Wie uw website niet kent, komt er allicht op terecht via een zoekmachine zoals Google. Vandaag is het niet alleen een kwestie dat u nieuwe klanten vindt: zij moeten u ook kunnen vinden!
De ontwikkelingen binnen zoekmachinemarketing gaan sneller dan ooit tevoren. Mobile is niet meer weg te denken, Google blijft verder innoveren en steeds meer bedrijven streven naar meetbare resultaten van hun investeringen in zoekmachinemarketing.
U moet zo goed mogelijk scoren in zoekmachines. Google voert echter regelmatig veranderingen door in haar algoritme. De bedoeling: komen tot meer ‘eerlijke’ zoekresultaten en websites met onnatuurlijke linkpatronen en agressieve webspamtactieken bestraffen.
SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’. De kwaliteit van uw webteksten bepaalt grotendeels hoe hoog u eindigt in de natuurlijke Google zoekresultaten. Vergeet daarbij niet te werken aan uw zgn. ‘metatags’: de achterliggende titels en beschrijvingen binnen iedere pagina van uw website, die de reële inhoud van uw boodschap mee moeten reflecteren.
Eén belangrijke tip echter: gebruik geen ‘truukjes’, zoals bijvoorbeeld het overdreven gebruik van bepaalde sleutelwoorden in uw webteksten. De kans is groot dat u daardoor lager gaat scoren!
De meeste websites worden vandaag niet meer bezocht via een PC, maar via een tablet of smartphone. Webwinkels genereren bijvoorbeeld voor miljarden euro’s aan omzet via mobile, en mobiele gebruikers vertonen in veel gevallen een ander gedrag dan op websites. Google paste alvast zijn schermen aan aan het type device waarmee men werkt.
Hoe zit het met uw eigen website? Wordt die even aantrekkelijk voorgesteld op een tablet of smartphone als op een gewone PC? ‘Responsive design’ verwijst naar de technologie die ervoor moet zorgen dat de visuele presentatie van de website wordt aangepast aan het type device dat men gebruikt. Praat erover met de verantwoordelijke van uw website!
U kunt uw website beter laten scoren in zoekresultaten door extra te betalen. Zo verschijnt uw website als ‘betaalde advertentie’, bovenaan of rechts van de ‘natuurlijke’ zoekresultaten in Google. De mogelijkheden om online te adverteren via Google AdWords zijn vandaag sterk uitgebreid. U betaalt zelf hoeveel budget u wil spenderen, per dag of per keer dan men erop klikt.
Daarnaast werd het Google Display Netwerk gelanceerd. Hiermee kunt u gerichte advertenties inzetten voor specifieke doelgroepen; deze kunnen dan verschijnen op tienduizenden andere websites, video’s en apps.
Iedere zoekopdracht in Google geeft ook lokale resultaten, video’s, afbeeldingen of nieuwsberichten weer. Op basis van de zoekintentie wil Google zoveel mogelijk relevante ‘blended search’-resultaten tonen.
Daarom schenkt u best ook aandacht aan uw aanwezigheid op andere kanalen: LinkedIn, YouTube, een externe blog, Pinterest, Facebook,...
Google is allang niet meer alleen een zoekmachine. Zo is er Google Analytics, een gratis dienst van Google welke u kunt gebruiken om alle activiteit naar, op en van uw website te meten en hierin meer inzicht te krijgen.
Google Analytics vertelt u onder meer hoe bezoekers op uw site zijn gekomen, welke de meest populaire onderdelen van uw website zijn, wat uw klanten hebben gedaan op uw site, hoe lang men op een bepaalde pagina blijft, op welke pagina men uw website verlaat, welke bezoekers u het meeste opleveren, enz.
Pakt u het goed aan, dan kunt u via Google veel te weten komen over uw (potentiële) klanten, hun wensen en gedrag, en de geografische spreiding van uw klantenkring.