Webmail

‘Nog een paar jaar 

en we stoten de cava en prosecco van de troon’ 

07 juni 2023 - 7 min

België is allesbehalve een ciderland, maar daar brengen Toon en Laura van Ottercider binnenkort verandering in. 7 jaar geleden zetten ze al een eerste appelazijn op tafel. Maar vandaag pronkt hun appelcider op de kaart van Vlaamse topchefs. Het resultaat van pure passie en zin voor ondernemen.  

 

The Jane, Schnitzel en Minerva in Antwerpen, Bar Bask en Amigo in Gent, Willem Hiele in Oostende … Ze hebben de Ottercider van Toon en Laura allemaal op hun menu staan. En da’s een fijne appreciatie, aldus zaakvoerder Toon. 

 

Toon: “Een paar jaar geleden leek dat nog een idyllische droom: een eigen cider produceren. Maar vandaag willen we er echt een topproduct van maken. Kwaliteit gaat voor kwantiteit, en dan zien we wel.”

“Kwaliteit gaat voor kwantiteit,

en dan zien we wel.” 

“Er zijn veel commerciële ciders op de markt. Maar met Ottercider hebben we een artisanale in huis. Die is 100 procent lokaal én natuurlijk, zonder toevoegingen. We gebruiken oude appelsoorten uit een boomgaard aan Alden Biesen in Limburg.”  

 

“Elk seizoen maken we ook een specialleke voor de Otterfans. We kijken wat wel en niet werkt. Nu zetten we een rosé in de webshop en in de zomer kiezen we voor een cider met hop uit Poperinge. Minder bitter, met citrusaccenten.” 

Vanwaar de keuze voor een webshop? 

Toon: “In december hebben we een webshop opgezet om rechtstreeks te kunnen verkopen. In het begin waren we wat terughoudend. Wat als we niet snel genoeg zouden kunnen leveren? Of als de voorraad op is: want we werken met seizoenproducten die niet altijd beschikbaar zijn …”

 

“Maar achteraf bekeken neemt die webshop ons veel werk uit handen. Het komt er gewoon op aan om transparant te zijn wanneer we kunnen leveren. Bovendien is het een dankbaar medium om feedback van klanten te ontvangen.” 

“Achteraf bekeken neemt die webshop ons veel werk uit handen.”

Naast de webshop versturen Toon en Laura ook een nieuwsbrief en zitten ze op sociale media. Toon: “Niet simpel om die Instagram constant te onderhouden, maar het is wel nodig om daar aanwezig te zijn. Zo wekken we interesse over heel Vlaanderen. Ook in het buitenland leren ze ons stilaan kennen.”

 

Ook een webshop nodig voor je zaak?

Ontdek Online Essentials

Hoe combineren jullie Ottercider met jullie hoofdberoep? 

Toon: “Tja. Dat is een kwestie van grenzen bewaken en efficiëntie. Laura werkt in een reclamebureau bij de boekhouding en ik ben freelance producer. Soms neem ik wat minder werk aan als ik méér tijd in Ottercider moet steken.”

 

“Tegelijk is het een oefening in efficiënt en flexibel werken. Zoals nu bijvoorbeeld. Tijdens dit telefoongesprek met jou zijn we op weg naar Cider World, een expo voor cidermakers in Frankfurt (nvdr. waar hun Ottercider trouwens een eerste bronzen Honor-medaille won). Terwijl jij me interviewt, zit Laura achteraan op de laptop te werken, met een hotspot.”

“Ook thuis en in het atelier kunnen we efficiënt en flexibel werken dankzij een stabiele internetverbinding van Telenet Business.”

“Ook thuis en in het atelier kunnen we efficiënt en flexibel werken dankzij een stabiele internetverbinding van Telenet Business. Calls voor het werk kan ik overal voeren. En aangezien ik alles in de cloud bewaar, kan ik altijd, overal en op elk toestel aan mijn Google Drive en andere gegevens. Dat maakt multitasken mogelijk.”  

 

“Voorlopig is het heel doenbaar. We hebben genoeg ademruimte omdat we nog niet volop inzetten op de verkoop. Het gaat ons nog steeds om de passie. We willen eigenzinnig ons eigen ding kunnen doen, zonder al te veel zorgen over inkomsten of investeringen.” 

”In het begin durfde ik geen fouten maken. Maar dat is deel van het ondernemen.”

“Het mooie is dat we dit ook samen doen. We vormen een goeie tandem. Waar ik soms een twijfelaar ben, is Laura rechtdoorzee. Ik wil alles weten en doorgronden, maar als je onderneemt, gaat dat niet. In het begin durfde ik geen fouten maken. Maar dat is deel van het ondernemen. ’t Is zoals Laura zegt: je moet het ‘doen’ om het te weten.”

Wat heb jij zoal nodig voor je zaak? 

Met Telenet Business klik je het bij elkaar.