Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 
 
 

WAAROM WE STRESS KRIJGEN VAN ONZE GSM

Test: wat doe jij in de volgende 3 situaties?

  • Tijdens je werk belt je moeder: neem je op of laat je je voice mail z’n werk doen?
  • Je kind sms’t je tijdens een meeting: antwoord je meteen of wacht je tot later?
  • Een werkmailtje belandt in je mailbox tijdens een etentje met vrienden: wil je ‘t meteen lezen (en misschien zelfs in actie schieten) of parkeer je het tot tijdens de werkuren?.

Ga jij in al deze gevallen meteen tot actie over? Dan switch jij vlotjes tussen je werk- en privérollen. Maar wist je dat dat een bron van stress kan vormen? Mariek Vanden Abeele is professor aan de universiteit van Tilburg. Ze onderzoekt sociale implicaties van digitale media. Kortom: dé vrouw om enkele vragen aan te stellen!

Die gsm-stress, waar komt dat vandaan?

Mariek Vanden Abeele: “We vervullen verschillende rollen in ons leven: moeder, partner, werknemer, dochter, vriendin … Het feit dat we die rollen tegelijk vervullen, is niet nieuw. Wat wél nieuw is, is het feit dat ze overal en op elk moment geactiveerd kunnen worden. Vroeger was er een duidelijke scheiding tussen je verschillende rollen: op basis van plaats en tijd werd bepaald welke rol actief was. Op je werk was je werknemer. Op dat moment was je geen moeder, want je kinderen waren daar niet. Je was geen partner want je geliefde was daar niet. En je was geen kind want je ouders waren daar niet.

Het aanhoudend nadenken over welke rol te vervullen, levert stress op.

Door de aanwezigheid van digitale media ligt dat tegenwoordig anders. De afbakeningen die er vroeger waren in termen van plaats en tijd worden opgeheven. We kunnen onze rollen àltijd àllemaal vervullen. We kunnen op een familiefeest een werktelefoontje aannemen. We kunnen onze ouders een berichtje sturen terwijl we met onze partner in bed liggen. Dankzij je gsm kan je dus continu schakelen tussen je verschillende rollen.

 

Dat betekent een enorme meerwaarde voor ons leven want het geeft ons veel meer flexibiliteit. Ik kan vanop het werk aan mijn moeder vragen of zij de kinderen van school kan ophalen omdat ik moet overwerken. Ik kan vervolgens aan mijn zoon een berichtje sturen om te melden dat zijn oma hem oppikt en dat er koekjes in de kast liggen. Er zijn dus veel voordelen. We kunnen sneller reageren en ons makkelijker aanpassen aan omstandigheden.”

Maaaar... er is ook een negatieve kant?

Mariek Vanden Abeele: “De keerzijde van die autonomie is dat we verantwoordelijk worden gesteld om continu keuzes te maken over welke rol wanneer geactiveerd wordt en welke niet. Een voorbeeld: ik kan mij verantwoordelijk voelen voor mijn werk en dus ’s avonds in de zetel mijn e-mails bekijken. En misschien is er dan eentje dat mij stress bezorgt en waardoor ik niet langer een ontspannen partner of moeder kan zijn. Er treedt dus een rollenconflict op. Het voortdurend door elkaar laten vloeien van die verschillende rollen, levert stress op.”

Het is een mes dat aan twee kanten snijdt: je kan enkel de voordelen plukken als je de nadelen erbij neemt.

Hoe vermijd je die stress? Volstaat het om gewoon je telefoon weg te leggen?

Mariek Vanden Abeele: “Die ambivalentie is enerzijds superhandig en anderzijds een bron van stress. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt: je kan enkel de voordelen plukken als je sommige van die nadelen erbij neemt. Het vermijden van de stress die ermee gepaard gaat, is daarom moeilijk.

 

Sommige mensen kunnen die rollen makkelijker verdelen en ervaren dat niet als een last. Maar wie wél gsm-stress ervaart, moet grenzen stellen en beslissen: op welke momenten wil ik niet switchen?

Wie gsm-stress ervaart, moet grenzen stellen.

Communiceer aan je omgeving dat je op je werk met rust gelaten wil worden. Belt je moeder? Maak dan duidelijk dat je op je werk niet een half uur lang over koetjes en kalfjes kan praten. En maak thuis afspraken met jezelf. Bijvoorbeeld: geen werkmails na 18u of geen schermen aan tafel. Misschien kan je werkgever daar een rol in spelen? Verschillende bedrijven hebben een beleid rond e-mailen na de werkuren. Dat is natuurlijk een complexe aangelegenheid, want op sommige dagen is het een last en op andere dagen is zo’n mailtje ’s avonds juist heel welkom.”

Meer inspiratie

 
 
 
 

Meer inspiratie

  • Hoe ga je als gezin om met al die schermen huis

    Hoe ga je als gezin best om met al die schermen in huis? Onze expert in mediaopvoeding deelt inzichten en handige tips.

    lees meer
  • Samen van je smartphone blijven … met je smartphone

    Kan je gesprekspartner niet van z’n gsm blijven? Daar hebben wij de oplossing voor!

    lees meer
  • Nu niet schatje mama is even op haar gsm bezig

    Heb je wel eens een vraag of verhaal van je kind gemist omdat je met je telefoon bezig was? Dat heet ‘phubbing’ en het is schadelijk voor de relatie met je kind.

    lees meer