Webmail

“Iedereen zit vandaag online, dat kan je ook als bakker niet meer negeren”

09 maart 2023 - 10 min

7.000 volgers op Facebook, 1.500 fans op Instagram: die moet je verdienen als dorpsbakkerij, elke dag opnieuw. Na een overname runnen Geert en Inge in Ternat al 23 jaar Bakkerij Heidi. De fysieke winkel is enkel nog open op vrijdag, zaterdag en zondag. En dat lukt wonderwel dankzij het succes van de webshop.

 

Al in 2012 besloten Inge en Geert voluit de kaart te trekken van een eigen webshop. “We voelden toen al aan dat onlineverkoop stilaan een hoge vlucht begon te nemen, en we hebben hier altijd wel een beetje een pioniersmentaliteit gehad. Zo waren we ook de allereerste bakkerij in Vlaanderen die uitpakte met foto’s op taarten”, vertelt Inge.

Hoe werkt een online bakkerij precies?

Vandaag kan je bij Bakkerij Heidi tot uiterlijk 21 uur ’s avonds bestellen, om de volgende ochtend vanaf 7 uur af te halen. “Intussen werken we hier ’s nachts met vijf man personeel. De dagen dat de winkel niet open is, draaien wij uiteraard zelf wel lange dagen achter de schermen, om alles klaar te maken”, vertelt Inge.

 

De webshop wordt tot vandaag nog altijd zwaar gepromoot: alle klanten krijgen een mooie, opvallende flyer mee en 10% korting op hun eerste online bestelling. Ze krijgen het water in de mond van Geerts mooiste gebakjes op de televisieschermen in de winkel "Aan onze KLIK hebben we digitale televisie toegevoegd, zodat we al het nodige in huis hebben - helemaal op maat van onze zaak. Dat past perfect bij mij, want ik hou alles graag eenvoudig."

Wat zijn de voordelen?

Die liefde voor eenvoud trekt Geert ook door in de webshop: klanten doen hun bestelling van thuis uit, in alle rust. Dat levert een onverwacht voordeel op: klanten die online bestellen, besteden gemiddeld een stuk meer. En ze komen ook van veel verder, omdat ze zeker zijn dat hun bestelling altijd netjes ligt te wachten.

 

“Dankzij de webshop kunnen wij ons werk veel beter verdelen en inplannen. We zitten nu gemiddeld aan 250 online bestellingen per week, maar moeten die niet langer allemaal telefonisch verwerken op momenten dat het ook in de winkel alle hens aan dek is.”

 

“Bovendien stonden vroeger onze drie togen steevast bomvol, en was het ons voornaamste streefdoel om die tegen ’s avonds zo leeg mogelijk te krijgen. Vandaag beschikken we achter in de zaak over twee koelcellen, tot de nok gevuld met gegarandeerd verkochte producten.”


We hebben hier altijd wel een beetje een pioniersmentaliteit gehad. Zo waren we ook de allereerste bakkerij in Vlaanderen die uitpakte met foto’s op taarten.

Webshop gigantisch succes

De webshop, die wordt aangeboden via het platform Bakkers Online, is dus een gigantisch succes. Volgens Bakkers Online is het zelfs een van de best draaiende online bakkerijen van België. Al heeft dat succes wel een keerzijde: ook voor het afhalen van online bestellingen moet je netjes aanschuiven. “Door plaatsgebrek is het onmogelijk geworden om de twee klantenstromen nog apart te organiseren”, geeft Inge aan.

 

Geert merkt tevens op dat de klant veeleisender wordt en geen half werk verdraagt. “De webshop moet echt heel professioneel overkomen en het volledige gamma aanbieden. Een klant heeft er niets aan als hij wel twee prachtige taarten online kan bestellen, maar vervolgens moet aanschuiven om ook nog een klein broodje te kopen.”

 

Daarnaast is professioneel en supersnel internet onmisbaar om Bakkerij Heidi vlot te laten draaien. "Niet alleen voor onze webshop, maar ook in de winkel is het cruciaal. Sinds kort verlopen Bancontact-betalingen via internet in plaats van GPRS. Ik merk dat ze nu zoveel sneller verwerkt worden, dus ik heb er nog geen spijt van gehad."

Antwoord in minder dan een uur

Toen Geert in 2011 op Facebook een eigen pagina voor de bakkerij aanmaakte, droomde hij stiekem van 1.000 volgers. Vandaag zijn dat er al ruim 7.000. “Daar zit geen grootse strategie achter. Ik plaats heel regelmatig een berichtje, een leuke foto of een filmpje van achter de schermen in de bakkerij. Ga dus zeker niet te statisch of puur verkoopgericht te werk en bied je publiek echt iets aan. Zo geef je je zaak ook een gezicht.”

 

“We proberen ook heel bereikbaar te zijn: via e-mail, op Facebook, … Iemand die ons een vraag stelt op Facebook, krijgt normaal binnen het uur antwoord. Ik ben een beetje smartphoneverslaafd, dus blij dat ik me dankzij KLIK Unlimited geen zorgen hoef te maken over mijn mobiele dataverbruik", lacht Geert. "Letterlijk iedereen zit vandaag online, je kan dat anno nu niet meer negeren.”

Net als Geert nood aan een eenvoudige formule op maat van jouw zaak?

De 3 tips van Inge en Geert

  1. Toon van bij het begin voldoende ambitie: een webshop die maar je halve productgamma aanbiedt, is totaal zinloos. Blijf over die innovaties ook constant communiceren met de klant.
  2. Online staat niet gelijk aan anoniem. Ook op het internet moet je bedrijf een smoel krijgen, zodat je ook daar een vorm van emotionele merkbeleving creëert.
  3. Hou je klanten een wortel voor om ze de overstap te doen maken naar je site of online winkel: een eenmalige korting, een tijdelijk voordeel...

Overtuigd?

Klaar voor je eigen online webshop? Dan zijn wij er om je te helpen met onze Online Essentials. Kies ervoor je website helemaal zelf te bouwen of laat dit aan ons over. Jij bepaalt. 

Nog meer inspiratie

Artikel

Je websitestrategie bepaalt het succes van je website
Een websitestrategie helpt je om je vooropgestelde doelstellingen te behalen. Wat wil je precies bereiken met je website? Goed begonnen is half gewonnen!

Artikel

Soorten cookies op het internet en hun werking
Websites plaatsen verschillende soorten cookies wanneer je ze bezoekt. Heb jij een website? Dan ken je maar beter de werking van de verschillende types.

Artikel

Copywriter Bert vindt de juiste woorden (voor jouw zaak)
Schrijven. Dat kan iedereen toch? Misschien wel, ja. Maar doelgericht schrijven... Da’s andere koek! Laat een copywriter op je tekst los en je krijgt een website, advertentie, social post of folder die scoort.

Artikel

Verrijk je website met gratis iconen
U zoekt icoontjes om diensten en rubrieken op uw website te illustreren? Deze 49.400 icoontjes zijn helemaal gratis.

Artikel

AD Consulting
Wie ooit een medische opleiding of een communicatietraining van AD Consulting volgde, zal die niet snel vergeten. Want An Desmedt en Mathijs Aerts serveren geen droge kost, maar interactieve workshops met de nodige humor.

Artikel

Wat zijn leads? En waarom ze verzamelen met uw website?
Een goede website vertelt u wie geïnteresseerd is in het kopen van uw product of dienst.

Artikel

Sociale media voor je zaak? Een heuse opportuniteit!
In het nieuwe 'digitale normaal' zijn sociale media niet meer weg te denken uit uw privéleven. Maar kunnen ze wat betekenen voor uw bedrijf? Een thema om over na te denken...

Artikel

Online kleermaker zet influencers in
Waarom geen influencers of bloggers inschakelen die uw webshop gratis promoten en mee voor groei zorgen? Michel Byvoet, oprichter van online kleermaker Bivolino, experimenteert met nieuwe businessmodellen…

Artikel

“Iedereen zit vandaag online, dat kan je ook als bakker niet meer negeren”
7.000 volgers op Facebook, 1.500 fans op Instagram: die moet je verdienen als dorpsbakkerij, elke dag opnieuw.

Artikel

Social media voor bouwfirma’s
Sociale media zijn een fantastisch middel om u sterker mee te positioneren binnen de bouwsector. Maar welke media kiest u best en waarom?

Artikel

Snel leuke video’s maken voor social media met de Boomerang app
Zet uw bedrijf op een originele manier in de kijker met de Boomerang app.

Artikel

Zuut zet in op sociale media
Patisserie Zuut uit Leuven wint een steeds ruimer publiek voor zich. Ook online, door slim gebruik van de sociale media.

Artikel

Beter scoren via zoekmachines
Vandaag is het niet alleen een kwestie dat u nieuwe klanten vindt: zij moeten u ook kunnen vinden!

Artikel

Rooftoptravel: meer online bekijks voor daktenten
Rooftoptravel verhuurt daktenten. Door het advies van De Digitale Versnelling vergrootte hun online zichtbaarheid.

Artikel

Hoe verbetert u uw out-of-office?
Met wat creativiteit maakt u van de out-of-office boodschap heel wat meer dan een simpel bericht dat u tijdelijk niet bereikbaar bent. U kan er klanten mee inspireren, uw imago hoog houden en zelfs gebruiken als reclamepaneel.

Artikel

Elk zaak moet nieuwe technologie durven te omarmen
Een ambachtelijke speculaasbakkerij die nieuwe technologie inzet? Moet kunnen! Digitale durver Erika Vanvuchelen 3D-print gepersonaliseerde speculaas.

Artikel

Pirazzo de digitale versnelling | Telenet Business
Sportieve ondernemer Ben Deburchgrave verkoopt bedrukte sportkleding. Met deze tips van digitale expert Frederik De Wachter groeit hij verder.

Artikel

Steven Van Belleghem geeft tips aan bedrijven
Steven Van Belleghem geeft tips aan ondernemingen en zelfstandigen: hoe bind je de consument aan je zaak in deze veranderende wereld?

Artikel

Zoek de juiste mensen via sociale media
De juiste mensen zoeken via sociale media zoals Google, Facebook of Linkedin. Het is een eenvoudige manier om de juiste kandidaat te vinden.