Hoe een bierviltje voor breedbandinternet in België zorgde

Zou jouw zaak kunnen draaien zonder internet? Zonder website, online verkoop, mails naar klanten …? Piet Spiessens, innovatiemanager bij Telenet, stond mee aan de wieg van het internet in ons land. Ontdek hoe hij met een bierviltje onze wereld voorgoed veranderde. 

Nu kunnen we het ons haast niet inbeelden, maar in 1993 was internet helemaal geen prioriteit in ons land. Piet Spiessens daarentegen was zo overtuigd van het potentieel van internet dat hij bij Belgacom ging werken – toen het enige telecombedrijf in België. Maar in een bedrijf waar alles rond telefonie draaide, was de top meetrekken in het internetverhaal makkelijker gezegd dan gedaan.

The next big thing

Bij de oprichting in 1996 ruilde Piet Belgacom voor Telenet. De coaxkabel, die intrinsiek een veel grotere capaciteit heeft dan de koperen telefoonlijn, interesseerde hem. Maar net als Belgacom, had Telenet niet meteen plannen met het internet. Piet was ervan overtuigd dat internet the next big thing was, dus hij drukte dit keer samen met enkele collega’s wel door bij de raad van bestuur.

Het bewuste bierviltje

Omdat er van internet in het toenmalige businessplan geen sprake was, moesten Piet en z’n collega’s er buiten de kantooruren aan werken. “Dan wordt er al eens op café vergaderd”, herinnert Piet zich. Dat hij met een bierviltje breedbandinternet in België introduceerde, vindt hij wat geromantiseerd, “maar het klopt wel dat ik de netwerkconfiguratie toen al eens op een bierviltje schetste.” Het bierviltje werd uiteindelijk een businesscase, waarmee hij de raad van bestuur wist te overtuigen. In 1997 lanceerde Telenet breedbandinternet via coax, goed voor een snelheid van 1 Mbps. Ter vergelijking: de telefoonlijn van Proximus leverde op dat moment 56 kbps.


“We vergaderden soms op café. Ik schetste toen de netwerkconfiguratie al eens op een bierviltje.”
- Piet Spiessens,
innovatiemanager bij Telenet

Blik op de toekomst

En bij Telenet wordt niet alleen teruggeblikt. Er wordt vooral vooruitgekeken.
Want de internetsnelheden liggen intussen een stuk hoger dan in de tijd van het bierviltje. En het gaat steeds sneller… Met de huidige combinatie van de coaxkabel en fiber (glasvezel), halen Telenet-klanten intussen recordsnelheden. En dankzij slimme updates kunnen kan die snelheid zelfs nog opgedreven worden. Zo is 1 Gigabit per seconde vandaag al een optie, en straks nog veel meer.

Bovendien breidt Telenet nu al haar mobiele netwerk uit met 5G, want wie klaar is voor 5G, is klaar voor de toekomst. Voor gebruikers betekent 5G een indrukwekkende stabiliteit en reactiesnelheid. Zware bestanden downloaden gebeurt in een ogenblik en online vergaderen verloopt zonder haperen. Nieuwe toepassingen zullen elkaar razendsnel opvolgen. Ben jij al klaar voor 5G?

 

Als ondernemer wil ook jij vooruit met je zaak! Ontdek hoe Telenet Business je daarbij helpt.