Alberts Smoothie Station mixt smoothies op maat
De Antwerpse start-up Alberts ontwikkelde de eerste slimme smoothie-automaat ter wereld. Ontdek hoe de robot gebruik maakt van het Internet of Things.
lees meerGrootste Green Energy park van Europa
De eerste zelfrijdende busjes brengen sinds eind augustus patiënten, personeel en bezoekers naar het UZ Brussel en als de stroom uitvalt, is het ziekenhuis in staat om 5 dagen lang autonoom te blijven werken. “Echte duurzaamheid is veel meer dan zonnepanelen leggen of je CO2-uitstoot verminderen”, meent Marc Noppen, CEO van het Brusselse ziekenhuis.
Het Green Energy Park, een project van het UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel, moet over een drietal jaar een proeftuin worden waar wetenschappers, bedrijven en overheden elkaar ontmoeten om er innovatieve projecten uit te werken. “Tegelijk zal het ervoor zorgen dat we het hoofd kunnen bieden aan onze eigen mobiliteits-, energie- en dataproblematiek waarmee we in sneltempo geconfronteerd werden”, legt Noppen uit.
“We zijn erin geslaagd om de grootste modal shift van Brussel door te voeren qua woon-werkverkeer.
Om te begrijpen hoe het idee rond het Green Energy Park vorm kreeg, moeten we eerst terug in de tijd. “Alles begon met ons vernieuwbouwproject”, zegt Noppen. “We wilden 50.000 m2 ruimte onder handen nemen, waarvan 70 procent volledige nieuwbouw moest worden. Tegelijk mocht de energiefactuur geen eurocent stijgen. Dat betekende dat we 30 à 40 procent energie moesten bij creëeren. Je dak wat beter isoleren volstaat dan niet.”
Het UZ wou ook haar bedrijfszekerheid kunnen garanderen. Na een ontdubbeling van alle energetische hardware en de nodige modernisering kan het UZ nu zelf stroom opwekken en zelfs energie leveren aan het ‘gewone’ net. “Als enige ziekenhuis in Europa, en misschien zelfs wereldwijd, zijn we nu in staat om 5 dagen autonoom te werken”, zegt Noppen.
Tegelijkertijd wordt het ziekenhuis, dat jaarlijks 2 à 5 procent groeit qua patiënten en dus ook personeel, geconfronteerd met mobiliteits- en bereikbaarheidsperikelen door zijn specifieke ligging. “We zijn erin geslaagd om de grootste modal shift van Brussel door te voeren qua woon-werkverkeer”, klinkt het. “Vroeger namen 9 op de 10 werknemers de auto om hier te geraken, vandaag is dat gezakt naar 6 op de 10. De anderen komen via het openbaar vervoer, de (elektrische) fiets of via carpooling.”
“Daarna rijpte het idee dat we met die gronden meer konden dan enkel autoplaatsen creëren. Zeker nu onze datacaptatie exponentieel groeit en er meer en meer petabytes zijn die je om veiligheidsredenen geografisch gescheiden moet opslaan. Tegelijk doet de faculteit onderzoek en wil de unief een supercomputer, waarom zetten we al die technologie en kennis niet samen in een performante datahub?” Die wordt uiteindelijk het beginpunt van het Green Energy Park. “In samenwerking met de overheid wordt het een regelluwe omgeving, een echte proeftuin waar volop geëxperimenteerd kan worden. Energetisch zal het hele gebied op een smart grid gezet worden, het grootste van Europa. We gaan uitzoeken hoe de warmte van ons datacenter gerecupereerd kan worden om omliggende gebouwen te verwarmen, hoe via geothermie koelte kan opgeslagen worden, noem maar op.”
“Tachtig bedrijven hebben al interesse getoond om hier mee te werken aan projecten, de overheden zijn enthousiast en de eerste onderzoeksfondsen zijn al goedgekeurd. Eind augustus zal een onderzoeksgroep van de VUB die rond mobiliteit werkt hier al zelfrijdende busjes testen, van de parkings naar het ziekenhuis. Eerst op privéwegen, later zelfs op een stukje openbare weg.”
“We voorzien ook in een medtech innovatiehub waar gefocust wordt op de duurste plekken in een ziekenhuis: de operatiekamer en de dienst intensieve zorgen”, vertelt Noppen. “Daar wordt de meeste data geproduceerd en is de meeste technologie aanwezig. Zo zou een programma op basis van metingen, symptomen, patiëntgeschiedenis en eerdere medicatie kunnen voorspellen dat een patiënt risico loopt om binnen 3 uur een herseninfarct te krijgen. Een tweede medisch onderzoeksproject is de integratie van augmented reality tijdens operaties. “Zo’n AR-bril moet de arts in staat stellen om scans op het lichaam van de patiënt geprojecteerd te zien terwijl hij de ingreep uitvoert, via voice commands natuurlijk”, zegt Noppen.
Al die verschillende disciplines en knowhow samenbrengen, maakt het Green Energy Park een uniek project. “Op de hele wereld is niets gelijkaardigs te vinden”, zegt Noppen. “We zijn heel ambitieus en misschien zal hier en daar iets niet lukken, maar we hebben het wel geprobeerd. Door dit op poten te zetten, willen we ervoor zorgen dat talent zowel op geneeskundig als IT-vlak voor ons kiest en blijft kiezen. En wie weet is UZ Brussel binnen tien jaar wel een nieuw Belgisch landmark.” Een Belgische Sillicon Valley? “Een Digital Valley of Sustainability Valley, laat het ons hopen.”
Over UZ Brussel
Het Universitair Ziekenhuis Brussel is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel. Als universitair ziekenhuis heeft het een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. Het ziekenhuis telt 3.800 medewerkers.
www.uzbrussel.be
Inspiratie
De Antwerpse start-up Alberts ontwikkelde de eerste slimme smoothie-automaat ter wereld. Ontdek hoe de robot gebruik maakt van het Internet of Things.
lees meerOm in kaart te brengen hoe het met de kwaliteit van de lucht in Hasselt gesteld is, plaatst de Hogeschool UCLL samen met Telenet Tinx tientallen ‘snuffelpalen’ in de binnenstad.
lees meer"5G biedt een andere dimensie dan 4G. Zo is het supersnel en biedt het een veel grotere capaciteit. Meer mensen en machines kunnen tegelijkertijd mobiel zijn."
lees meer