Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Opvallende positieve ondernemersspirit in hoofdstad

Recordaantal ondernemers start
in Brussel

Voor het eerst werden er in België meer dan 100.000 eenmanszaken en vennootschappen opgericht in een jaar tijd. In 2018 telden we 100.113 starters om precies te zijn. Opvallend is de positieve ondernemersspirit in Brussel. De hoofdstad boekt een record!

 
 

Ondernemen is hipper dan ooit. Steeds meer dromers pakken de koe bij de horens. Vandaag telt ons land 30% meer starters dan in 2013, wijst de jongste Startersatlas van Unizo, UCM en Graydon uit. Vooral de dienstverlenende sector, de vrije beroepen en transportsector groeien.

 

“Het toenemend aantal starters is een goede graadmeter voor de algemene stemming en het vertrouwen in de toekomst bij de ondernemers”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “Meer starters, dat betekent meer optimisme en opnieuw meer vertrouwen in de toekomst.”

 

Brussel boekt enkele records. Zo werden in 2018 maar liefst 13.112 nieuwe ondernemingen in de hoofdstad opgericht.


De jonge ondernemer Nicky Moreels, oprichter van het Brusselse label KET. Official, geeft met plezier gouden tips voor zijn collega-starters:

 1. Durf groter denken. Als uw product van dag één goed verkoopt, moet u durven groter te denken.
 2. Luister voortdurend naar de markt. Die vertelt wat u moet maken.
 3. Hou de papierwinkel op orde. Schrijf verslagen en verzorg de boekhouding nauwkeurig. 
 
 

Benieuwd naar het verhaal van KET.Official? Neem dan zeker hier een kijkje.

De strafste cijfers uit de hoofdstad

Brussel breekt records

Met 13.112 nieuwe ondernemingen heeft Brussel een record te pakken. Nooit begonnen er immers zoveel ondernemers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan hun avontuur. Hiermee zet de positieve tendens van de afgelopen drie jaar zich door. Elk jaar wint de hoofdstad ongeveer 5% starters. 

Sterkste stijging

Brussel kent de sterkste stijging over de afgelopen tien jaar. Het stijgingspercentage tussen 2008 en 2018 bedraagt maar liefst 46,06% in Brussel. Vlaanderen zag het aantal starters tijdens die periode met 39,84% toenemen. Wallonië kende een groei van 23,77%.

Meeste starters per 1.000 inwoners

Met 10,9 starters per 1.000 inwoners heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de hoogste startersconcentratie van de drie gewesten. Dat Brussel een aantrekkelijke markt is voor starters dankt het vooral aan zijn functie als hoofdstad van België en de Europese Unie, en de daaraan verbonden aanwezigheid van internationale ondernemingen.

Vooral eenmanszaken

De eenmanszaak blijft afgetekend de belangrijkste rechtsvorm voor startende ondernemingen. 60,64% van de starters richt een eenmanszaak op. De BVBA is met 19,06% de populairste vennootschapsvorm.

Starters met personeel

9% van alle nieuw opgerichte ondernemingen nam tijdens hun startersjaar minstens één medewerker in dienst. 7,90% nam één tot vier medewerkers in dienst, 1,06% meer dan vier medewerkers.

 

Startende ondernemers in Brussel kunnen vanzelfsprekend rekenen op Telenet Business. Zo ook B&B Living in Brûsel dat geniet van ultrasnel internet in hartje Brussel. Hun klanten belonen hun service dan ook met de topscore van 9,7 op Booking. Klik hier voor hun verhaal.

 

Wij wensen elke starter veel ondernemersplezier, groene cijfers… en een beetje hulp van Telenet Business. Benieuwd wat Telenet Business uw zaak in Brussel kan bieden? Klik dan hier.


Lees meer en gedetailleerde cijfers in de Startersatlas 2019 van Unizo, UCM en Graydon

Meer inspiratie

 
 
 
 

Inspiratie

 • Brussel: digitale proeftuin voor ondernemers

  Dankzij allerhande digitale innovaties wordt het (werk)leven in Brussel steeds aangenamer. Ontdek de projecten die Brussel mee boosten.

  lees meer
 • Ultrasnel in Brussel

  Ontdek 3 redenen waarom zelfstandigen en ondernemers kiezen voor ultrasnel internet in Brussel.Vergelijk zelf uw internetsnelheid. Doe de test!

  lees meer