Hoeveel bezoekers heb je? Waar komen ze vandaan? Wie zijn ze? Wat interesseert hen het meest op jouw website? Je kan er als ondernemer veel van leren. En dankzij de techniek van tracking krijg je alle antwoorden op een blaadje. Klinkt aantrekkelijk? Lees vooral verder.
Tracking betekent zoveel als ‘het spoor volgen’. Je kan zien via welke weg een bezoeker op je website belandt, waar hij zich bevindt, welke pagina’s hij bekijkt en hoeveel tijd hij aan bepaalde zaken besteedt. Daar kan je allerlei nuttige dingen uit afleiden over de doeltreffendheid van je website. Maar ook over manieren om gerichter reclame te maken, bijvoorbeeld.
Het handige van zo’n tracking-functie is dat alles automatisch gebeurt. Je kan op eender welk moment je dashboard bekijken. Of je kan vragen om regelmatig een rapport per mail te krijgen. Overzichtelijke statistieken tonen je in één oogopslag pieken en dalen in je webverkeer. Via geolocatie zie je waar je bezoekers vandaan komen. En voor elke webpagina kan je zien hoeveel tijd bezoekers er gemiddeld op doorbrengen. Zelfs per item. Het dashboard toont ook hoeveel bezoekers via hun smartphone surfen, hun tablet of hun computer. Dus als smartphonegebruikers meteen afhaken (“bounce rate”), weet je dat je site niet mobielvriendelijk is.
Natuurlijk kan je hopen dat tevreden klanten spontaan reclame voor je maken. Maar je kan ook zelf je zaak een handje helpen. Door te zorgen dat je site hoger scoort bij Google-zoekopdrachten, bijvoorbeeld. Betaalde reclame op de zoekpagina of op Facebook en Instagram kan je site een flinke boost geven. Een eigen blog helpt altijd, voor wie het in de vingers heeft. En een mailinglist aanleggen is nuttig om regelmatig bestaande of potentiële klanten te contacteren. Het interessante is dat je via tracking precies kan zien welk kanaal je het meeste bezoekers oplevert. Zodat je weet waaraan je geld en je tijd het best besteed is.
Is mode en design jouw terrein? Dan is actief zijn op Instagram een must. Als fiscalist kies je dan weer best zoektermen op Google in verband met wetgeving. Een slager scoort beter met een receptenblog. En zo heeft iedere sector andere kanalen om zijn doelpubliek te bereiken. Dankzij tracking kan je zien wat voor jou het beste werkt. Het binnenkomend verkeer van je website wordt geanalyseerd volgens de bron. Dit zijn de meest gangbare categorieën:
De terminologie is even wennen, maar je kan er zeker je voordeel mee doen!
Een trackingrapport leert je ook welke pagina’s of items slecht scoren. Daar kan je meteen wat aan doen door ze aan te passen of te vervangen. Niet alleen je bezoekers appreciëren dat, ook Google vindt verandering positief en beloont je met een hogere ranking.
Ideaal voeg je van meet af aan een trackingmodule toe aan je site. Doe-het-zelvers kunnen dat via een handig stappenplan. Niet zo’n digitale knutselaar? Geen probleem. Dan doen professionele websitebouwers dat voor jou. Misschien het ideale moment om je site een make-over te geven. Wil je weten wat dat kan kosten?