Webmail

‘Nog een paar jaar en we stoten de cava en prosecco van de troon’ 

Two people discussing business
07 juni 2023 - 7 min

België is allesbehalve een ciderland, maar daar brengen Toon en Laura van Ottercider binnenkort verandering in. 7 jaar geleden zetten ze al een eerste appelazijn op tafel. Maar vandaag pronkt hun appelcider op de kaart van Vlaamse topchefs. Het resultaat van pure passie en zin voor ondernemen.  

 

The Jane, Schnitzel en Minerva in Antwerpen, Bar Bask en Amigo in Gent, Willem Hiele in Oostende … Ze hebben de Ottercider van Toon en Laura allemaal op hun menu staan. En da’s een fijne appreciatie, aldus zaakvoerder Toon. 

 

Toon: “Een paar jaar geleden leek dat nog een idyllische droom: een eigen cider produceren. Maar vandaag willen we er echt een topproduct van maken. Kwaliteit gaat voor kwantiteit, en dan zien we wel.”

“Kwaliteit gaat voor kwantiteit,

en dan zien we wel.” 

“Er zijn veel commerciële ciders op de markt. Maar met Ottercider hebben we een artisanale in huis. Die is 100 procent lokaal én natuurlijk, zonder toevoegingen. We gebruiken oude appelsoorten uit een boomgaard aan Alden Biesen in Limburg.”  

 

“Elk seizoen maken we ook een specialleke voor de Otterfans. We kijken wat wel en niet werkt. Nu zetten we een rosé in de webshop en in de zomer kiezen we voor een cider met hop uit Poperinge. Minder bitter, met citrusaccenten.” 

Vanwaar de keuze voor een webshop? 

Toon: “In december hebben we een webshop opgezet om rechtstreeks te kunnen verkopen. In het begin waren we wat terughoudend. Wat als we niet snel genoeg zouden kunnen leveren? Of als de voorraad op is: want we werken met seizoenproducten die niet altijd beschikbaar zijn …”

 

“Maar achteraf bekeken neemt die webshop ons veel werk uit handen. Het komt er gewoon op aan om transparant te zijn wanneer we kunnen leveren. Bovendien is het een dankbaar medium om feedback van klanten te ontvangen.” 

“Achteraf bekeken neemt die webshop ons veel werk uit handen.”

Naast de webshop versturen Toon en Laura ook een nieuwsbrief en zitten ze op sociale media. Toon: “Niet simpel om die Instagram constant te onderhouden, maar het is wel nodig om daar aanwezig te zijn. Zo wekken we interesse over heel Vlaanderen. Ook in het buitenland leren ze ons stilaan kennen.”

Hoe combineren jullie Ottercider met jullie hoofdberoep? 

Toon: “Tja. Dat is een kwestie van grenzen bewaken en efficiëntie. Laura werkt in een reclamebureau bij de boekhouding en ik ben freelance producer. Soms neem ik wat minder werk aan als ik méér tijd in Ottercider moet steken.”

 

“Tegelijk is het een oefening in efficiënt en flexibel werken. Zoals nu bijvoorbeeld. Tijdens dit telefoongesprek met jou zijn we op weg naar Cider World, een expo voor cidermakers in Frankfurt (nvdr. waar hun Ottercider trouwens een eerste bronzen Honor-medaille won). Terwijl jij me interviewt, zit Laura achteraan op de laptop te werken, met een hotspot.”

“Ook thuis en in het atelier kunnen we efficiënt en flexibel werken dankzij een stabiele internetverbinding van Telenet Business.”

“Ook thuis en in het atelier kunnen we efficiënt en flexibel werken dankzij een stabiele internetverbinding van Telenet Business. Calls voor het werk kan ik overal voeren. En aangezien ik alles in de cloud bewaar, kan ik altijd, overal en op elk toestel aan mijn Google Drive en andere gegevens. Dat maakt multitasken mogelijk.”  

 

“Voorlopig is het heel doenbaar. We hebben genoeg ademruimte omdat we nog niet volop inzetten op de verkoop. Het gaat ons nog steeds om de passie. We willen eigenzinnig ons eigen ding kunnen doen, zonder al te veel zorgen over inkomsten of investeringen.” 

”In het begin durfde ik geen fouten maken. Maar dat is deel van het ondernemen.”

“Het mooie is dat we dit ook samen doen. We vormen een goeie tandem. Waar ik soms een twijfelaar ben, is Laura rechtdoorzee. Ik wil alles weten en doorgronden, maar als je onderneemt, gaat dat niet. In het begin durfde ik geen fouten maken. Maar dat is deel van het ondernemen. ’t Is zoals Laura zegt: je moet het ‘doen’ om het te weten.”

Wat heb jij zoal nodig voor je zaak? 

Met Telenet Business klik je het bij elkaar. 

Nog meer inspiratie

Artikel

Welk online betaalsysteem heb jij nodig voor je webshop?
Een gebruiksvriendelijke webshop biedt meer dan één online betaalsysteem aan, zoals Payconiq en Paypal. Dat werkt drempelverlagend … en verhoogt je conversie.

Artikel

Wat is een SSL-certificaat en waarom heb ik dat nodig?
Een SSL-certificaat vertelt meer over de beveiliging van de communicatie tussen je website en je bezoekers. Hoe beter het certificaat, hoe veiliger.

Artikel

Wat is e-commerce en voor wie is het interessant?
E-commerce is de verzamelnaam voor online zakendoen. De meest gekende vorm is een webshop. Daarmee kan je je doelpubliek uitbreiden en je verkoop boosten.

Artikel

Betalen met gsm: interessante oplossingen voor je zaak
Steeds meer klanten verwachten dat ze veilig mobiel kunnen betalen. Maar welke oplossingen zijn er voor betalen met gsm? En wat moet jij als zaakvoerder doen?

Artikel

Een gebruiksvriendelijke website: cruciaal voor je zaak
Een gebruiksvriendelijke website betekent een groot verschil voor je conversie en je verkoopcijfers. Je keuzemenu, effectiviteit en laadtijd spelen een grote rol.

Artikel

Je webshop promoten: hoe doe je dat?
Je webshop promoten lijkt soms een onbegonnen zaak: er zijn zoveel mogelijkheden en alles lijkt geld te kosten. Maar met een slimme aanpak hou je het goedkoop.

Artikel

Zoek de 5 fouten in je website
Je website levert niet de verwachte resultaten op? Dan mis je misschien net die noodzakelijke details voor een efficiënte website. Check 5 veelgemaakte fouten en los ze meteen op!

Artikel

5 vuistregels om uw bedrijf online op de kaart te zetten
Hoe online klanten werven in een snel veranderende digitale wereld? Investeert u liefst in een eigen website, gelooft u meer in een Facebook-pagina of mikt u voluit op sociale media?

Artikel

Een eigen website. En wel hierom!
Wat heb je nodig om een eigen website te maken? Hoe zit dat met domeinnamen en hosting? We helpen je op weg!

Artikel

Wifi maakt je zaak zichtbaarder
Gratis wifi voor je bezoekers? Da’s goeie reclame voor je onderneming. En dat mag je gerust letterlijk nemen.

Artikel

Hoe meer klanten winnen met een actiegerichte website?
Nu hebt u misschien een mooie website. Maar levert deze ook leads, prospecten en klanten op? Leer hoe een actiegerichte site meer verkoop oplevert.

Artikel

6 sites met gratis foto's voor uw blog of website
U kunt legaal toffe beelden downloaden? En toch gratis. Test deze 6 sites met gratis afbeeldingen.

Artikel

Ottercider
België is allesbehalve een ciderland, maar daar brengen Toon en Laura van Ottercider binnenkort verandering in. 7 jaar geleden zetten ze al een eerste appelazijn op tafel. Maar vandaag pronkt hun appelcider op de kaart van Vlaamse topchefs. Het resultaat van pure passie en zin voor ondernemen.

Artikel

Eindelijk orde in uw contactenlijst
Online shoppen. We love it! En we verwachten stiekem ook van alle bedrijven dat ze aan e-commerce doen. Is het nuttig voor jouw bedrijf om producten of diensten via internet te verkopen? En eens besloten, hoe begin je er dan aan? Wij helpen je met onze checklist.

Artikel

Zelf je website aanpassen
Als klant is er niks zo frustrerends als terechtkomen op een website met verouderde informatie. En als ondernemer is het al even vervelend dat je niet eens zelf je openingsuren kan aanpassen.

Artikel

Is uw website goed te lezen op iPhone en andere mobieltjes?
Steeds meer surfers surfen mobiel. Is uw website goed te lezen op een iPhone, iPad en andere mobile toestellen?

Artikel

Is jouw site mobielvriendelijk?
Heb je je website al eens met een smartphone bezocht? En? Hoe ziet dat er uit? Nu steeds meer mensen surfen via het kleine scherm, is een mobiele site een must.

Artikel

Zo kuist u uw hele mailbox op in enkele klikken
Het nieuwe jaar begint u allicht graag proper. Helaas bevat uw mailbox nu nog ontzettend veel e-mails. Hoe verwijdert u die allemaal in één keer?

Artikel

Zo breng je je zaak online in orde | Telenet Business
Klanten googelen eerst en beslissen dan waar ze hun aankoop zullen doen. Zorg er met deze tips voor dat je zaak online in orde is.

Artikel

De meest digitale haakwinkel slaat straf internet aan de haak
Al van ‘videowinkelen’ gehoord? Het Haakbeest verkoopt via videobellen: “De groei van onze winkel wordt zo alleen maar bevorderd!”

Artikel

Schep orde in je contactenlijst
Een onoverzichtelijke berg contacten in je smartphone en veel dubbele en ontbrekende nummers? Tijd voor wat orde in de digitale chaos.

Artikel

Van nood deugd maken is eigen aan sector
Matthias De Caluwe reflecteert in De Verderkijkers over de veerkracht van de horecasector en creatieve samenwerkingen die ontstonden.

Artikel

Jij bent klantvriendelijk, maar is je website dat ook?
Draag jij klantvriendelijkheid hoog in ’t vaandel in je zaak? Pas dit dan ook toe online, op je website. Hoe je dat doet, lees je hier.

Artikel

Is jouw website geschikt voor smartphones?
38% van alle internetverkeer verloopt via smartphones. Dat de website van je zaak geschikt is voor kleine schermen is dus van vitaal belang. Voldoet hij aan de normen?

Artikel

Hoe online ondernemen naast Zalando en Bol.com?
Scoren als ondernemer? Los dan het probleem op van je klant. En doe dat op je eigen manier, met oog voor duurzaamheid, service … en tips van CEO Dewi Van de Vyver.