Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Telenet Business-topvrouwen Martine Tempels en Sophie Pollet

“Af en toe zijn we bewust imperfect”

Teams en mensen staan centraal in de loopbaan van twee ondernemende vrouwen, Martine Tempels (59) en Sophie Pollet (42). “Ik vergat daarbij mezelf weleens”, erkent Martine, om vervolgens een balans te leren vinden … en deze wijsheid door te geven aan Sophie.

Als Senior Vice President leidt Martine Tempels sinds 11 jaar Telenet Business en de intussen duizend medewerkers. Onder haar leiding groeide deze B2B-activiteit gevoelig, van 5 à 7% tot 23% van de totale Telenet-omzet.  

 

Sophie Pollet was zelfstandig consultant en werd vorig jaar aangetrokken door Martine. Vandaag is ze VP Marketing Telenet Business en leidt ze een 50-tal mensen. Hoe denkt het duo over werk, carrière, vrouw zijn en ambities? 

Elkaar begrijpen

Met welke talenten en acties maken jullie carrière?

Martine Tempels: “Ik heb me onderscheiden in de manier waarop ik teams opbouw, want daar ligt de differentiële factor om iets te realiseren. Mijn credo? If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. Het gaat om connecteren, elkaar begrijpen en complementaire talenten samenbrengen.”

 

Sophie Pollet: “Ik heb als zelfstandige altijd gekozen voor een sterke klantenbinding bij het vertalen van een corporate strategie naar een marketingstrategie. Deze connectie herken ik bij Telenet Business. Was B2B vroeger bezig met producten, dan draait het nu om service. Daarbij ben ik niet de vrouw die het resultaat neerlegt. Wel stel ik mijn team in staat om tot oplossingen te komen.”

 

Martine: “Sophie was de juiste persoon op de juiste plaats. We hebben haar geheadhunt op haar capaciteiten.”

Falen mag en maakt deel uit van het leven. Maar helaas, vrouwen willen zo perfect zijn.

- Martine Tempels

 
 

Verschillen jullie van mannen in een gelijkaardige positie?

Martine: “Ja, ik besefte pas bij Telenet hoe verschillend mannen en vrouwen handelen. 11 jaar geleden belandde ik hier in een directieteam dat voor de helft uit vrouwen bestond. Voordien was ik vaak de enige vrouw. Het verschil is dat vrouwen meer connecteren. Ze nemen meer initiatief en bekijken de zaken breder vanuit een holistische visie. Maar diversiteit is breder. In onze samenleving heeft 30 procent een migratieachtergrond. We gaan pas lukken als iedereen kansen krijgt, mensen van verschillende leeftijden, skills, competenties en achtergronden.”

Ruimte & zekerheid creëren

Sophie: “Kansen geven, is belangrijk. Zeker als je weet dat vrouwen pas een job aanvaarden als ze het gevraagde al gedaan hebben. Daarentegen springen mannen al wanneer ze denken dat ze het kunnen. Met dit verschil houden we rekening in ons team. Ikzelf grijp graag kansen, wat ik dank aan het zelfvertrouwen dat ik tijdens mijn opvoeding meekreeg. Mijn ouders zeiden: ‘The sky is the limit. Als je iets wil bereiken, dan kan je het!”

 

Martine: “Ondernemende vrouwen delen dit opgebouwde zelfvertrouwen én hebben altijd iemand ontmoet die hen over de streep trok. Daarom creëer ik ruimte en zekerheid voor vrouwen die onzeker zijn over een promotie. Ik zeg hen ‘Ik ben helemaal zeker dat je dit kan, maar als je later een stap terug wil zetten, zal ik ervoor zorgen dat dit mogelijk is.’ Falen mag en maakt deel uit van het leven. Maar helaas, vrouwen willen zo perfect zijn.”

Waarin durven jullie zelf imperfect zijn?

Sophie: “Ik durf weleens alles loslaten in het weekend, helemaal volgens wabi sabi, de Japanse leer over de schoonheid van imperfectie. Martine leerde me die kennen.”

 

Martine: “Vroeger wilde ik alles perfect doen, wat ten koste ging van mijn gezondheid. Een voorbeeld dat herkenbaar is voor vrouwen? Vroeger moesten mijn handdoeken perfect gestreken én volgens kleur in de kast. Vandaag ben ik vaak bewust imperfect. Hoe handdoeken liggen, trek ik me niet meer aan.”

Werk & privé

Moesten jullie veel opgeven voor jullie carrière?

Martine: “Ja. Ik gaf aandacht aan mijn werk, mijn kinderen en familie. Ik vergat mezelf. Maar ook mijn kinderen voelden wel dat mama veel weg was. Mijn dochter zei lang geleden: ‘Als ik mama word, ga ik naar Amerika’. Die uitspraak kwam hard bij me binnen. Maar inderdaad … ik was veel op reis voor het werk.”

 

Sophie: “Bij mij is de balans tussen werk en privé nooit een probleem geweest. 15 jaar geleden werd ik zelfstandige om dit te combineren. Wel leerde ik om werk en privé beter te scheiden. Vroeger las ik mails terwijl ik mijn kinderen eten gaf. Vandaag zet ik het werk on hold als ik thuis ben met mijn dochter van 4 en zoon van 14.”

Ik wil mijn kinderen durf geven om voor zichzelf en hun passie te kiezen. Dan komt het wel goed.

- Sophie Pollet

 
 

Wat geven jullie graag mee aan jullie kinderen?

Martine: “Mijn dochters zijn 24 en 28, mijn zoon is 23. Ik wil hen het belang van de balans tussen zichzelf en de maatschappij laten inzien. Ze mogen opkomen voor zichzelf én hun omgeving.”

 

Sophie: “Ik wil mijn kinderen durf geven om voor zichzelf en hun passie te kiezen. Dan komt het wel goed.”

CEO-ambities

Laten we het tot slot nog even hebben over jullie toekomstplannen…

Martine: “Je polst of ik CEO wil worden van Telenet? Nee, die ambitie heb ik niet. Omdat we een groot en beursgenoteerd bedrijf zijn, zou mijn rol erg veranderen in de richting die ik niet wens, weg van de klantinteracties waarvan ik hou. Interacties met aandeelhouders geven me minder energie. Dit wil niet zeggen dat ik geen CEO wil of kan worden, maar dan liever van een kleinere organisatie.”

 

Sophie: “Ook ik heb geen ambitie om CEO van Telenet te worden (lacht). Mijn ambitie ligt in het bijleren en zelfontwikkeling. Ik wil dingen doen die ik nog niet gedaan heb.”

 
 

Lees het volledige interview binnenkort in het magazine van Markant, het netwerk van en voor ondernemende vrouwen. Noteer ook 4 maart in uw agenda, want dan reikt Markant de WOMED Award uit voor de Onderneemster en Belofte van het Jaar.

Meer inspiratie

 
 
 
 

Inspiratie

  • Coworking- en eventruimte Stokers brengt mensen samen

    Coworking Stokers van Valérie Duval wakkert het vuur in elke ondernemer aan. Supersnel internet helpt hierbij. Wat zijn Duvals andere troeven?

    lees meer
  • Badminton Yonex Center van Rik Moens draait 100% automatisch

    Dag en nacht badmintonnen? Het kan in het volautomatische Yonex Center. De technologie doet het licht aan.

    lees meer