Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

De voordelen van Smart Building

Maak uw bouwprojecten futureproof

Voor projectontwikkelaars en architecten is het een ware uitdaging om een plan te ontwikkelen dat ook inspeelt op de toekomstige wensen van hun kopers. Voorspellen wat de trends zullen zijn over enkele jaren en hoe mensen zullen leven is, om het zacht uit te drukken, uitdagend. Een van de tendensen waar u wel zeker van kan zijn, is dat de woning van de gemiddelde Vlaming stilaan een digitale transformatie zal ondergaan.

 
 

Slim, slimmer, slimst

IMEC heeft naar jaarlijkse gewoonte onderzoek gevoerd naar het gebruik van digitale technologieën bij de doorsnee Vlaming. Hieruit blijkt dat de digitalisering in volle gang is. En hoewel slimme toestellen, zoals Google Home, Apple HomePod en Amazon Alexa, in België nog in de startblokken staan, is het bezit ervan in een jaar tijd verdubbeld. De komende jaren zullen slimme technologieën in een razendsnel tempo evolueren, woningen zullen steeds slimmer worden. Hoewel er momenteel niet altijd over wordt gesproken bij de ontwikkeling van een project, zal de nood aan slimme woningen over enkele jaren groot zijn. Particulieren zijn er nog niet allemaal mee bezig, maar de vraag naar een woning die geheel ‘smart’ is zal volgen. Als projectontwikkelaar of architect kan u daar nu al op inspelen.

Wat is Smart Building?

Smart Building maakt het leven gemakkelijker dankzij technologische integratie in onze woningen. Het is een technologie die zoveel mogelijk automatiseert door ‘te leren’ van het gedrag van de bewoner. Zo groeit ze mee met de verschillende levensfases. Door te werken met IoT-toepassingen kunnen alle componenten vlot met elkaar communiceren. Zo zijn er de basistoepassingen rond verlichting en verwarming maar dit hoeft zich niet enkel te beperken tot een huis of appartement. Ook autodelen, gemeenschappelijke ruimtes reserveren, slimme laadpalen of stroom delen met buren behoren tot de mogelijkheden.

 

Door het slimme gebruik van IoT-systemen wordt het gedrag onthouden en kan er bijvoorbeeld een slim lichtplan ontwikkeld of aangepast worden aan de gewoontes van de bewoner. Zo wordt de bewoner gevolgd wanneer deze uit bed komt, tot aan de badkamer, de keuken en zelfs wanneer hij of zij het huis verlaat. Dit zijn enkele typische voorbeelden, maar de mogelijkheden van een smart building zijn eindeloos.

Waarom nu al investeren?

Voor zowel projectontwikkelaar als architect zijn er verschillende voordelen als u nu al uw projecten ontwikkelt als smart buildings:

 • Als uw koper binnen een paar jaar interesse heeft om het huis ‘smart’ te maken, dan is uw project daar perfect op voorzien.
 • U onderscheidt zich van uw concurrenten want u denkt aan de toekomst en biedt een innovatieve oplossing aan de eindklant.
 • Door uw klant de optie te geven om effectief smart devices te integreren, kan u die ook zelf aan hem verkopen. Een mooie bijverdienste.
 • U speelt in op de wensen die er nu al zijn én in de toekomst alleen nog maar zullen uitbreiden. Dat geeft u investeringszekerheid.

De ideale woning voor senioren

Uit het IMEC-onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de 65-plussers in Vlaanderen een smartphone bezit. Steeds meer senioren zijn geïnteresseerd in de nieuwe technologieën en de lessen om mee te kunnen zijn populairder dan ooit. Ze zien veel voordelen in het gemak van automatisatie en in de verhoging van hun veiligheid.

 

Dankzij Smart Building kunnen bewoners die nu een woning kopen daar, mits enkele kleine aanpassingen van de programmatie, altijd blijven wonen. U ontwikkelt dus een woning die mee kan groeien met de levensfasen van uw kopers en dát is zeer futureproof gedacht!

 

Daarbij is niet alleen gedacht aan de verandering in functionaliteiten, maar ook het toegankelijk maken van de gebruikersinterface. Deze werd specifiek voor en door senioren gecreëerd. Denk bijvoorbeeld aan alarmknoppen die overal in huis worden ingesteld of een alarm dat aangaat als een demente persoon zich buiten een bepaalde perimeter bevindt. Terwijl een smart button nu nog enkel een lichtknop is, kan er later een noodknop op geprogrammeerd worden.

 

Dankzij een slimme woning kunnen bewoners die nu een woning kopen daar, mits enkele kleine aanpassingen van de programmatie, langer blijven wonen. U ontwikkelt met een smart building dus een woning die meegroeit met de levensfasen van uw kopers. Uw project is dan ook toekomstgericht!

Wil u uw bouwprojecten futureproof maken? En zoekt u een partner?
Telenet Business helpt u graag bij uw Smart Building.

Meer inspiratie

 
 
 
 

Inspiratie

 • Laat u oude data al uw toekomstig succes bepalen?

  Uw oude data kunnen uw toekomstig succes mee bepalen dankzij predictive analysis. Speelt u hier al voldoende op in, bijvoorbeeld voor loyaliteit?

  lees meer
 • Branddetectie in jouw organisatie

  Als werkgever dien je een degelijke brandveiligheid te voorzien om het welzijn van medewerkers te waarborgen. Deze aandachtspunten moet je zeker bekijken.

  lees meer
 • Optimaliseer stap voor stap uw bedrijfsbeveiliging

  Om gevaren en risico’s op de werkvloer te voorkomen, moet u uw organisatie op verschillende manieren goed beveiligen. Lees hier hoe!

  lees meer