Essent.be
Met het voorstel van Telenet besparen we 25% op onze telefoniekosten...
lees meerSamen met Telenet Business rolt ENGIE M2M het meest performante low power Internet of Things network in België uit. Dat gebeurt op basis van de Sigfox-technologie. Het zal bedrijven in sectoren als transport, nutsvoorzieningen, productie en gezondheidszorg in staat stellen om te innoveren en te revolutioneren.
Dit nieuwe netwerk, gebaseerd op de Sigfox-technologie, is speciaal ontworpen om de ‘Internet of Things’-revolutie in België te ondersteunen. Het netwerk laat toe om alledaagse voorwerpen draadloos te verbinden waardoor gegevensuitwisseling mogelijk wordt. De mogelijkheden die dat biedt, zijn haast eindeloos: voertuigen lokaliseren, de luchtkwaliteit en temperatuur in een bepaalde omgeving beter opvolgen, slimme meters vanop afstand bedienen enz.
Voorwerpen met elkaar verbinden is de toekomst. Hoe laagdrempeliger je dat doet, hoe succesvoller het zal worden, dachten ze bij Sigfox. De Franse start-up is het eerste bedrijf dat een wereldwijd laagvermogennetwerk bouwt. Het doet dat aan de hand van exclusieve partners in elk land. De kern van de technologie bestaat erin om datapakketten van maximaal 12 bytes aan een zeer laag energieverbruik over een zeer lange afstand te versturen. Voor die zogenaamde low power wide area networks gebruikt Sigfox basisstations en antennes die via de licentievrije 868 Mhz-frequentie met toestellen communiceren. Bekijk hier hoe Sigfox werkt.
De aanpak van Sigfox is heel eenvoudig. Het bedrijf ontwikkelde het volledige concept voor zijn low power wide area network en zoekt per land één exclusieve partner die het netwerk volgens dat concept zal uitrollen. Het gaat dan zowel om de installatie, de commercialisering als het onderhoud van het netwerk. In België werd ENGIE M2M die exclusieve nationale netwerkoperator. ENGIE M2M werd als dochterbedrijf opgericht binnen ENGIE, het vroegere GDF Suez.
“Het Sigfox-netwerk is complementair met klassieke netwerken als Wifi, 3G en 4G. Met Telenet kunnen we onze klanten ‘the best of both worlds’ bieden.”
Dirk indigne
CEO van ENGIE M2M
Omwille van de technische kant van het verhaal, is een partnership met een telecomoperator uiterst zinvol. Daarom ging ENGIE M2M met Telenet Business in zee. Dirk Indigne, CEO van Engie M2M: “Telenet stelt zijn infrastructuur ter beschikking: hoge locaties waarop we onze basisstations kunnen plaatsen, zoals masten of watertorens. Daarnaast voorzien ze in heel België de connectiviteit naar die basisstations. Ze zijn daar de ideale partner voor, omdat ze zowel coax, VDSL als glasvezel kunnen inzetten. Het Sigfox-netwerk is ook complementair met de klassieke netwerken zoals Wifi, 3G en 4G. Met Telenet kunnen we onze klanten ‘the best of both worlds’ bieden.”
Voor Telenet Business was dit een logische stap in het IoT-verhaal. Hans Demarneffe, Product Manager bij Telenet Business: “We zijn er inderdaad van overtuigd dat we, naast ons Wifi- en het gsm-netwerk, ook moeten inzetten op low power-radiotechnologie. Een partnership met ENGIE M2M was dus ook voor ons heel logisch. We geloven sterk in de voordelen van de Sigfox-technologie, die een snelle uitrol met volledige dekking in België mogelijk maken. De combinatie van lage kosten, volledige dekking en een batterijlevensduur van 5 tot zelfs 20 jaar zullen voor een golf aan innovatieve toepassingen zorgen, toepassingen die vandaag nog niet mogelijk zijn. We zijn blij dat we daaraan kunnen meewerken.”
“De combinatie van lage kosten, volledige dekking en een batterijlevensduur van 5 tot zelfs 20 jaar zullen voor een golf aan innovatieve toepassingen zorgen. We zijn blij dat we daaraan kunnen meewerken.”
Hans Demarneffe
Product Manager bij Telenet Business
Het Sigfox-netwerk is momenteel al operationeel in een tiental Belgische steden, langs de Belgische kustlijn en tot ver op zee. Eind 2015 moet er in België 60% dekking buitenshuis zijn, tegen eind 2016 zou het hele land gecoverd moeten zijn. Daarvoor zouden enkele tientallen basisstations moeten volstaan, maar om ook binnenshuis een optimale dekking te kunnen garanderen, trekt ENGIE M2M dat aantal op tot enkele honderden. Binnen een periode van drie jaar verwacht ENGIE M2M dat enkele miljoenen voorwerpen zoals fietsen, rookmelders, slimme meters of wagens met het Sigfox-netwerk zullen communiceren.
Het Sigfox-netwerk biedt mogelijkheden voor twee soorten bedrijven. Eerst en vooral kan het een enorme meerwaarde zijn voor gevestigde bedrijven in alle sectoren, omdat het grote operationele verbeteringen of nieuwe businessmodellen mogelijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt die de temperatuur van gekoeld voedsel kan meten van bij de leverancier tot aan elk verkooppunt. Het bedrijf kan een serieuze kostenbesparing realiseren. Naast een eenmalige hardware-investering in geschikte devices, betaalt het bedrijf een jaarabonnement per device. De prijs van zo’n abonnement kan beperkt blijven tot enkele euro’s per jaar, afhankelijk van hoe vaak het device een boodschap moet sturen.
Daarnaast is Sigfox uiteraard ook interessant voor innoverende bedrijven en start-ups die zelf devices op de markt willen brengen voor een specifieke toepassing. Omdat Sigfox zijn technologie royalty free ter beschikking stelt aan alle grote chipfabrikanten, zijn de communicatiemodules waar je een voorwerp mee uitrust veruit de goedkoopste op de markt. Een ander voordeel is de toegankelijkheid. Belgische start-ups die devices maken, krijgen er direct en gratis een internationaal verkoopkanaal bij. Een gecertificeerd Sigfox-device wordt namelijk opgenomen in de wereldwijde Sigfox-catalogus. Het netwerk werkt in alle Europese landen op dezelfde manier en dat maakt dat begrippen zoals roaming tot het verleden behoren.
In België sprongen al heel wat start-ups op de Sigfox-trein. Hieronder vindt u drie interessante voorbeelden.
Sensolus ontwikkelde met StickNTrack een oplossing voor het beheren, lokaliseren en beveiligen van goederen die geen eigen energievoorziening hebben. De draadloze GPS-tracker heeft een levensduur tot 10 jaar met rechtstreekse internettoegang. Het beheer gebeurt via een gebruiksvriendelijk managementplatform. Stickntrack.com
Hydroko ontwikkelde samen met Imec en Quicksand een slimme watermeter met een autonomie van 16 jaar. De meter communiceert in twee richtingen: enerzijds zal hij het waterverbruik doorsturen en bevriezing of waterlekken detecteren, anderzijds kan de watermaatschappij de waterklep vanop afstand openen, sluiten en het debiet aanpassen. Hydroko.com
Om iedereen eenvoudig en snel het Sigfox-netwerk te laten verkennen, heeft Quicksand het QW ecosysteem ontwikkeld. Dit ecosysteem omvat volledige development kits. De voorbeeldcode van de kits maakt het mogelijk om in minder dan 10 minuten een Sigfox-toepassing te ontwikkelen en te testen, onder meer voor licht-, temperatuur- en GPS-sensoren. Quicksand.be
Met het voorstel van Telenet besparen we 25% op onze telefoniekosten...
lees meer