Webmail

Hoe weet je hoeveel bezoekers jouw website heeft?

Hoeveel bezoekers heb je? Waar komen ze vandaan? Wie zijn ze? Wat interesseert hen het meest op jouw website? Je kan er als ondernemer veel van leren. En dankzij de techniek van tracking krijg je alle antwoorden op een blaadje. Klinkt aantrekkelijk? Lees vooral verder.

Tracking betekent zoveel als ‘het spoor volgen’. Je kan zien via welke weg een bezoeker op je website belandt, waar hij zich bevindt, welke pagina’s hij bekijkt en hoeveel tijd hij aan bepaalde zaken besteedt. Daar kan je allerlei nuttige dingen uit afleiden over de doeltreffendheid van je website. Maar ook over manieren om gerichter reclame te maken, bijvoorbeeld.

Meten is weten. Zonder zweten.

Het handige van zo’n tracking-functie is dat alles automatisch gebeurt. Je kan op eender welk moment je dashboard bekijken. Of je kan vragen om regelmatig een rapport per mail te krijgen. Overzichtelijke statistieken tonen je in één oogopslag pieken en dalen in je webverkeer. Via geolocatie zie je waar je bezoekers vandaan komen. En voor elke webpagina kan je zien hoeveel tijd bezoekers er gemiddeld op doorbrengen. Zelfs per item. Het dashboard toont ook hoeveel bezoekers via hun smartphone surfen, hun tablet of hun computer. Dus als smartphonegebruikers meteen afhaken (“bounce rate”), weet je dat je site niet mobielvriendelijk is.

Beter online reclame maken

Natuurlijk kan je hopen dat tevreden klanten spontaan reclame voor je maken. Maar je kan ook zelf je zaak een handje helpen. Door te zorgen dat je site hoger scoort bij Google-zoekopdrachten, bijvoorbeeld. Betaalde reclame op de zoekpagina of op Facebook en Instagram kan je site een flinke boost geven. Een eigen blog helpt altijd, voor wie het in de vingers heeft. En een mailinglist aanleggen is nuttig om regelmatig bestaande of potentiële klanten te contacteren. Het interessante is dat je via tracking precies kan zien welk kanaal je het meeste bezoekers oplevert. Zodat je weet waaraan je geld en je tijd het best besteed is.

Je eigen verkeersoverzicht

Is mode en design jouw terrein? Dan is actief zijn op Instagram een must. Als fiscalist kies je dan weer best zoektermen op Google in verband met wetgeving. Een slager scoort beter met een receptenblog. En zo heeft iedere sector andere kanalen om zijn doelpubliek te bereiken. Dankzij tracking kan je zien wat voor jou het beste werkt. Het binnenkomend verkeer van je website wordt geanalyseerd volgens de bron. Dit zijn de meest gangbare categorieën:
 

  • Zoekmachine: dit geeft aan hoeveel bezoekers spontaan jouw site vinden via een zoekopdracht (in meer dan 90% van de gevallen via Google).
  • Direct: het aantal mensen dat jouw webadres ergens heeft gezien en dat zelf intikt. Denk maar aan een flyer of een visitekaartje.
  • Referral: dit gaat over bezoekers die via een link op een andere site wordt doorverwezen naar de jouwe
  • E-mail: hiermee kan je het succes checken van je e-mailcampagne
  • Social: verkeer dat je binnenkrijgt vanuit sociale media als Facebook, Instagram, LinkedIn, enzovoort
  • Paid search: als je met een betaalde vermelding tussen de Google-zoekresultaten staat
  • Display: als iemand klikt op jouw getoonde banner of advertentie op een webpagina
  • Affiliate: als bijvoorbeeld een influencer jouw zaak of product aanbeveelt in ruil voor een percentje bij de verkoop, zijn jullie “geaffilieerd”

 

De terminologie is even wennen, maar je kan er zeker je voordeel mee doen!

TIP: Doe je site leven

Een trackingrapport leert je ook welke pagina’s of items slecht scoren. Daar kan je meteen wat aan doen door ze aan te passen of te vervangen. Niet alleen je bezoekers appreciëren dat, ook Google vindt verandering positief en beloont je met een hogere ranking.

Tracking toevoegen: quanto costa?

Ideaal voeg je van meet af aan een trackingmodule toe aan je site. Doe-het-zelvers kunnen dat via een handig stappenplan. Niet zo’n digitale knutselaar? Geen probleem. Dan doen professionele websitebouwers dat voor jou. Misschien het ideale moment om je site een make-over te geven. Wil je weten wat dat kan kosten?