Rechtstreeks van fabrikant aan
consument verkopen? Volg dit voorbeeld …
Nadat ze tien jaar voor een multinationaal bedrijf had gewerkt, zette Laurence Claerhout haar schouders onder een webshop en internetplatform voor korteketen-landbouwproducten. “Ons digitaal model biedt boeren én consumenten een aantal duidelijke voordelen.”
Twee jaar geleden zwaaide Valerie haar job in de kinderpsychiatrie vaarwel om haar passie te volgen. “Ik ben altijd al geboeid geweest door mooie meubelen, interieurspullen en textiel“, klinkt het. “In eerste instantie ben ik puur uit interesse en als hobby een opleiding als meubelstoffeerder gaan volgen. Ik heb het altijd al bijzonder jammer gevonden dat zoveel mooie meubelen in het containerpark belanden, terwijl je die net zo goed een tweede leven kan schenken door ze opnieuw te stofferen. Uit het ene is stilaan het andere ontstaan. Eerst ben ik hiermee bij het Starterslabo gaan aankloppen waar ik me kon laten begeleiden. Nadat ik ook heel veel zelfstudie gedaan had, heb ik finaal dan toch beslist om de stap naar een eigen bedrijfje te zetten. En het dient gezegd: ik heb daar nog geen seconde spijt van gehad.”
“Sociale media zijn een bijzonder belangrijk hulpmiddel om onderling kennis uit te wisselen, dicht bij de consument te staan en met hem zo veel mogelijk aspecten van ons speciale verhaal te delen.
Vandaag herstelt en herstoffeert Studio K.U.I.T (Kreatieve Uitspattingen In Textiel) niet enkel zetels of stoelen, Valerie maakt ook kussens op maat met allerlei meubelstoffen. Geen voor de hand liggende keuze in tijden waarin de meeste gebruiksvoorwerpen een almaar korter leven beschoren is. Maar Valerie ziet ook een omgekeerde trend. “Steeds meer mensen gaan vandaag de dag net in tegen die snelle wegwerpcultuur. Bij mij komen niet enkel particulieren aankloppen, maar net zo goed interieurarchitecten, bedrijven of horecazaken.”
Toen Valerie met haar bedrijfje startte, was ze een absolute analfabeet op het vlak van sociale media. “Ik had geen persoonlijke Facebookaccount, wist amper wat Instagram precies was en had dat privé ook nooit als een gemis ervaren. Toen ik me na lang aarzelen toch op de sociale media besloot te begeven, was dit in eerste instantie vanuit de wil om een breder publiek te tonen wat ik deed en wat er zoal mogelijk was met zogenaamd afgedankte meubelen.” Valeries nieuwsgierigheid voor sociale media werd aangescherpt, maar voor een goed en efficiënt gebruik ervan, liet ze zich graag begeleiden door een expert van De Digitale Versneling.
Valerie moet je sindsdien niet meer overtuigen van de toegevoegde waarde van sociale media. Zowel op Facebook als op Instagram heeft ze intussen een vijfhonderdtal volgers.
“Mijn bedrijf heeft door sociale media echt een boost gekregen. Ik merk gewoon dat ik, als ik iets op Facebook of Instagram geplaatst heb, achteraf heel regelmatig ook aanvragen krijg om een soortgelijk meubelstuk te herstellen”, zegt Valerie.
“Vandaag worstel ik soms nog wat met de vraag welk kanaal ik nu best waarvoor gebruik. Ik heb van die coach ook geleerd om rekening te houden met de Facebookanalyses, en berichten in functie daarvan in te plannen en te delen. Zo blijkt donderdagavond rond 19u voor mij altijd een topmoment te zijn, net zoals de zondagen. Filmpjes blijken ook veel beter te werken dan foto’s, en dan zeker als ik ze een beetje personaliseer. Het blijft soms behoorlijk heftig, zo’n eigen zaak, maar ik geniet er echt enorm van.”
“De keuze voor De Digitale Versnelling heb ik me nog geen seconde beklaagd”
“Ik heb eerst een Facebookpagina aangemaakt voor mezelf én voor mijn bedrijf. Aanvankelijk was dat echt balen, vooral omdat het me echt niet boeide, maar ik ben de mogelijkheden van het medium wel gaan inzien. Ik begon toen stilaan ook wat respons te krijgen op wat ik plaatste, ook reacties van mensen die ik niet persoonlijk kende”, zegt Valerie. “Op dat moment heb ik beslist om aan te kloppen bij De Digitale Versnelling: ik wilde ook een eigen website maken en besefte dat ik vooral moest leren om efficiënter met die sociale media om te gaan. Ik heb me die keuze geen seconde beklaagd: ik kreeg een coach over de vloer die de tijd nam om even naar mijn persoonlijke verhaal te luisteren en die me vervolgens gewoon heel veel kleine maar zeer bruikbare tips gaf. De rode draad in zijn verhaal? Hou altijd je ideale klant voor ogen bij wat je plaatst. Het toeval wilde dat ik net daarvoor die ideale klant ook ontmoet had (lacht). Een vrouw, eind de dertig of begin veertig, met veel oog voor interieur. De samenwerking met haar verliep van bij het begin heel fijn, en ik probeer haar en haar levensstijl nu gewoon ook in het achterhoofd te houden als ik iets schrijf of post op sociale media.”
Ook op zoek naar digitale hulp? Neem een kijkje op digitaleversnelling.be.