een bevriende slager die nog z’n eigen koeien kweekte, het eerste crowdbutching-platform in België uit de grond.
“We posten heel geregeld filmpjes en verhalen, ook soms de minder leuke. Dat verhoogt onze authenticiteit en geloofwaardigheid.
- David De Keyser
Intussen verkoopt David via zijn website al 10.000 pakketten vlees per jaar, in België, Nederland en Luxemburg. Het bedrijf telt 5 medewerkers en groeit nog jaarlijks.
“Mijn job als piloot geeft me ergens de luxe om trouw te blijven aan mijn principes. Het commerciële en organisatorische luik verloopt natuurlijk ook volledig online, en kan ik in feite om het even waar ter wereld afhandelen. Ik maak er een punt van om elke mail uiterlijk binnen de 24 uur te beantwoorden, ongeacht waar ik ben. Mijn job en bedrijf combineren lukt dus perfect, en ik zie nog heel wat groeimarge. Met dit model zouden we nog kunnen doorgroeien tot maximaal 50.000 pakketten per jaar, maar heel eerlijk: daar lig ik niet wakker van. Ik ben vandaag perfect gelukkig.”
Met meer dan 5.600 volgers op Facebook heeft Deel Een Koe intussen al een behoorlijk stevige fanbase uitgebouwd. “Onze berichten worden heel geregeld gedeeld, wat eigenlijk de nieuwe mond-tot-mondreclame is”, stelt David vast. “Voor ons online bedrijf, dat in feite volledig anoniem is, is de communicatie met de klanten extreem belangrijk.”
“Onze doelgroep is hoofdzakelijk 30 tot 50 jaar oud, en daarvoor is Facebook ons belangrijkste kanaal. De positieve feedback die we daar krijgen, is veel waardevoller dan welke reclame ook. Voor ons is ze letterlijk onbetaalbaar. We posten heel geregeld filmpjes en verhalen, ook soms de minder leuke. Dat verhoogt onze authenticiteit en geloofwaardigheid.”
David werkt vandaag samen met drie boeren, die hij persoonlijk kent en die telkens ook andere rassen kweken, altijd met liefde en toewijding. “Onze koeien hebben echt geleefd, en dat proeft u. U eet iets minder maar wel iets kwalitatiever vlees.”
Piloot of niet, David verzorgt zowel het organisatorische luik als de marketing en de verkoop van Deel Een Koe. “Een koe delen is geen nieuw idee, maar de digitalisering maakt het wel een heel stuk eenvoudiger. U klikt online op het ras van uw keuze, en krijgt meteen te zien hoeveel procent van dat dier op dat moment al gereserveerd is. Zodra de volledige koe verkocht is – bij ons geen verspilling – ontvangt u een mailtje. Twee weken later krijgt u uw pakketje koe netjes thuisbezorgd: 10 kilo vlees, verpakt in porties en klaar om meteen ingevroren te worden. En gegarandeerd zonder toevoeging van water of andere additieven.”
“Elke koe is goed voor 30 tot 35 porties,” vervolgt David, “en de dieren worden pas geslacht als ze 4 tot 6 jaar oud zijn. Daarna versnijden we het vlees tot steak, hamburgers, soepvlees, gehakt, americain … Onze pakketten hebben een vaste standaardsamenstelling, maar als consument kan u uw pakket altijd wel nog wat personaliseren.”
Deel Een Koe in actie zien? Bezoek de website van Davids succesvolle zaak.
1. Als u een zaak opstart, stel uzelf dan de vraag: zou ik klant worden van mijn eigen onderneming? Lanceer ik een product dat of een dienst die ik ook zelf zou willen uittesten?
2. Besef het goed: anno 2020 zoekt de consument ook beleving. Stop die dus eveneens op de
een of andere manier in uw zaak.
3. Probeer het wiel niet heruit te vinden, maar zoek naar een vernieuwend verhaal. "Bij ons
koopt u geen vlees, u koopt een beest."
Inspiratie
Laurence Claerhout richtte enkele jaren geleden Linked Farm op, een digitaal platform waarop boeren en consumenten elkaar vinden. Hoe promoot ze platform en producten?
lees meerJonas Mallisse brengt met Too Good To Go klanten en voedingszaken samen. Zo redde hij al meer dan 30 miljoen maaltijden. Op welke kanalen zet hij online in?
lees meerJennick Scheerlinck lanceerde de app Hoplr, waarmee we er ook virtueel kunnen zijn voor onze buren. Dat maakt het buurtnetwerk zeer relevant, zeker nu. Hoe werkt het?
lees meer